HOME

LEXONI NUMRIN E FUNDIT TE REVISTES KUQ E ZI


_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________


_______________________________________________________________________


_______________________________________________________________________
 

_______________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________


________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

REVISSTA KUQ E ZI NR. 78  

 
________________________________________________________________________
 
 
 
________________________________________________________________________
 
 
 
_________________________________________________________________________
 
 
 
 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 ----------------------------------------------                               

image002

“WASHINGTON DEBERÍA TENER UNA AMPLIA PRESENCIA EN ASUNCIÓN”

Como ex miembro del Cuerpo de Paz de los Estados Unidos, Peter Marko Tase había estado en el 2007 por Paraguay, cumpliendo el voluntariado en la zona de Ñe’embucu. Entre varios estudios y proyectos que tuvo a su cargo, fue uno de los organizadores del primer Foro Económico del Paraguay 2011, en Winsconsin, Estados Unidos. Para estar al tanto de las actuales relaciones comerciales entre el país del norte y el nuestro, entrevistamos al Sr. Tase, quien nos brindó sus opiniones sobre los potenciales económicos entre ambos países

PLUS: ¿Cuáles son los actuales intereses comerciales entre EE.UU y Paraguay?

Peter Tase: Aparte de fortalecer el comercio bilateral, Estados Unidos está muy interesado en forjar instituciones democráticas y políticas de desarrollo sostenible, que puedan beneficiar a todos los paraguayos. El año pasado, Estados Unidos exportó a Paraguay productos con valor de US$ 1.58 mil millones, e importó de Asunción productos ganaderos, azucares, tabaco, madera y oro, con un valor que supera US$ 170 millones.

PLUS: ¿Cómo ve el sector empresarial norteamericano a Paraguay en lo que respecta a planes de inversión para el 2013?

Peter Tase: En Estados Unidos hay más de 21 millones de empresas, la mayoría de estas entidades tienen interés en invertir en Paraguay, lastimosamente la nación guaraní hablante es poco conocida, y varias veces se confunde con Uruguay, como si fueran indistintos. En este sentido, la cancillería tiene una tarea enorme en enviar diplomáticos capaces a EE.UU., que hablan inglés fluidamente y que están inclinados en conversar con empresarios y sobre todo con líderes de empresas del sector lobista, que pueden contribuir en mejorar la imagen del Paraguay en EE.UU.

Read more:

http://issuu.com/tasep/docs/plus

 
 
 
 
 
----------------------------------------------                                -
 
 

posted 16 minutes agoFeb 20, 2013, 8:13 AM by MARKO TASE [ updated 6 minutes agoFeb 20, 2013, 8:24 AM]

 
 
 -----------------------------------------------
 
 
 
 
 
 
 
 
-----------------------------------------------
 
 
Boekenvoorstelling bij Arthis: ¿Rozenblaadje¿ Lezingen en debatten

 

- Moderator: Elona Zhana
Panelleden: Gjovalin Kola (alb.), Isuf Zenelaj (alb.), Safet Kryemadhi (fr)
Schilderijententoonstelling van Lek Pervizi
Bloemlezing gedichten: Shqiponja Duro (nl.), Jeton Kelmendi (alb.), Elona Zhana (fr.)
Muzikale animatie: Gjovalin Nonaj - accordeon
Een glas ter afsluiting

Lek Pervizi is geboren in Albanië (Kurbin) in 1929, in een familie van adellijke stand. Hij volgt een artistieke opleiding in Rome. Van jongs af aan legt hij zich toe op de poëzie en schrijft lyrische gedichten. In 1944 valt zijn familie, tijdens de communistische dictatuur, ten prooi aan vervolgingen, gevangenschap en concentratiekampen. Gedurende de eerste vijf jaar van het regime weet Lek Pervizi hier gelukkig aan te ontsnappen, dank zij de hulp van vrienden uit Tirana. In zijn periode als student aan de kunsthumaniora schrijft hij twee legendarische rapsodies, die hem beroemd maken bij de jeugd van de hoofdstad en gereputeerde dichters.
Het manuscript van zijn ballades - een simpel schriftje ? ging van hand tot hand en wekte enthousiasme bij de studenten. Hij schreef nog ander werk dat echter verloren ging: in mei 1950 wordt hij aangehouden en tot de gevangenis veroordeeld. Veertig lange jaren wordt elke mogelijkheid tot vrije publicatie hem ontzegd. Naast dichter, schrijver en kunstenaar, is hij een vastberaden tegenstander van het regime. Hij herwint zijn vrijheid in België in 1990. Eindelijk kan hij weer poëzie schrijven, vertalen en uitgeven. Deze gedichten leerde hij uit het hoofd tijdens zijn lange gevangenschap. Ze nemen de terreur van de dictatuur op de korrel.
De werken in de bundel « Rozenblaadje » die we hier voorstellen, zijn in België geschreven tijdens de afgelopen twintig jaren.

