KRETA mei 2016

Dinsdag 10 mei

Om 15h05 stipt vertrekt onze vlucht van Charleroi om aan te komen in Chania om 19h15.
Het ophalen van onze huurauto verloopt vlot en om 20h30 kunnen wij inchecken  in hotel Rodon in Chania. Morgen beginnen wij ons bezoek aan Kreta.

Woensdag 11 mei - 23 gr.
Na een heerlijk en overvloedig ontbijt worden de valiezen ingeladen en wij vertrekken richting Agios Nikolaos. Onderweg zullen wij verschillende keren afwijken voor bezoekjes aan bezienswaardigheden. Onze eerste halte is aan een liefelijk meertje midden in de natuur omringd door een prachtig gebergte. Dit meertje, het meer van Kournas, is het enige zoetwatermeer in Kreta. 

 

Daarna rijden wij verder naar Rethymnon.  We wandelen tussen het fort en de haven met zijn vuurtoren en dan via de oude binnenstad met de Rimondi fontein terug. Het is een charmante plaats met gezellige terrasjes.

  
  

Onze volgende halte is bij het klooster van Arkadi daterend uit de 16 de eeuw en met een bijzondere Renaissance gevel.   Recht tegenover  het klooster is een ossuarium waar de beenderen en schedels bewaard worden van de verzetslieden die zichzelf opofferden  in hun verzet tegen de Turken in1866.

  

Een bezoek aan Knossos de oudste archeologische vindplaats van Griekenland is een must volgens onze reisgids. De vindplaats was  een mijlpaal in de kennis van de Minoïsche beschaving.

   

Tijdens onze laatste etappe maken wij een omweg door  de Lassithi hoogvlakte ( 850 m ) in het Diktigebergte met een stop in enkele prachtige authentieke dorpjes. De windmolens die  vroeger in grote aantallen aanwezig waren en gebruikt werden om water uit de grond te pompen zijn nu meestal verdwenen of vervallen. Enkele mooiere exemplaren werden voor het toerisme gerestaureerd. Het is een tocht door een prachtig landschap.

  
 
  

Tegen 18h30 komen wij aan in ons hotel in Agios Nikolaos. We wandelen nog naar de haven om er te genieten van een welverdiende lunch op een gezellig terrasje.
 

Donderdag 12 mei - 30 gr

Gisterenavond was het te donker om foto's te nemen van Agios Nikolaos, dus wandelen wij na het ontbijt naar de haven. Vlakbij de haven is er een meertje waar rond verschillende terrasjes en winkeltjes liggen.

   

Na deze wandeling keren we terug naar ons hotel om de wagen op te halen en we rijden naar Plaka. Dit kleine ongerepte kustplaatsje is een pareltje met enkele prachtige tavernes en een mooi strand. 

 

Vanuit Plaka nemen wij de boot naar Spinalonga, een belangrijke toeristische trekpleister. Op het eiland staat een Venetiaanse vesting uit de 16 de eeuw. Maar Spinalonga is vooral bekend omdat het van 1903 tot 1957 een leprakolonie was. De melaatsen werden op het eiland geïsoleerd en werd het eiland der verdoemden genoemd. Nu blijven van het dorp der melaatsen alleen nog de ruïnes over. Het eiland is volledig onbewoond.

   
   

Na nog een korte stop in het vissersplaatsje Elounda rijden wij naar het bergdorpje Kritsa

   
Onderweg nemen wij een kijkje bij Panagia Kera, een klein byzantijns kerkje met enkele bijzondere fresco's uit de 15 de eeuw. 

 

Kera heeft enkele fraaie handwerk winkeltjes. Een paar km verder ligt Kroustos een klein bergdorpje met slechts een hoofdstraat. Hier is de tijd blijven stilstaan en zie je ouderen nog in de typisch Griekse klederdracht op een bankje voor hun huis.

 

Het was een boeiende en warme dag vandaag.


Vrijdag 13 mei - 30 gr.

Na opnieuw een super lekker ontbijt (ons hotel serveert veel zelfgemaakte producten zoals sinaasappel marmelade en pruimen confituur, amandelcake’ appelcrumble…) rijden wij naar onze volgende bestemming: Palekastro. Onze tocht loopt door een mooi landschap langs de "golden beach"en in Sitia, een vissersstadje, houden we halt voor een kort bezoek. 

    

Het klooster van Toplou is ons volgende volgende bezoek Het grote klooster kende  een bloeiperiode  in het Venetiaanse tijdperk. 

   
Op een verlaten idyllisch strandje kwamen we een schuilplaats tegen met een echt privé-terrasje (van een herder of een kluizenaar?).
 

En  natuurlijk  gaan we ook naar Vai waar een palmenstrand tot aan het mooie zandstrand reikt. Dit paradijselijke strand  dankt zijn bekendheid aan de Bounty commercial.

