SPANJE, september 2015

Wij maken voor de tweede keer dit jaar een trip naar Spanje, ditmaal het Noordwesten van Spanje.
Wij vertrekken woensdag 26 augustus en overnachten na onderweg veel fileleed op Camping Municipal les Greves in Aixe-sur-Vienne, net over Limoges. Donderdag rijden wij verder en we houden halt op camping Colombres in Ribadeveva

Vrijdag 28 augustus – 26 gr.
Vandaag moeten we niet zo ver meer rijden en we komen tegen de middag aan op camping Gaivota in Barreiros. Deze camping ligt vlak aan zee. Het is een nette camping maar de staanplaatsen zijn zeer klein.
Alhoewel het warm is, is de hemel zwaar bewolkt en af en toe valt er een fijne motregen.

In de namiddag maken we met de auto een uitstap langs de kust. Na Foz, een stad met een vissershaven en het kustplaatsje Burela komen we in Sargadelos.

 
Dit kleine plaatsje is vooral bekend omwille van zijn keramiekfabriek. Op 2 km van de huidige fabriek zijn de resten van de oude fabriek en van de oude keramiekovens, alsook de ruïnes van de bijhorende werkmanshuisjes. Daar vlakbij is het de moeite waard een kleine wandeling te maken die de wandeling der verliefden wordt genoemd (Paseo de los Enamorados) en door het bos naar een oude dam leidt.
 
We stoppen nog even in het kustplaatsje San Cibrao en rijden naar Faro om van de mooie uitzichten op Viveiro te genieten.
 

Zaterdag 29 augustus 23 gr.
Om de prachtige kust te verkennen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo loopt er langs de mooie rotskust met de vele inhammen een goed aangelegd wandelpad. Omdat wij hier maar één dag hebben voorzien doen wij het met de auto. Wij beginnen bij het unieke strand "Playa de las Catedrales " op slechts enkele km van Barreiros. Het strand zelf kan alleen bij eb worden betreden. Het is streng bewaakt en er worden slechts een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Omdat het al om 8h45 eb is, zijn wij er rond 9h15. Helaas hangt er een heel dichte mist als we tussen de prachtige rotsformaties, rotsbogen en de kleine inhammen op het strand dwalen. De dikke mist geeft het strand een sprookjesachtig mysterieuze waas. We zullen na de middag terugkomen als het vloed is om dan het pad op de kliffen te nemen en zo het strand van uit de hoogte bewonderen.

Dus rijden we eerst verder naar Ribadeo waar we even rondslenteren om dan net daarbuiten een stukje het wandelpad langs de kust te nemen en te genieten van de mooie uitzichten. We houden ook even halt bij de vuurtoren van Illa Plancha.
  
 
Het is ondertussen na 14 h en we rijden terug naar Playa de las Catedrales om daar de wandeling op de kliffen te doen. Het strand waar we deze morgen op ronddwaalden is nu helemaal ondergelopen en de golven beuken tegen de rotsen en in de inhammen. Doordat het nu volop zon is zijn de kleuren heel intens.
  
   
Als we terug zijn op de camping gaan we ook daar op het strand nog eens kijken en enkele foto's nemen.
  

Zondag 30 augustus 26 gr.
We vertrekken van deze camping een stukje het binnenland in. We willen graag een stukje van de pelgrimsroute doen (met de auto) naar Santiago de Compostella. Wij komen tegen de middag aan in Sarria op Camping Villa de Sarria.  Deze camping vonden wij via internet en hij ligt aan de "Franse route" of St. Jacobsroute op 113 km van Compostella. Wij zijn met nog een spaans koppel de enige campinggasten. 
De pelgrimsroute loop vlak naast de camping en we zien met regelmaat zwaar beladen pelgrims langs trekken.
Deze route van de "Camino Frances" vertrekkend vanuit St.*Pied-de-Port Frankrijk bedraagt 825 km.

