(05-06-2012) Djuren på liv och död.

Jag delar dagens att göra lista, den säger nog en del:

DJUREN:
Hönsen
Hönan m kycklingar
Ankorna
Kaninerna
Katterna

1) Kolla pengar på banken
2) Kolla upp obduktion:
- pris
- packning
- adress
3) Apoteket: lusmedel, maskpiller, redepulver (kolla namn), tea tree oil.
                        (frontline) (axilur) (virkon)
    -ögondroppar mig (och ankor?)
4) Betala räkningar / Tanka / Handla mat
5) Kaninungarna utomhus en stund.

Ja. Jag vet nästan inte var jag ska börja. Hönan Agda fick kycklingar för tio dar sedan ungefär
.

Mellerudskaninen Linnea (Teåkers Axis) födde för snart fyra veckor sedan.
 

Sen såg jag först vita prickar runt näbben på de svarta kycklingarna och vid närmare titt var det ägg, lusägg. Sen hittade Thilda (kaninmedägaren ihop med min dotter) vita trådar, maskar, i kaninens avföring när de rengjorde buren. Sen dagen efter dog Linnea knall och fall. 

Och Stina, den finafina blåankan, försvann spårlöst dagen efter, på morgonen, medans jag lämnade ungarna i skolan. 
Och dagen efter det födde ena kattan fem fina ungar.


Den andra kattan verkar gå på övertid, och jag är faktiskt lite nervös.

När jag tittade på Agda, närmare, såg jag att fjällen på benen stretar, så kalkbenen de haft innan jag fick de, har kommit tillbaka. 

Så, vi matar kaninungar tregånger om dagen, torkar rumpan för att det ska komma kiss och bajs, jag vakar på andra kattan som fortfarande inte fött och är otroligt stor nu. (Jag vet inte exakt när hon borde föda, men trodde hon skulle föda innan sin mamma, men så blev det inte. Liv i magen än.)

Imorse kom andriken Sten-Sture ensam för att hälsa när jag kom hem från skolan - dvs och ankan  Stig var också borta, och luften går helt ur mig nu.
Hon har dock kommit hem igen under dagen, haltar men oskadd i övrigt. Men ögonen på dem verkar åter lite igenklibbade, så de ska alltså också behandlas.

Det är liiiite mycket nu. Stora saker, liv och död. Mycket jobb att sanera och hur gör jag det bäst - hur ska jag göra när jag har kycklingar - när ska jag behandla dem? Och fattade först efter jag köpt medlet att Frontline är det där medlet som går ner i vattnet och visat sig vara hormonforstyrrende och hemskt. Men det är det enda som står över allt, vad ska man annars. Kycklingarna kliar sig hela tiden, måste få hjälp. Jag får lära mig om det till nästa gång, nu måste jag hinna med alltihop, mest av allt. 

Tea tree olja harjag hittat, till benen, ska bara kolla upp om det ska blandas med något eller användas koncentrerat. Och klura ut hur jag ska få samlat in alla hönsen på ett enkelt sätt. Skrubba med grönsåpa och byta ut ströet, fast det ser så fint ut i hönshuset och inte luktar alls. Jag förstår inte hur det kunde bli så här - där är verkligen stort och rent och fint. Jag trodde parasiter kom, om man misskötte sina höns, om där var fuktigt och så. Kan det vara allt regn som gjort det?

Ja, nu måste jag springa och hjälpa dottern med att mata kaniner. Men vi har haft en vecka som verkligen visar på hur det också kan vara, och där man verkligen konfronteras med det stora ansvaret att ha djur. Allt på en gång, helt enkelt. Får se det som ett test, kan jag stå pall, kan jag fixa det.


Comments