  

In de namiddag komen we aan in ons hotel te Paleikastro. We rijden nog naar het strand. Vlakbij het strand is nog een archeologische site met opgravingen uit het Minoïsche tijdperk.

  


Zaterdag 14 mei - 26 gr. Bewolkt

We verhuizen naar Ierapetra. We genieten van het berglandschap en van de landelijke tafereeltjes:  een herder met zijn kudde, imkers die hun oogst ophalen... 

    

Onderweg houden we halt in Zakros om een een korte wandeling te maken. We doen een stukje van de dodenvallei.  Het is een prachtige vallei waar momenteel de roze oleanders volop bloeien.  De vallei dankt zijn lugubere naam aan het feit dat in de oudheid de doden in de vele grotten werden begraven.

    

Als volgende staat Voila op ons programma. Dit is een volledig verlaten middeleeuws Venetiaans dorp. De restanten, waaronder een Venetiaanse toren zijn verspreid over de heuvels.

  

In Ierapetra logeren we in  het centrum.
   

Zondag 15 mei -23 gr. Regen

Het is helaas een zwaar bewolkte dag vandaag en na de middag krijgen we regen. Op onze weg naar Agia Galini houden wij eerst even halt in Petrokefali en daarna rijden wij naar Malata, een kustplaatsje bekend van in de jaren 60 toen een hippie gemeenschap de vele holen in de rotswand als woonplaats  verkozen. In de jaren 70 werden de hippies  verdreven. Maar verschillende tavernes proberen de hippiesfeer in stand te houden. Het resultaat is een beetje een kitscherige toestand die desondanks toch vele toeristen lokt.

  
  

Wij  vervolgen onze weg om in Phaistos een bezoek te brengen aan de Minoïsche site gelegen in een schitterend decor. Deze site is minder bekend  en kleiner dan de vindplaats Knossos maar wel overzichtelijker.

 

In de gietenďe  regen komen wij aan in ons hotel in Agia Galini.  Ondanks de regen gaan we toch even wandelen in het kustplaatsje. Aangelokt door de fraaie klanken van Griekse muziek gaan we iets drinken in een taverne waar een feest aan de gang is en waar volop  gedanst wordt. We kunnen het sombere weer even vergeten en meegenieten.

   
   

Maandag 16 mei - zonnig 25 gr.

Onze tocht begint vandaag in Spili waar in het midden van het dorp 19 leeuwenkoppen koel en drinkbaar bronwater uitspuwen. 

  

Wij rijden door de bijzonder mooie Kourtaliakloof om een kijkje te nemen bij het klooster van Previli en houden halt bij een Venetiaans bruggetje. Een herder met zijn schapen vervolledigt het romantische plaatje. 

   

Het hoogtepunt van deze dag is wel zeker het Previli palmenstrand. We moeten een flinke afdaling maken via vele, vele stenen trappen tussen de rotsen (die we achteraf weer allemaal omhoog moeten) maar het is echt de moeite waard!  Het is een prachtig zandstrand waar een rivier doorheen vloeit aan het einde van een kloof. In de kloof langs de rivier is een prachtig palmbos waarin je kan wandelen om van het paradijselijke natuurschoon te genieten. Het strand zelf lijkt met zijn palmen en de bloeiende oleanders net een tropische lagune.

   
   

We rijden dan verder naar het fort Frangokastello. Dit grote fort uit de 14 de eeuw ligt aan een heel mooi ongerept strand. 

  

Vervolgens rijden we richting Chania door de Imbrosskloof, opnieuw een brok prachtige natuur. Tegen de avond melden wij ons bij het Rodenhotel in Chania voor onze laatste overnachting.Dinsdag 17 mei - zonnig 25 gr.

Het is onze laatste dag op Kreta. In de voormiddag verkennen we Chania, die een verrassend mooie stad is, Vooral de Venetiaanse haven met in het midden de moskee , de oude loodsen en de gerestaureerde vuurtoren op de zeewering zijn uniek en bruisend van het leven. De vele terrasjes en de paardenkoetsen geven het geheel een gezellige uitstraling.Maar ook de oude stad tussen de haven en de oude stadsmuren met de vele winkeltjes en de overdekte markt en de oude Turkse wijk met zijn "lederstraatje" zijn sfeervol en aangenaam om in rond te dolen.

   
   

De rest van de tijd gebruiken wij om een bezoek te brengen aan de kloosters ten oosten van Chania.
Door een stukje ongerepte natuur komen wij bij het klooster Agia Triada, een bezoekje waard. 

 
   

Enkele km verder ligt het klooster Gouvernetou. Vanaf dit klooster loopt een grillig rotspad naar zee, daar ligt nog een verlaten kloosterruïne met een kapel in de rotsen.

   

Daarna is het tijd om de auto in te leveren en te wachten op de vlucht naar huis. We reden 1.040 km.
Einde van een schitterende vakantie.
Comments