Na de middag volgen we eveneens de voetsporen van de pelgrims dwars door Sarria. Zo kunnen we niet alleen de enkele bezienswaardigheden van Sarria zien, zoals de oude binnenstad, een oude forttoren en het klooster van Madalena, maar ook de vele schilderachtige pensionnetjes en herbergen waar de vermoeide bedevaarders kunnen eten, drinken of overnachten. Bijzonder schilderachtig is de "Ponte da Aspera", een klein bruggetje bij het verlaten van Sarria.

   

  
We wandelen dezelfde weg terug naar de camping.

Maandag 31 augustus - 20 gr.
Vandaag rijden we  naar Santiago de Compostella, het einddoel van de pelgrims. In Santiago de Compostella bevindt zich in de crypte onder de kathedraal het graf van de apostel Jacobus. De pelgrimsroute bestaat reeds van in de 11de eeuw. We vertrekken in de vroege voormiddag en zien onderweg veel zwaarbeladen stappers. 

 

Onze eerste stop is in Portmarin. We vervolgen onze weg en houden hier en daar halt om foto's te nemen. 

  

Het is al na de middag als we in Santiago de Compostella aankomen. We parkeren onze auto aan de rand van de stad en wandelen de laatste 2 km naar het centrum langs dezelfde weg als de pelgrims. Na de lunch bezoeken we de voornaamste bezienswaardigheden, helaas in de regen. De indrukwekkende kathedraal is ook binnen imponerend door zijn pracht en praal. De binnenstad heeft verder nog een aantal mooie gebouwen o.a. Het Monastery van San Martin Pinario. En overal ziet men de pelgrims met rugzak en wandelstok door de straten dwalen.

   

Op de terugweg rijden we nog even om naar de Monte del Gozo. Op deze laatste heuvels kunnen de pelgrims een eerste blik op Santiago werpen en is het einde van hun tocht in zicht. Op deze heuvel staat een monument dat o.a het bezoek van paus Johannes Paulus II en St. Franciscus memoriseert.

 

Na deze toch wel vermoeiende uitstap zijn we tegen 19h30 terug op de camping.

Dinsdag 1 september 23 gr.
Ditmaal gaan we de andere richting uit, maar nog steeds de St. Jacobsroute. De eerste stop is in Samos waar we eerst het pelgrimsmonument bewonderen en vervolgens het reusachtige klooster met basiliek. Het is één van de oudste kloosters van Spanje, opgericht in de 6de eeuw. Vanaf de 18de eeuw werd het opnieuw een Benediktijnenklooster. Na een brand in 1951 werd het klooster volledig gerestaureerd. Wij bezoeken het klooster en krijgen een 40 min. durende rondleiding. 
We zijn we onder de indruk van de prachtige binnenhoven, de met taferelen beschilderde kloostergangen en het barokke interieur van de kerk. Het klooster bevat ook een hostel voor pelgrims: een grote slaapzaal met stapelbedden met een capaciteit van 50 personen. We mochten van de bewaker even een kijkje nemen.

    

   

Van hieruit rijden we verder naar Triacastela en naar O Cebreiro. Ook hier staat er een pelgrimsmonument. O Cebreiro ligt op 1300 m hoogte en er hangt veel mist. In dit kleine bijzondere dorp is veel te zien. Typisch voor dit dorp zijn de pallozas. Dit zijn cirkelvormige of ovale stenen woningen met een strooien dak, waar mensen en dieren samen woonden en schuilden in dit barre oord. Eén palloza is ingericht als museum.

   

Onze volgende stop is in San Cristobo de Real. Het is een klein, bijna uitgestorven dorpje met nog slechts een paar inwoners. Het is nog steeds een passage voor de pelgrims, maar hier zijn, buiten een enkele bar, geen opvangmogelijkheden meer.

  

Woensdag 2 september 24 gr.
Wij zijn deze voormiddag verhuisd naar camping El Bierzo in Villamartin de la Abadia. In de namiddag doen we opnieuw een stukje van de pelgrimsroute. Onze bezoekjes zijn in La Herreiras, een eenvoudig dorpje en vervolgens Villafranca del Bierzo, een stadje met enkele prachtige kerken.

