Inteligenta emotionala


Oamenii din tehnologia informatica sunt renumiti pentru inaltul nivel de tehnicitate, dar si prin stangacia in relatiile cu ceilalti. Nu sunt nici empatici nici sociabili. Cei atrasi catre domenii cerand mari eforturi intelectuale, cum ar fi informatica sau ingineria, sunt deseori caractere disociate, deoarece afectivitatea lor nu intra in joc. De aceea ursuzii sunt atrasi de ramuri precum ingineria - acolo te poti retrage, nu te ostenesti sa faci fata in societate atata timp cat excelezi in plan intelectual (Kelley R, Carnegie-Mellon University)

In activitatea stiintifica, masura excelentei nu e data de competenta tehnica, ci de caracter (Lawrence E, laureat Nobel, lab. Berkeley). 

 
 
    Toate studiile la nivel mondial evidentiaza faptul ca IQ-ul se claseaza pe locul doi fata de inteligenta emotionala in prestatia profesionala excelenta. Pentru a obtine performante de exceptie in orice fel de profesie, inteligenta emotionala este de doua ori mai importanta decat capacitatile cognitive  (Goleman, 2008).
 
    Nivelul de inteligenta emotionala al unei persoane nu este determinat genetic. Spre deosebire de IQ, care nu sufera schimbari apreciabile dupa anii adolescentei, inteligenta emotionala pare sa fie in mare masura dobandita si se dezvolta in continuare o data cu inaintarea in varsta (Golema, 2008).
 
    Inteligenta emotionala este premisa fundamentala a oricarei calificari manageriale (Keegan L, Citibank).
 
    Specializarea e o competenta de baza. Ai nevoie de ea pentru a intra in serviciu si a te achita de contributiile tale, insa felul cum o faci si celelalte calitati pe care le adaugi specializarii sunt determinante pentru performanta (Jacobs R, Hay/McBer) 
 
    Insusirile inteligentei emotionale sunt sinergice cu cele pur intelectuale; performantele de exceptie le implica pe amandoua (Goleman, 2008).
 
    Organizatiile care trec prin cele mai mari transformari sunt cele care au cea mai mare nevoie de inteligenta emotionala (Murray K, British Airways).
 
    In lipsa aptitudinii de a intretine relatii interpersonale armonioase nu exista nici o sansa de succes in varful ierarhiei manageriale (Stepanian I, BankBoston).