 

Arthis - Het Belgisch-Roemeens Cultureel Huis
www.arthis.org

Lexo artikullin:   ARTHIS

 

----------------------------------------------- 

 
 
 
"GAZETA DITORE"
 

Gjeneral Prenk Pervizi dhe miqësia me Princin Umberto të Italisë

Peter Tase

Peter Tase

Gjatë viteve 1930-1933, Prenk Pervizi, i shoqëruar nga familia e tij, vazhdonte studimet në shkollën e luftës në Torino duke mbajtur gradën nën-kolonel. Pasi kreu studimet në Torino, qendroj edhe për dy vjet të tjera në Firence, i caktuar si inspektor i studentëve shqiptar në Itali.

Shkolla e luftës në Torino frekuentohej nga oficerë me gradën kapiten që vinin nga akademi të ndryshme ushtarake nga e gjithë Europa. Prenk Pervizi akademinë ushtarake e përfundoj me rezultate të larta në Austri, në një kohë kur Europa ishte e përfshirë në Luftën e Parë Botërore (1914-1918).

Prenk-PreviziPerjudha e studimeve në Torino ishte e mbushur me plotë kujtime për Major Prenk Pervizin përfshi këtu edhe miqësinë e ngushtë me Princin trashëgimtar Umberton, me të cilin shoqërohej dhe shpesh herë Umberto e thërriste dajë, duke patur parasysh se Malazezët (tek të cilët ishte nip) dhe shqiptarët i përkisnin të njëjtës origjinë Ilire. Siç dihet nëna e Umbertit, Helena, ishte e bija e Krajl Nikollës, Mbretit të Malit të Zi. Umberto ishte gjithmonë në shoqërinë e Prenkës gjatë orëve të lira si edhe nëpër festa të ndryshme. Duhet theksuar se kuadrot ushtarak në Torino, vinin nga familjet fisnike të Italisë kryesisht nga dinastia Savoja, që sundonte mbi krahinën veriore të Piemontit, në kufi më Francën, dhe në këtë shkollë prania e tyre ishte e madhe. Madje edhe mbreti i Italisë, Viktor Emanueli III kishte dalë nga portat e kësaj shkolle. Krahas elitës italiane në Torino kanë studjuar edhe grupe oficerësh nga e gjithë bota përfshi këtu princa Japonez, Tailandez por edhe anëtarë të familjeve të njohura në Austri, Poloni, Francë e Gjermani.

Pavarësisht nga paraqitja e tij me një fizik të shkurtër, Viktor Emanueli kishte një kulturë të gjerë por faktikisht nuk gëzonte autoritet mbretëror dhe sundimtari de facto i Italisë ishte Benito Musolini. Sido qoftë marrëniet e Prenk Pervizit me Mbretin Viktor ishin thjesht formale por megjithatë nga kultura e monarkut ai mësoj shumë. Ndonëse nuk kanë patur rastin të bëjnë biseda politike, përsëri vihet në dukje admirimi i madh që mbreti kishte për Gjergj Kastriot Skënderbeun, të cilin e përmëndte herë pas here në akademinë e Torinos si “një strateg i madh shqiptar dhe princ i një populli të vogël trim.”

Bisedat mbi Shqipërinë kanë qënë krejt normale madje nuk përmëndej asnjë herë mundësia e ndërhyrjes ushtarake të Italisë përtej Adriatikut, jo vetëm nga Mbreti por edhe nga ushtarak të tjerë që kalonin ditët bashkë me Prenk Pervizin në Torino.