   

In Cacabelos vlak bij de kerk is een eenvoudige overnachtingsmogelijkheid voor de pelgrims. Het zijn allemaal hokjes zonder ramen met telkens twee veldbedden. Kostprijs: 5 Euro per persoon. 
Als laatste bezoeken we Ponferrada waar het prachtige fenomenale kasteel van de tempeliers een blikvanger is. Vandaag is een bezoek aan het kasteel gratis, en daar maken we ook gebruik van.
In het kasteel is er ook een museum van boeken uit de middeleeuwen.

   

 

Donderdag 3 september 23 gr.

Onze daguitstap van vandaag is meteen het laatste stukje van de pelgrimsroute dat we zullen doen.
Onze eerste stop in Molinaseca is meteen raak. Het is een schitterend plaatsje aan de rivier. Sommige trekkers zijn nog niet op pad en zitten nog gezellig aan het ontbijt. 

   

Het dorpje El Acebo lijkt wel een oud uitgestorven dorp. 

Bijna op de top van de berg ligt Manjarin. Ten behoeve van de pelgrims is hier wel een heel schilderachtige rustplaats waar koffie of thee klaarstaat voor de vermoeide reizigers.

  

Het Cruz de Hierro is behangen met hoeden, t-shirts of sjaals en in de stenen errond staan de namen van de trekkers. 

 

Vervolgens houden we halt bij de charmante dorpjes Santa Catalina en  Catrillo de los Polvazares. Dit laatste dorp heeft nog zijn authenticiteit bewaard met zijn geplaveide straten en okergele woningen.

   

Astorga is de laatste plaats die wij bezoeken: een mooie stad met een prachtige kathedraal.

  

Van hieruit volgen wij niet verder de St. Jacobsroute. Astorga ligt ca. 280 km van Santiago de Compostella. Pelgrims die van hieruit starten doen hier een kleine 14 dagen over.

Op 17 km van de camping ligt Las Modulas waar wij als laatste vandaag een kijkje gaan nemen. Puntige oranje rotsen midden in een groen landschap, deels gecreëerd door de mens. Reeds in de derde eeuw werd hier naar goud gegraven door duizenden arbeiders en slaven. Gedurende honderden jaren werden duizenden tonnen aarde verplaatst , gangen gegraven waardoor het huidige landschap ontstond. Na het verlaten van de mijnen kwam er ook weer begroeiing. Het resultaat is dit geheel eigen landschap, helemaal anders dan de rest van de omgeving.

  

Vrijdag 4 september – 18 gr en zaterdag 5 sept. Bewolkt en regen
We hebben het binnenland verlaten en we staan nu op een camping aan de kust: camping Playa Oyambre in San Vicente de la Barquera. Het weer is niet zo goed, er valt een miezerige motregen.

Zaterdag is het nog steeds bewolkt maar droog en we gaan op verkenning in San Vicente. Deze mooie populaire badplaats heeft een oude binnenstad met de 15de eeuws kerk en een oude vesting.

 
  

De rest van de dag houden we het rustig.

Zondag 6 september – 22 gr. Zonnig
We maken een daguitstap. Eerst rijden we naar Covadonga. Dit kleine dorp is een bedevaartsoord dat heel druk wordt bezocht. In een grot bevindt zich een kapel met een houten 18de eeuws madonnabeeld. Onder de grot is er een waterval. Boven het dorp uit torent de prachtige basiliek van Santa Maria la Real.

  

We rijden verder naar Cangas de Onis. In dit stadje is de grote blikvanger de Romeinse brug. We blijven er lunchen en in de namiddag kunnen we samen met duizenden anderen de renners die deelnemen aan de Vuelta zien passeren.

   

Maandag 7 september – 22 gr. Zonnig

Vandaag maken we de uitstap waar vooral Alain erg naar heeft uitgekeken: een wandeling in de Cares kloof in de Picos de Europa. De wandeling begint in Cain in het hartje van het gebergte en we moeten daarvoor 120 km rijden. De rit loopt door een spectaculair berglandschap via bochtige smalle wegen en we doen er ruim 3h over. Het landschap is prachtig, het verveelt geen minuut!

