FRANKRIJK, juni 2015

Zaterdag tot maandag 22 juni
We vertrekken zaterdag 20 juni opnieuw naar Frankrijk om ons inspectiewerk af te ronden en tegen zondagmiddag staan we al op camping Les 3 Lacs du Soleil in Trept. We moeten nog 7 campings doen en dit is er één van. Zondagnamiddag bezoeken we enkele campings en maandag doen we de rest van de te bezoeken campings. Tegen maandagavond zijn we helemaal klaar, het is allemaal heel vlot gegaan.

Dinsdag 23 juni - 24 graden en woensdag 24 juni – 28 gr,

Nu kunnen we aan onze vakantie beginnen en we verhuizen naar camping LouComtadou in Carpentras in de Vaucluse. Het is een rustige camping met schaduwrijke plaatsen en hij is ideaal gelegen om uitstapjes te doen. We kunnen uitstapjes maken naar de Mont Ventoux, naar Vaison-La-Romaine, naar Gordes, naar l'Isle-sur-la-Sorgue en naar de Fontaine de Vaucluse en we kunnen de lavendelroute doen of de wijnroute van de Cotes du Rhone. We zien het helemaal zitten.

De camping ligt op wandelafstand van Carpentras. Woensdagvoormiddag zijn we reeds na 20 min. wandeling in het stadscentrum. De voornaamste historische bezienswaardigheden zijn de 14de eeuwse toren van de Porte d'Orange, de oudste synagoge van Frankrijk en een 15de eeuwse kathedraal. Maar het is ook een gezellige winkelstad met leuke terrasjes.

  
  

Donderdag 25 juni – 29 gr,
Het wordt een warme, zonnige dag en we willen graag vandaag een lavendelroute doen. Op dit moment moet de lavendel volop in bloei staan. Wij rijden naar Valreas waar we in het toeristenbureau een kaart met een route krijgen die ons langs  lavendelvelden en wijngaarden naar diverse mooie dorpen leidt. We stoppen een paar keer onderweg om foto's te nemen van de diep paarse lavendelvelden. De lucht is vol van lavendelgeuren en het landschap is prachtig.

  
 We brengen een bezoek aan het ommuurde middeleeuwse dorpje Taulignon en rijden dan verder naar het “Monastère d'Aiguebelle”. Dan gaat het verder naar Grignan. Vooraleer we het stadje verkennen, genieten we op een schaduwrijk terras van een heerlijke lunch. 
Grignan wordt gedomineerd door een 16de eeuws renaissance kasteel met aan de voet het volledig ommuurde stadje.

  

  

La Garde-Adhemar is het volgende dorpje dat we bezoeken en behoort tot de geklasseerde mooiste dorpen van Frankrijk. Op de terugweg kunnen we in de verte een glimp opvangen van Clansayes, een op een heuvel gelegen schilderachtig dorpje.

   


Vrijdag 26 juni – 30 gr
Vandaag is er markt in Carpentras. Er rijdt een gratis busje van de camping naar de markt die gigantisch groot is en verspreid over het ganse centrum. Het is allemaal bijzonder kleurrijk en er is veel volk.
 

Zaterdag 27 juni – 32 gr.
We hebben opnieuw een daguitstap gepland langs kleine, vergeten bergdorpjes, langs lavendelvelden en smalle bergwegen door een fantastisch mooi landschap.

  

Een van die bijzondere dorpjes is Pierrelongue, een piepklein dorpje met slechts een 100 inwoners maar waarvan de grote blikvanger de eigenaardige kerk is die hoog op een naaldrots (waaraan het dorp zijn naam dankt) gespitst is. 

  
Brantes is eveneens een middeleeuws dorpje dat tegen de flank van de rots genesteld is en uitkijkt op de Mont-Ventoux.
  

In dezelfde omgeving ligt ook Montbrun-les-Bains dat het label draagt van een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Dit middeleeuws dorpje met smalle geplaveide straatjes, de restanten van een 14de eeuws kasteel straalt de rust uit en geeft je het gevoel terug in de tijd te zijn gestapt. 

   

Als laatste wandelen we door Sault, een dorp op de heuvels omringd door lavendelvelden. Sault is een door toeristen druk bezocht plaatsje vanwege de mooie uitkijkpunten over de lavendelvelden en is ook een startpunt voor fietsers die de Mont-Ventoux willen beklimmen. 