Prenk-Previzi

Marrëdhëniet morën një dimension të ri kur princi Umberto u martua dhe Prenka ishte ftuar familiarisht për të marrë pjesë në dasmën madhështore ku nusja e princit do të ishte princesha e Belgjikës. Megjithëse Prenka largohet për në Firence, ai përsëri qendroj në kontakt me Umberton sa herë qe ai shkonte në Kolegjin e Don Boskos. Kthimi në Shqipëri i Prenk Pervizit, do të vështirësonte më tej kontaktet e këtyre dy ushtarakëve të talentuar por kjo nuk do të zgjaste shumë sepse Major Pervizi do të caktohej si anëtar i komisionit vëzhgues ndërkombëtar në luftën e Italisë në Abisini, Etiopia e sotme, 1935-1936, e cila do teë vijonte pastaj me manovrat e mëdha të Italisë në Gusht, 1936. Në këtë perjudhë ai pati rastin të kuptoj planin e Musolinit për aneksimin e Shqipërisë, sepse në shtabin ushtarak Italian, në Abisini, kishte shokët e shkollës së luftës në Torino me të cilët shkëmbente mendime fare hapur. Prenk Pervizi kishte patur mundësinë të fliste nga afër me gjeneralët e shquar Italian si Badolio, Graciani dhe De Bono, të cilët i kishin lënë për të kuptuar se mbas Bririt të Afrikës e kishte radhën Shqipëria, e cila do të bëhej pjesë e planit të Duçes për të ringjallur Perandorinë Romake. Me anëtarët e komisionin të vëzhguesve të huaj ishte takuar edhe Musolini, i cili duke i dhënë dorën Prenkës, i tha se “Shqiptarët janë një popull i vogël” dhe Prenka i ishte përgjigjur duke i thënë se “edhe napoloni i arit është i vogël por vleftën e ka të madhe,” batuta të cilat u mbyllën me të qeshura. Një skenë e ngjashme do të përsëritej edhe në Manovrat e medha në Gusht 1939, ku mori pjesë edhe vetë mbreti Viktor Emanuel, i cili përshëndeti delegacionet e huaja duke filluar si gjthmonë me delegacionin nga “Albania.” Kur u takua me Prenkën, Viktor Emanueli u kënaq që po takoheshin përsëri dhe theksoj se “Shqipëria i ka dhënë Historisë një Strateg të madh, Skënderbeun.” Pas tij Musolini, përsëri deklaroj se “Shqipëria është një shtet i vogël dhe do ta bëjmë të madh.” Prenka, flak për flak ja ktheu: “ne na mjafton ashtu siç është” dhe Duçja i befasuar nuk kishte ç’farë të thoshte dhe e mbylli fjalimin e tij duke falenderuar pjesëmarrësit.

Prenk-Previzi

Fatmirësisht, Gjen. Pervizi, njëri ndër të vetmit kuadro të ushtrisë shqiptare, ishte në dijeni të planeve të Musolinit disa vite para se të zbarkonte ushtria Italiane në brigjet e Durrësit.

