Paardrijden‎ > ‎

Beginnen met paardrijden

Als je wilt beginnen met paardrijden dan verwijzen wij je graag door naar Manege de Mustang. Bij de manege kun je terecht om lessen af te spreken. Hieronder vind je wat algemene informatie die handig is voor je eerste les.  

Als je nog nooit gereden hebt, weet je natuurlijk nog niet wat je wel of niet aan moet doen. Het belangrijkste is een veiligheidscap met keurmerk CE/EN 1384. Verder kan je het beste een paardrijbroek of chaps aandoen en draag je paardrijlaarzen of jodpur-laarsjes (soort hoge paardrijschoenen). Natuurlijk heb je die spullen nog niet allemaal gekocht en dat weet een manege ook. Soms hebben ze spullen te leen, maar vraag dat wel even na. Als je geen spullen kan lenen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Daarover lees je hieronder meer, maar overleg dan wel even met de manege of ze het eens zijn met de dingen die je wilt gaan gebruiken.

Wat doe je als je niet alle spullen hebt?

Het belangrijkste is je veiligheid, daarom moet je altijd zorgen voor een veiligheidscap met keurmerk CE/EN 1384. Bij sommige maneges kan je een cap lenen, maar als dat niet kan moet je er echt een kopen, want een cap is wettelijk verplicht.

Na je cap zijn laarzen het belangrijkste. Heb je nog geen paardrijlaarzen, dan kan je kan ook rubber laarzen gebruiken, of schoenen zonder hak. Trek beslist geen hoge sportschoenen of bergschoenen aan, want daar kan je mee vast komen te zitten in je beugel.

Als laatste je kleding. Wanneer je geen paardrijbroek hebt, kan je een andere broek (een legging bijvoorbeeld) aandoen, zolang hij maar geen dikke naden (zoals bij een spijkerbroek) aan de binnenkant van je been heeft. Naden kunnen enorm gaan schuren.
Je bovenkleding mag niet te strak of te wijd zijn, het beste is gewoon een t-shirt of sweater. Als het erg koud is kan je een kort jack of een bodywarmer aantrekken. Laat je jack of bodywarmer tijdens het rijden niet openhangen, want losse flapperende delen kunnen je paard/pony onrustig maken.

Wil je extra goed op je veiligheid letten, dan kan je ook nog een body-protector aantrekken. Dit is een soort hesje met een harde voor- en achterkant waardoor je bovenlichaam goed beschermd wordt. Een body-protector is (nog) niet verplicht, maar we raden het wel altijd aan.

De dag van je eerste les
Je zorgt dat je er uiterlijk een half uur voor het begin van je les bent. Je gaat je eerst even melden en hoort dan meteen op wie je zal gaan rijden. Meestal krijg je een korte rondleiding met allerlei uitleg waar je alles kan vinden en wat de regels zijn op de manege. Soms staat je paard/pony dan al voor je klaar, maar als dat niet zo is, moet je nog rekening houden met de tijd die je nodig hebt om je paard/pony te verzorgen en klaar te maken. Omdat dat helemaal nieuw voor je zal zijn, krijg je daar natuurlijk wel hulp bij! Als je zover bent dat je denkt dat je het zelf kan, is het wel verstandig om het altijd even te laten controleren.

Wat doe je de eerste les?
De eerste les krijg je vooral veel uitleg, over hoe je je paard/pony mee hoort te nemen, hoe en waar je opstapt en hoe je moet zitten. De eerste keer hoef je zelf nog niet zoveel te doen en zit je paard/pony aan een longeerlijn. Een longeerlijn is een lijn waar de instructeur je paard/pony aan vast heeft gemaakt. Met zo'n lijn blijf je rondjes om de instructeur heen lopen, zodat die je goed kan helpen. Meestal leer je dan hoe je sneller of langzamer kan gaan en oefen je dat in stap en draf. Omdat je paard/pony aan de lijn zit hoef je nog niet op alles tegelijk te letten en kan je wennen aan de bewegingen van je paard/pony. Vooral in draf voelt het dan nog heel hobbelig, maar dat gaat na een paar lessen al snel beter. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, dan gaat het paardenvirus nooit meer over!

Enthousiast en kun je niet wachten om je eerste les in te plannen? Neem dan contact op met Manege de Mustang.
Comments