air cars      home     menu     in een notendop     nieuws     geschiedenis     faq      MDI      Engineair     Regusciair     Tata Motors
                                                                                                                                                                      perslucht tanken
ANDEREN

De Franse groep PSA (Peugeot - Citroën) heeft op 22/1/2013 een hybride systeem voorgesteld, Hybrid-Air, ontwikkeld samen met Bosch, dat bestaat uit een combinatie van een benzinemotor en perslucht. De perslucht (eigenlijk stikstof) moet niet getankt worden want zit in een gesloten systeem en de wagen comprimeert zelf op hydraulische wijze bij het remmen om die kortstondige opslag van energie te gebruiken bij het versnellen. Het systeem heeft een meergewicht van 100 kg. Het prototype verbruikt iets onder de 3 liter. Dit is een stap naar de beoogde 2 liter/100 km. Hybrid Air zou voorzien worden in auto's van het B-segment (Citroën C3, Peugeot 206,...) vanaf 2016.
Dit is een video die de werking uitlegt van de Citroën C3 met de HybridAir technologie en hier (Frans).
In juli 2014 maakten enkele journalisten een testrit met prototypes met Hybrid-Air technologie. Stroef rijden, wat lawaai, soms viel er een "gat" tijdens het gas geven, kinderziektes. In de drukke stad werd 60% van de tijd op lucht gereden, een brandstofwinst van 45% , al bedraagt dat op de snelweg slechts 5%. (video en 2 en 3).De meerprijs zou zeer redelijk zijn, zeker als je het vergelijkt met de aankoopprijs van een elektrische auto. PSA had een half miljard nodig om de stap naar de productie te kunnen zetten maar zat zelf krap en zocht vruchteloos een partner. Het Chinese Dongfeng, dat zich al in PSA ingekocht had, hapte niet toe. Stopgezet...
 Afbeeldingsresultaat voor hybrid-air


Uit Quebec komt de 
Quasiturbine, een uitvinding van de familie Saint-Hilaire. Het is een rotatiemotor zonder krukas, vibraties of dood punt. Hij is heel licht, en werkt onder andere ook op perslucht. Neem eens een kijkje (in het Engels) op de officiele site en op een site van een vereniging ter promotie, en nu een video uit 2009.
In 2012 heeft de Britse uitvinder Peter Dearman met succes een eerste versie van zijn motor op vloeibare lucht getest in een auto. Zijn technologie wordt ondersteund door partnerschappen met enkele universiteiten en wordt door motortechniekbedrijf Ricardo verder ontwikkeld tot een vloeibare-luchtmotor die gewoon bijgetankt kan worden aan de pomp. In oktober 2012 bevestigde een top van experten dat lucht, vloeibaar gemaakt aan -190 °C, gebruikt kan worden om een wagen aan te drijven of om veranderlijke groene energie op te slaan.
In 2014 heeft het consortium rond het Britse DEC (Dearman Engine Company) een bedrag van 1,9 miljoen £ toegestopt gekregen van de Strategic Technology Board. Dit co-financiert zo een project dat een motorblok op vloeibare stikstof wil inbouwen in een koelvrachtwagen, om hiermee de koeling te verzekeren. In de toekomst staan hybride vrachtwagens met een LiN motor naast een dieselmotor op het programma. De restwarmte van de dieselmotor wordt deels gerecupereerd en de vrachtwagen rijdt veel schoner in de stad. Een besparing van 25 tot 50% diesel en 40% CO2 zou de meerkost in 3 jaar terugbetalen. Een rapport van de European Road Transport Research Advisory Council (ERTRAC) ondersteunt deze oplossing voor een schoner vervoer.
 Afbeeldingsresultaat voor dearman engine
Foto: uitvinder Peter Dearman
Motorenbouwer Scuderi (Massachussets, USA), werkt aan een "split cycle engine" die in hybride versie perslucht maakt tijdens het remmen en gebruikt bij het gas geven. Ze hebben eind 2014 een systeem gepatenteerd om de restwarmte bij het stockeren van perslucht te recupereren.
De Scuderi Group heeft in 2013 een split-cycle verbrandingsmotor ontwikkeld op LPG met persluchtopslag. Vele autoconstructeurs zijn geïnteresseerd en hebben geheimhoudingscontracten getekend om deze zuinige, schone en stille motor, met 75 % rendement, te bestuderen. Tot nu toe heeft dat nog tot geen enkele auto met die technologie geleid, maar Scuderi (Massachussets, USA) heeft wel een intentieverklaring getekend om 4 generatoren op LPG en perslucht te leveren (binnen de 18 maanden) aan de politie van San Juan (Puerto Rico).


ElectroAirBike
 was een Frans project dat gedeeltelijk door studenten werd gedragen, in partnerschap met de stad Reims. De ElectroAirBike 003 is een vrachtvoertuig dat op perslucht onder 200 à 300 bar werkt. Hij werd getoond op het Salon Inov'Act 2009 te Reims.
Première sortie 5
Gerelateerde afbeelding
In India heeft Kanak Gogoi, na eerst een hybride voertuigje ontworpen te hebben met zonnepanelen op zijn dak, zijn 
Trygo Pwan Ex ,voorgesteld. Die rijdt op perslucht (artikel in het Engels) en Kanak Gogoi heeft geprobeerd Tata Motors te interesseren. 
Dit piepkleine autootje kan er blijkbaar toch 90 km/u uit persen... halsbrekend! De tank vullen duurt 5 minuten of 2u30 als je een compressor aan boord gebruikt, aangesloten op het lichtnet. Dan kun je er ongeveer twee uur mee rijden.
video

En Glenn Bell, van Air Fuel Auto, (Engels) in Silicon Valley, heeft zijn persluchtmotor
MIIN-AER (Minimally Intrusive Intensely Pneumatic - Air Energy Recovery) ingebouwd in een Porche Boxster. Hij heeft een bereik van 80 km en een topsnelheid van 100 km/u.
Attachment 002 logistiek image amt24357i02

De Venezolaanse ingenieur 
Luis Solórzano heeft een luchtmotor, een "thermische generator", ontwikkeld die start dankzij de windinput van een ventilator, maar eens op dreef meer energie produceert dan de ventilator nodig heeft. De lucht verliest temperatuur tijdens zijn doortocht door de motor. Via terugkoppeling naar de ventilator blijft deze motor dus draaien op wind, zonder voorraad mee te nemen en zonder te vervuilen. Hier ziet u een videopresentatie in het Spaans en een versnelde versie in het Engels. Kort interview in het Spaans
 


Het Franse project Equideus ontwikkelt een persluchtmotor en zoekt investeerders die een licentie willen kopen voor het commercialiseren ervan. Het betreft een rotatiemotor - turbine, uitvinding van André Laurent Bernard en gebreveteerd(Engels) in Europa en China, en die geen beperking kent qua kracht of bereik, naar zijn zeggen, met een rendement dat 5 maal hoger ligt dan de huidige gekende persluchtmotoren. Hij heeft geen dure, grote en zware luchttank nodig en gebruikt 100 % van de ontspanning. Hier is de site.
Gerelateerde afbeelding
 
 
Nitro-Turbodyne (Los Angeles) heeft in 2012 een turbinemotor op vloeibare stikstof ontwikkeld, de MFET. Hij kan een afgelegen oliebron aandrijven, een gebouw van stroom voorzien of ingebouwd worden in een voertuig. LN2 is overvloedig aanwezig in de industrie en kost rond de 9 dollarcent per liter. De MFET verzet met 3 liter LN2 even veel werk als 1 liter benzine. 
Mijn interview met Ed De Reyes.