Megjithëse i raporton në kohë mbretit Zog I, mbi ofensivën e mundshme Italiane, Gjen. Pervizi caktohet komandant i qarkut të Korçës, në vend që të ishte në krye të mobilizimit të ushtrisë shqiptare për të qenë arritur në gatishmërinë e duhur ndaj ofensivës së mundshme Italiane e cila pritej nga momenti në moment. Për arsye të pashpjegueshme Gjen. Pervizi nuk gjeti mbështetjen e mbretit Zog, për të filluar përgatitjet dhe trajnimin e forcave tokësore dhe çuditërisht u dërgua si komandant larg Tiranës zyrtare.
Mbreti Viktor Emanuel vizitoi Shqipërinë në Verën e vitit 1942. Me atë rast qeveria Shqiptare, shtroj një pritje të madhe me të ftuar special. Gjen. Pervizi nuk ishte ftuar zyrtarisht nga autoritetet Shqiptare; ai konsiderohej një besnik i madh i Ahmet Zogut por edhe kundërshtar i betuar i ndërhyrjes Italiane, gjë që e kishte treguar në frontin e luftës Italo – Greke, ku me urdhër të tij trupat Shqiptare e braktisën frontin; si rrjedhoj Italianët pësuan disfatën e radhës dhe ja ngarkuan përgjegjësinë shqiptarëve “dezertorë”. Trupat shqiptare u tërhoqën nga fronti dhe gjen. Pervizi bashkë me shtabin e tij u izolua në malet e Pukës; kjo ishte dhe arsyeja pse qeveria Kuislinge Shqiptare në pushtet nuk e kishin ftuar atë në darkën zyrtare me mbretin e Italisë. Përpara kësaj situate, Italianët duke dashur të ishin korrekt në atë pritje vërejnë se emri i Prenk Pervizit mungonte dhe me një herë i nisin atij një ftesë të veçantë me skicën e vendit në rreshtin e tavolinave, ku ai do të ulej m’u përballë mbretit Viktor. Kur Gjen. Pervizi hyn në sallë, pala shqiptare u shtang madje kishte zëra që dyshonin se ai kishte ardhur me kokën e tij, dhe po këta njerëz u habitën kur Gjen. Pervizi bisedonte shumë miqësisht me mbretin Viktor Emanuel III i cili tregoj se dinte të ruante miqësitë e hershme. Ky takim do të ishte edhe kontakti i fundit i gjen. Pervizit me autoritetet italiane. Gjatë gjithë karierës së tij ushtarake, gjen. Preng Pervizi, ka treguar një devotshmëri dhe profesionalizëm të standarteve perëndimore, vlera të cilat fatkeqësisht edhe sot nuk vështirë të gjenden në kuadrot e ushtrisë shqiptare. Fatkeqësisht ai vazhdon të mbetet gjenerali i harruar i Shqipërisë – ashtu si shumë te tjerë – me gjithë kontributin që ai ka dhënë për rimëkëmbjen e shtetit shqiptar dhe besnikërinë e admirueshme që ai kishtë për mbretin Zog I deri në ditët e fundit të monarkisë./GazetaDitore.com

Peter-Tase
 
Lexo artikullin tek "GAZETA DITORE"
 
----------------------------------------------------------------

''Një dritare e vogël e cila do të futë kaq shumë dritë...''
 
 

Mendime për Studimin e Piro Tases: «Të Huajt për Shqipërinë dhe Shqiptarët»

Nga Avram Mitro Xhumara  

 
Daniel Gàzulli
15/01/2011  
 
"Jam ndër ata fatlumë që kam pasë rastin ta lexoj librin e Tases. Them fatlum, sepse aty është një copë jo e vogël e historisë sonë, autentike, e treguar në vetë të parë, nga udhëtarë apo studjues të kohës, që për fat të keq, ose nuk njihen nga historianët tanë, apo edhe më keq, shpërfillen prej tyre, sepse kanë ngelë në kuadrin e një historie standard, të dhënë njëherë e mirë, përgjithmonë. Po nuk është ashtu: historia ka nevojë të plotësohet e pasurohet. Në bazë të kësaj pune duhet të jetë letërsia dokumentare, një shembull i shkëlqyer i së cilës është edhe libri që na dhuroi me bujari Piro Tase. Na mbetit vetëm t'i themi FALEMNDERIT me të gjitha shkronjat të mëdha."
Daniel Gàzulli
 
Kliko per te lexuar artikullin Shko Lart
 
Per ta blere kete liber ON LINE, kliko:
 
 
 
 
___________________________________________________________________________
 
 
 
 
 
----------------------------------------------------------------

Të dashun e të nderuem  bashkatdhetarë,

miq e lexues  te revistës Kuq e Zi,

me një kënaqësi të veçantë, lidhun dhe me kremtimin  e 100 vjetorit të Pavarësisë,  ju urojmë me rastin e festave fundvjetore, mbarësi e suksese  për ju dhe familjet tueja, ashtu dhe për gjithë familjet shqiptare kudo janë, në trojet amtare

e në botë. Gëzuar !


