(05-03-2012) Vinterfingrar och vårplaner

Idag är måndag. Igen. Ingen tid har jag haft, eller i alla fall ingen ro, att sätta mig och skriva ner allt som hänt. Men idag har jag snubblat över min förmiddag, har fått gjort mycket jag måste, men inte annat som jag trodde jag skulle och hamnade därför i en liten tidsficka av okändhet. På svenska, så visste jag inte riktigt vad jag skule göra. Så nu sitter jag här på stugtrappan med min hemma malda kaffe bryggt i espressokanna på vedspisen, med vintriga kallakalla fingrar och skriver. 

Våren kallar. Jag är lite nervös. Den kom så fort. Kommer jag hinna. Vad vil jag ens? Vart ska potatisarna vara? Ska vi ha får? Eller ens getter? Tänk om jag måste hägna in ankor och höns. Det måste jag ju nog - hunden jag ar ju katterna, så det är klart att han vill försöka få tag i ankorna också. Men st aket. Fängelse. Inte helt min tanke. Hur ska jag avgöra detta? 

Ok, jag samlar mig lite.

 Minns inte riktigt vad som hade hänt i slutet av januari. Me n jag har röjt, fått ordnat el och skorsten, har gjort en skohylla och en torkställning, möblerat om så att man kan se golvplats och vi kan göra våra läxor i rummet både Hvila och jag. Hunden har vi hämtat, Inka, och han har det fantastiskt. Han är fantastisk. Katterna trivs fast de mest bor på brygghusvinden, dit de kommer genom sprickor i golvet.  Jag har med Olofs hjälp byggt en gödselbinge till hönsen, och jag har köpt foder. Det fattas en del ändå, innan de kan komma in i hönserier, och detta ska jag ordna i veckan, för innan helgen vill jag hämta i alla fall ankorna. 

Så vi klarade vintern. Det gick över alla förväntningar. Bilen höll. Barnen trivs helt otroligt bra i sin skola/fïrskola. JAg har hittat folk att busa med - AnnaManna, EvaMärta&Christian, Olof. Vi åkte på isvandringsbesök hos nomaderna på ön i hjälmaren :) Det blev inte som man föreställt sig. Och tur var väl det. Kul var det.

Det som funkar praktisktm, men inte mänskligt är resorna till Köpenhamn. Det är smidigt, tar 2,5 timme från station till station. Men dels ska vi gå, för hundar får inte åka buss i Köpenhamn, och dels blev vi försenade med tåget två gånger på raken och missade då markarydsbussen, så att vi fick vänta i mer än 2,5 timma på nästa. Vidrgit en söndagkväll...

Men mest är det rotlösheten. Att vi (jag) inte hinner det vi vill här hemma. Vardagarna är bättre nu, mer tid, mer ute, mer tillsammans. Men vi börjar inte stora projekt kl. 16 en tisdag. Det kaänns helt enkelt som om vi aldrig riktigt är hemma. (Jag kunde förstår låta bli att fa ra land och rike runt, på mina 'sverigehelger'... Lovar bättring. för det kommer att gå månader innan Sixten kan sova två natter eller mer hos sin pappa, för att inte tala om bara en natt, dvs det kommer att gå lång tid innan vi kan börja diskutera längre umgänge men mer sällan).

Jag tänker högt, min vana trogen, på vad och var jag vill så. Grönsakslandet ska rivas upp, alltså alla eller de allra flesta jordärtskockorna ska upp, och sen är det en fin storlek för mig tll att börja med tror jag. Om, jag sätter potatis och andra rotfrukter någon annanstans, kanske. Datorn står just nu på en balkonglåda i söderläge. Vad ska jag hitta på i den. Smutron? Undrar om det skulle räka med ett par fönster längs facaden för att få lite växthuseffekt? Och undrar om jag inte kan hitta några gamla fönster nonstans. Faktiskt undrar jag om där inte står ett fönster i vagnskjulet. 

Hur som helst. våren är här och snart utökas hushållet med ett par ankor och en 4-5 höns också. Därefter tror jag inte det blir fler djur förrän möjligtvis när vi narmar oss sommar, om vi kan låna några får till bete för att pröva hur det är. 

På den mer allvarliga sidan, så vet jag ännu inte hur vi ska göra. Att renovera detta huset, blir dyrare än att köpa ett torp med några hk mark till. Här är stenigt och sankt, och 'egentligen' borde jag väl inte lägga ner möda på just det här stället. Men här är fint. Och svartvinbären växer fint. Och om här är sankt kan vi ha gäss och det är också kött :D.  Nej, vi får se. JAg grunnar och känner efter. Och lar och prövar och njuter av vart sekund!! 

Comments