  

Rond 12h vertrekken wij met de picknick in de rugzak en de bergschoenen aan de voeten voor de wandeling door de Cares-kloof. Deze magnifieke, spectaculaire wandeling is niet met woorden te beschrijven, maar de mooie foto's zeggen des te meer. 

   

   
Rond 15h30 zijn we terug in Cain en we verpozen op een druk bezet terrasje met een frisse pint. 

Daarna vatten we de 120 km lange terugtocht aan. We nemen nog enkele kiekjes onderweg en we bezoeken nog het mooie stadje Potes.
  

Het is dan ook vrij laat als we terug zijn op de camping.

Dinsdag 8 september – 22 gr. Zonnig
We doen niet veel vandaag. In de voormiddag gaan we in Comillas boodschappen doen en we maken van de gelegenheid gebruik om ook even langs de bezienswaardigheden van dit mooie plaatsje te wandelen. De bijzonderste zijn de fontein los tres canos en "El Capricio de Gaudi", een door Gaudi gebouwde villa, het Sobrellano paleis en de universiteit.

   

In de namiddag maken we nog een korte wandeling vanaf de camping naar de stranden en de gebieden die bij vloed onder water staan.

   

Woensdag 9 september – 20 gr. bewolkt
De daguitstap vandaag leidt opnieuw naar Covadonga. 12 km van Covadonga liggen de Covadonga-meertjes. Het is een druk bezochte wandelplaats. De wandeling voert ons tussen de bergen en langs oude ijzermijnen naar twee meertjes. 

   

    

Daarna rijden wij naar de Playa de las cuevas een strand waar veel grotten zijn en wandelen we nog even rond in het stadje Llanes.

 

  

Hiermee was onze dag weer goed gevuld.

Donderdag 10 september – 21 gr en vrijdag 11 sept. 21 gr. Zonnig
Donderdag is een totale rustdag en we blijven de hele dag op de camping.
Ook vrijdag doen we niet veel. Vooraleer we boodschappen doen in Comillas rijden we nog even door naar Santillana-del-mar een klein middeleeuws plaatsje waar nog oude ambachten worden uitgevoerd in de goedbewaarde gebouwen uit de 12de tot 15de eeuw.

   

De hele namiddag is het genieten van rust en zon.

Zaterdag 12 september tot maandag 14 september – bewolkt en regen
Het weer is omgeslagen en de voorspellingen zijn niet goed. We doen zaterdag eigenlijk niets meer en zondagmorgen verlaten we de camping richting Frankrijk. Het is zwaar bewolkt met af en toe regen. In de namiddag komen we aan op Camping Le Saint Martin in Moliets-plages in de Landes.
De camping ligt vlak aan zee en er is een prachtig uitgestrekt strand. Deze plaats is geliefd bij surfers en kyters en er zijn dus ook jongelui op de camping.
Maar het is slecht weer en ook maandagmorgen is er nog regen en wind. In de namiddag is het iets beter zodat we als eens een kijkje kunnen nemen bij het strand.


Dinsdag 15 september – 20 gr. Bewolkt
We krijgen nog af en toe regen in de voormiddag maar na de middag blijft het droog en kunnen we een wandeling maken van ongeveer 8 km deels door de duinen, deels door het bos.

  

We gaan ook nog een uurtje zwemmen in het overdekte zwembad van de camping. Er is ook een heerlijke jaccuzi en sauna die onze stramme spieren losmaakt.

   

Woensdag 16 september – 19 gr. Bewolkt en regen
In de voormiddag laat de zon zich even zien en dat geeft ons de kans nog een mooie wandeling te maken aan het meer van Léon, deels langs het meer en deels door het moeras.

   

Tegen de middag is het weer aan het regenen en kunnen we niets doen.

Donderdag 17 september – 17 gr regen.
Het heeft deze nacht fel geregend en gewaaid en de weersvoorspellingen zijn niet goed tot na het weekend. We besluiten om naar huis te vertrekken.

De terugreis verloopt vlot en na een tussenstop aan de Loire zijn we vrijdag  veilig en gezond weer thuis.

Voor deze reis waren we 24 dagen van huis en we hebben in totaal 5446 km afgelegd.

Comments