Granngården‎ > ‎

(17-04-2012) Granndrömmar

Igår var Christian här för att titta på husen och tomten igen - denna gång med mäklare. Han fik köpsuppställning med och vi pratade över middagen om hur det kanske skulle kunna lösa sig. Jag förstod att det inte är planen att EvaMärta ska flytta med. Inte till en början i alla fall. Men Vide blev tydligen helt salig och ville jättegärna bo där. Tänk om de kunde flytta hit. Vad underbart det skulle vara. 

Nu har just skrivit om det i loggen under Vår också, men i alla fall; om Christian kan låna till alltihop - vilket är mycket och då sitter han fast ett bra tag - och Maria kan fås att (som om hon inte själv ville :)!) komma hit och hyra, då är månadskostnaderna i alla fall inte hemska. Tumregeln från DK som jag minns, fast det var utan ammorteringsfria lån osv - var 500kr utgift för 100.000 lånat i månaden. Den står till nästan 900.000 nu, dvs 4.500kr i månaden. Om hon betalar 2.000 / md så är det en låg hyra, och hon har råd att pendla, och mer pengar till rådighet - till tillexempel att gradvist bli medägare. I andelsform. Eller till att bygga upp ett stall nere på ängen.  Eller till att arrendera betesmark / odlingsmark. Eller som jag skulle välja - att arbeta mindre. 

Hur som helst. Om EM och Vide sen flyttar hit, då kan de få hyra ett rum för 500kr/md, typ. Det är ju som nu. Det är inte nära Daniel. Men det är nära något annat. Och det är nära något nytt. Kanske kan det locka ändå.

Klippeklistrar det jag skrev i loggen här: 

Och igår var Christian här - EvaMärtas grynet, för dem som vet vem det är - för att få en ordentlig visning på grannhuset. Tänk om han flyttar hit! Då får vi ju en liten mini-ekoby, en liten männsiko-koloni (likt kaninerna), med egna revir men nära ändå. Och om EvaMärta och Vide sen kunde fås att följa med, och bo i torpet. Och Maria, min bästa vän i världen, kunde fås att hyra i storhuset.... Och Thor kanske kunde hyra / bygga eller vara här någonstans på tomten. Ja då har vi faktiskt 5 hushåll här. På alldeles för lite hektar för att kunna ha djur och odla vete och så. Men ändå. 

Stora drömmar spirar. Huset är dyrt. Man måste låna. Och så sitter man i arbetsinkomst fällan, ett bra tag. Men tillsammans är man starkare, och tillsammans kan vi starta något - något annat. En liten medlemsägd och medlemsdriven inköpscentral för lokalproducerat till exempel, alltså ett Københavns Fødevarefællesskab i Gränsbygden. Eller enklare kanske - så länge turismen fortfarande finns - en liten lantrasdjurpark eller vandrarhem med självhushållningsupplevelser, typ. 

Och om jag nu struntar i de stora framtidsdrömmarna - för de krockar ju också lite med att målet ju bör vara att samlas upp i Odensåker förtusan, det är ju det enda rationella att göra! - och håller mig till nutid, så skulle det ju vara lätt och bra och kul att ha bara EN granne, som är intresserad av självhushållning och att dela en gemenskap, i någon form. Det är inte bara en bra start, det är fan bra i sig självt! Ankerna kunde få en liten stig ner till dammen, en liten bro över gärdsgården, eller så kunde vi kanske till och med öppna upp ett litet hål i gärdsgården till dem :). 

Jag kanske skulle leta efter inneboende? 
Comments