Attentie.....Attentie........ M.i.v. Januari 2021 zal deze site vervallen

ATTENTIE

m.i.v  begin januari 2021 zal deze site niet meer bestaan.
Wil je echter op de hoogte blijven van de mogelijkheden in USA ga dan naar:
Of

Arch, Badland, Slotcanyon, Cliff Dwelling???
Wat en waar is dit? Dat ga je zien op deze site!

In de staten Arizona, California, Colorado, New Mexico, Nevada en Utah wandelen naar Arches, Badlands, Hoodoos, Slotcanyons, Cliff Dwellings en andere bezienswaardigheden.

ARCH, natuurlijke openingen of bogen ontstaan door erosie en of water in zandsteen of rotsen. Zoals Arches NP en Aztec arches

BADLAND, kale lagere bergen bestaande uit zandsteen of klei gelegen in drogen gebieden die door erosie gevormd worden en er in de loop van de jaren heel anders gaan uitzien dus kun je er om de paar jaar heen als je dat zou willen. De badlands zijn vaak mooi gekleurd door de mineralen die erin zitten.
Voorbeelden zijn Bisti, Lybrook en San Jose badlands. Zie opm. onder

BUTTE,  los staande rots ook wel MESA genoemd. Meest bekend is wellicht Shiprock (ook te zien in de film Lone Ranger)

CANYON, kloof in diverse dieptes, lengtes al dan niet met een rivier erdoor heen zoals Grand Canyon. Maar in Amerika worden ook andere gebieden canyon genoemd terwijl ze het niet zijn zoals Red Canyon, Bryce Canyon of Johnson Canyon. Dus niet alle canyons zijn kloven. Soms worden de kloven ook Gorge genoemd.

CLIFF DWELLING, (ook wel ruin genoemd) prehistorische bouwselen uit veelal 1300 gebouwd door de diverse indianen volkeren. b.v. Mesa Verde 

CROSS BEDDING (ook wel kleurrijke bergen/gebieden genoemd) diverse soorten en kleuren zandsteen overlappen zich zoals The Wave en White Pocket en ook Valley of Fire is er vol van.

GHOST TOWN, verlaten huizen veelal uit de tijd van mijnbouw zoals het goud zoeken. Voorbeelden zijn Calico en Bodie. Er zijn ghost towns welke verzameld zijn uit de omgeving, maar ook zijn er die nog op de origele plaatsen zijn blijven staan. Niet alle ghost towns zijn een bezoek waard.

HOODOO, smalle zandsteen pilaar met bovenop een harde steenlaag, veelvuldig voorkomend in de badlands maar ook elders te vinden.

NEEDLE, smalle hoge los staande rots zoals Venus en Cleopatra needles. Soms ook wel Spire genoemd alhoewel dit de lagere varianten zijn.

PETROGLYPHS, zijn rotstekeningen die eeuwen geleden door de indianen in de rotsen zijn gekrast of gehakt.

PICTOGRAPHS, zijn rotsschilderingen eveneens door de indianen gemaakt maar dan getekend en of geschilderd.

ROTSFORMATIES, spreekt voor zich. Amerika beschikt over een enorm aantal schitterende formaties in de genoemde staten. Zoals Plaza Blanca

SLOT CANYON, smalle tot zeer smalle kloven zoals Antilope en Spookey canyon. Slotcanyons worden ook wel als Wash, Draw of Creek aangeduid zoals Willis Creek en Moonshine Wash. Maar niet elke creek of wash is een slotcanyon.

SPIRE, kleinere uitvoering van Needle zoals de Secret Spire in Moab en Navajo Stand Rock nabij Tuba City.

National park, National Monument en State Park zijn de benamingen voor de parken die officieel door de Amerikaanse overheden worden onderhouden. Voor de nationale parken moet altijd entree worden betaald, voor de overige parken de ene keer wel en bij een ander park weer niet.
Bij sommige parken moet je een fee betalen (een soort entree) die je dan in een enveloppe moet doen en vervolgens in een brievenbus.
De kleine strook leg je dan achter de voorruit. Voorbeelden van de NP zijn uiteraard de bekende zoals: Grand Canyon, Bryce Canyon, Yosemite en Zion


Op www.amerikas-best.jouwweb.nl tref je een groot aantal wandelingen met de beschrijving en foto's in het zuidwesten aan.


Tower Ruin Cliff Dwelling Blanding
Painted Mine Colorado
Hoodoos Lybrook New Mexico
Venus Needle Arizona
Petroglyhps Potash Road Moab Utah
Pictographs Sego Canyon Utah
Rotsformatie Plaza Blanca New Mexico
Slotcanyon Moonshine wash Utah
Spire Navajo stand rock Arizona
Kleurrijke Josh Canyon California
Ghost town Thomson Springs Utah

Blue Canyon Tuba City Arizona       

Red Rock Canyon SP California