Me një kartolinë moderne  dhe ma poshte me një pikturë natyre e qetë e punuar në kushte internimi në kampin e Plukut të Lushnjës me 1 janar 1974.  

 Gëzuar !

 

---------------------------------------------------------------- Një artist shqiptar ekzpozon ne Paris.

LEONARD PERVIZI


----------------------------------------------------------------Te nderuar bashkatdhetare,
Nje kujtim i vogel per me ju nxit ne nje solidaritet moral me te perdjekurit politike shqiptare, ku greva e urise u kthye ne tragjedi te madhe, me vdekjen e isht te burgosurit Lirak Bejko, qe pat guximin t'i veri zjarr vetes, per te drejtat e mohuara te ish te perndjekurve politike qe prej 22 vjetesh. Ku as gjashte presidentet as qeverite qe pasuan njera tjetren nuk arriten apo nuk deshen ta zgjidhin ate problem. Por lejuan qe te arrihet ne nje drame e ngjarje tejet tragjike qe ish te burgosurit t'i kallnin flaken vetvetes, ne orvajtjen deshperuese per te sensiblizuar qeverine ndaj çeshtjes tyre, ku askush nga shteti nuk e çau koken, por edhe
i fyen dhe i tallen. Akti i pare i Gjergj Ndreces duhet te kishte mjaftuar per te terhequr vemendjen e qeverise, por ndodhi e kunderta, qeveria as qe e çau koken per ta, gje qe çoj ne aktin tjeter tragjik te Liraku,t qe i dha zjarr vetes. Pasojat ishin teper te randa dhe ai nuk mundi me shpetue, as me ndihmen qe i dhane ne spitalin e Barit, ku vdiq dje. Ai ra theror i te drejtave te njeriut ne nje shtet qe e
quen veten demokratik, ndersa ndodhin te tilla padrejtesi qe i çojne njerezit ne akte deshperuese  Si Gjergj Ndreca ashtu Lirak Bejko, mbeten dy heroj te vertete per çeshtjen e shejte te ish te perdjekurve, qe vazhdojne te trajtohen si kloshare e lypsare. Por, patjeter Liraku ngrihet dhe mbetet ne podiumin e heroit dhe te martirit te lirise e demokracise, per te cilat vuejti burgjet e per te cilat nuk nguroj te jape edhe jeten, ne nje moshe te re, per ta gezuar jeten dhe jo per t'i dhene fund
ne ate menyre tragjike, sepse ia desh qejfi qeverise ne pushtet, qe kaloi ne mosperfillje e perbuzje ndaj grevisteve. Patjeter se varrimi tij parashikohet te jete madheshtor dhe trondites per ata qe e shkaktuan, nga fodulleku dhe truri
tyre akoma i kuq me udhezimet e nanes parti dhe te shokun merhum. Nuk ka dyshim qe secila pale politike, do te mbeshtetet ne kete ngjarje renqethese per te fituar ose humbur pike ndaj opnionit publik. Por nuk ka dyshime
qe populli nuk i ha ato proçka, e nuk mund te mbetet indiferent ndaj te tilla ngjarjeve tronditese, ku jeta e njeriu arrin e nenfleftesohet ne ate shkalle sa me e detyrue t'i japi fund jetes, sepse nuk i plotesohen dhe i mohohen te drejtat elmentare jetesore.
Me nderime Lek

 

 

 

                             Kliko: ANKIMI I ZANAVE - LEK PERVIZI

 

 

 

 

 -------------------------------------------------------------

 

 

 

 

NJE BOTIM I RI NE SHTETET E BASHKUARA TE AMERIKES NGA "LULU.COM' 

 

 

“GJIN PJETRI - LUFTËTAR I SHQUAR I RILINDJES KOMBËTARE”

 

LEK PERVIZI

 

 VEPRIMTARIA LETRARE E LEK PERVIZIT

 

 

 -------------------------------------------------  

 

 REVISTA "KUQ E ZI" NR. 69
REVISTA "KUQ E ZI" NR. 68

 

  

Kliko KUQ E ZI Nr.67

 

 

Kliko:KUQ E ZI Nr.66
 
 

NEWSLETTER NR.1.pdf .

(KUQ E ZI NR.65)