Реклама на уеб сайт онлайн

В момента България е едно от най-подходящите места за привличане на клиенти от Интернет или чрез Интернет маркетинг, твърди Найден Илиев, управител на „Ител" и Catalog.bg. Според него в САЩ и Европа цената на рекламата в интернет вече е твърде висока поради жестоката конкуренция и напредналото развитие на Интернет маркетинга. В тези държави значителен процент от фирмите активно използват Интернет маркетинг и публикуват реклами в глобалната мрежа, поради което и цената на клик в Гугъл и Фейсбук е над 1 евро. По-голямата част от сайтовете в тази част на света са оптимизирани и агресивно се конкурират за първите места в търсачките. В тези условия шансовете на новите играчи са доста ограничени, дори и с помощта на интернет маркетинг.

За разлика от тези държави, цената на този вид реклама в България от 5-10 пъти по-евтина, което прави интернет маркетинга далеч по-достъпен. Конкуренцията у нас за такова промотиране все още е ниска, въпреки че вече има признаци на нарастване. „Очаквам в рамките на следващите две години и у нас цените за този вид услуги да се увеличат до над два пъти", твърди Найден Илиев. Все повече компаниите се пробуждат и осъзнават, че SEO оптимизацията е най-добрата инвестиция за корпоративните уеб сайтове в момента. Достъпна е и цената за голяма част от ключовите думи.

Все още малко фирми в България практикуват т.нар. Inbound Marketing, основан на тактиката „да бъдеш намерен от клиентите" и също част от интернет маркетинга. Разковничето на успеха тук се корени в комбинираното използване на всички източници за реклама в интернет, като се започне от присъствието в Гугъл, Фейсбук и Linked In, и се стигне до съзнателното създаване на полезно съдържание, тематично свръзано с бизнеса, който правите. Полезното и интересното продават, а основното, което клиентите търсят в Интернет е забавното и полезното, твърди управителят на „Ител". Това е и един от ключовете за успеха на всеки интернет маркетинг.


Ето защо, ако искате да продавате в глобалната мрежа, най-добре е към продуктите си да добавите полезно съдържание. Така ще станете обект на внимание на огромна маса от хора. Интернет не е сурпермаркет и публикуването само на продукт и цена е скучно и неатрактивно за клиентите. Съветът на експертите от „Ител" е да се обърне повече внимание на корпоративните сайтове, да се помисли какво правят клиентите преди да решат да купят и от каква информация имат нужда, какво би било полезно или интересно за тях. За целта е нужна креативност, бързина и добро познаване на принципите на Интернет маркетинга.

Интернет рекламата позволява на Вашия уеб сайт да разшири своята популярност в Интернет, да увеличи своята аудитория, максимално да разгърне своите възможности. В днешно време интернет рекламата се развива много бързо. Интернет рекламата е много подходяща за малкия и среден бизнес, така и за електроните магазини, тъй като тя е значително по-евтина, от повечето нейни аналози, а ефективността й - далеч по-голяма.

Интернет рекламата е насочена най-вече към хората, които имат интерес от Вашите стоки или услугите, които предлагате, тъй като все повече хора търсят стоки и услуги в Интернет.

Има различни методи за интернет реклама:

    Оптимизация на уеб сайта за търсачки
    Медийна Интернет реклама в големи уеб портали
    Контекстна интернет реклама в търсещи системи / търсачки
    Графична реклама в интернет


При медийната интернет реклама, Вие определяте портрета на тази група от хора, която планирате да привлечете като Ваши потребители/посетители. Разбирате кои уеб сайтове посещават. Водят се преговори с притежателите на дадените подбрани сайтове. След това в зависимост от Вашия бюджет се определят и разполагат в тези сайтове рекламните материали - линкове, банери, статии, връзки и т.н.

Контекстна интернет реклама - показва рекламни материали на хора, които са задали определен въпрос към търсачките. Рекламата при търсене е може би най-ефективния метод за увеличаване на продажбите Ви!

При графичната реклама в интернет се използват двата вида банери:

    Статичен банер (неподвижна композиция) в различни формати и размери
    Анимиран банер (анимиран gif, флаш)


Днес Интернет – това са милиони образовани хора с доход предимно над средния. За добиване на информация, или за ползването на редица услуги тези хора се обръщат към Мрежата. Поради това Интернет е прекрасна рекламна площадка за уеб рекламиране. За това именно рекламата в интернет сега е сред най-популярните реклами – използвайте я и няма да съжалявате!


Comments