Wedstrijdzaken‎ > ‎

Rijbanen

Rijbanen
Manege de Mustang beschikt over vier rijbanen:
  • binnen rijbaan van 20 x 40 meter;
  • binnen rijbaan van 20 x 60 meter;
  • buiten rijbaan van 20 x 40 meter;
  • buiten rijbaan van 20 x 60 meter.
De Z-proeven en springwedstrijden worden verreden in de rijbaan van 20 x 60 meter. De dressuurwedstrijden in de lagere klasse worden verreden in een 20 x 40 meter rijbaan. Losrijden vindt in de binnenrijbaan plaats. Bij grote concoursen als de Zilveren Mustang wordt er ook op de wei gestart.

Vrijrijden tijdens wedstrijden
Het bestuur krijgt regelmatig de vraag van pensionklanten of zij mogen vrijrijden tussen de losrijdende wedstrijdruiters. Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig.
  • Als de wedstrijd binnen wordt gehouden én als het losrijden binnen plaatsvindt, dan mag er buiten gewoon worden vrij gereden. Wedstrijdruiters die buiten ook nog even losrijden hebben in dit geval geen ‘voorrang’. 
  • Als de wedstrijd binnen wordt gehouden maar het losrijden vindt buiten plaats, dan huurt de rijvereniging de buitenrijbaan als losrijring. In dat geval mag er niet worden vrijgereden door anderen dan de wedstrijdruiters.
  • Als de wedstrijd buiten plaatsvindt, dan wordt voor het losrijden de grote binnen rijbaan gebruikt. Ook in dat geval geldt dat deze ring niet is toegestaan voor anderen dan de wedstrijddeelnemers.
  • Bij grote wedstrijden zoals De Zilveren Mustang, wordt het gehele terrein gebruikt voor de wedstrijd. Het is dan niet toegestaan om tussen de wedstrijdruiters te rijden als je zelf niet deelneemt aan de wedstrijd.
Schematisch weergegeven:

Plaats wedstrijd Plaats losrijden wedstrijdVrijrijden
Binnenrijbaan
Binnenrijbaan   Buitenrijbanen of na de wedstrijd
Binnenrijbaan

Buitenrijbaan  Niet gebruikte rijbanen of na de wedstrijd  
Buitenrijbaan Binnenrijbaan Niet gebruikte rijbanen of na de wedstrijd  
 Gehele terreinAangewezen plaatsen Na de wedstrijd 

Handig om te weten
Van iedere wedstrijd hangt een startlijst op het prikbord en is op www.wedstrijdplatform.nl te vinden. Op de startlijst staat aangegeven wanneer de wedstrijd is afgelopen. In de regel is dat niet later dan 17.00 uur. De manege geeft de gelegenheid om na de wedstrijd vrij te rijden. Hiervoor wordt minimaal een uur aangehouden.
Comments