   

Wij rijden terug via de Gorges de la Nesque.

 

Zondag 28 juni – 34 gr/
Deze namiddag brachten we een bezoekje aan l'Isle-sur-la-Sorgue. Deze toeristische trekpleister is vooral bekend vanwege zijn antiekbeurzen en de zondagmarkt. Deze markt was net afgelopen toen we in het stadje aankwamen. L'Isle-sur-la-Sorgue is een knooppunt van rivieren en kanalen waarin hier en daar nog grote schepraden te zien zijn. De overal aanwezige bloemen en de vele terrasjes langs het water maken het plaatsje gezellig en aangenaam om te vertoeven

   

   

Maandag 29 juni – 35 gr
Vandaag staan de toeristische hoogtepunten van de regio op het programma. Ons eerste bezoek is naar de Abbaye de Senanque. Deze abdij waar nog cistercienzer monniken wonen ligt in een prachtig landschap en voor het ogenblik midden de bloeiende lavendel. Het was er reeds zo druk dat we amper nog een parkeerplaatsje konden vinden. Er waren ook veel bussen met o.a Japanners.

  
Wij rijden verder naar Gordes. Het dorp Gordes waarvan de huisjes en de smalle geplaveide straatjes rond een indrukwekkend kasteel liggen, torent hoog boven de vlakte uit. Dit dorp is eveneens een toeristische plaats die je moet gezien hebben. 
 
Als laatste is Roussillon aan de beurt dat ook geklasseerd staat als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. De grote hoeveelheden oker in de bodem geven aan de rotsen in de omgeving en aan de gevels van de huizen hun typische oranje/rode okerkleur Vroeger waren in Roussillon een aantal okermijnen. Ook hier is het gezellig druk en zijn alle terrasjes bezet. Er zijn ook veel kunstgalerijen in het plaatsje.
   
Hoewel het bloedheet was vandaag was het toch een leerrijke en aangename dag.

Dinsdag 30 juni – 35 gr
In de namiddag gaan we verder bezoekjes afleggen in toeristische trekpleisters. We beginnen in Perles-les-Fontaines dat in de 14de eeuw de hoofdstad was van de Comtat Venaissin. Binnen de stadsmuren zijn zoals de naam al laat vermoeden meer dan 40 nog werkende fonteinen die gevoed worden door een bron ten oosten van de stad. Niet alleen de fonteinen maar de stadswallen met enkele goedbewaarde toegangspoorten, de kerk en de “Tour de l'Horloge” zijn de voornaamste bezienswaardigheden van de stad.

   
In Fontaine de Vaucluse, een van de drukst bezochte plaatsjes is de bron van de Sorgue, die ontspringt aan de voet van een meer dan 200 m hoge rots de grote trekpleister.
    
Na nog een korte stop in Venasque keren we terug naar de camping.
 

Woensdag 1 juli – 35 gr
Wij zetten onze verkenning van de regio verder.
Net buiten Bedoin liggen “les demoiselles coiffées”. Deze okerrode rotsformatie is ontstaan door de zanderige bodem, de wind, de regen en de vorst. Een beetje eigenaardig, zo midden in een bos.

  
Hierna gaan we de Mont-Ventoux beklimmen, met de auto wel te verstaan. Deze hoge kale berg is 1912 m hoog en een geliefde uitdaging voor wielrenners en wielertouristen. Vandaag waren er niet erg veel die zich aan de 21 km lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5% waagden, waarschijnlijk vanwege de brandende hitte van 35 graden. 
  

Wij vervolgen onze rit door het mooie landschap met zicht op de beroemde wijngaarden van Gigondas en Vacqueras en op de ongebruikelijk gevormde bergpieken “Les Dentelles de Montmirail” Onderweg kunnen we nog een blik werpen op het fraaie tegen de rotswand genestelde dorpje La Roque Alric en verder op het kasteel van Barroux.

   

Als we terug zijn gaan we naar het zwembad dat vlak naast de camping ligt en voor ons vrij toegankelijk is. Er zijn eigenlijk drie zwembaden waarvan een met olympische afmetingen. Het doet deugd even verkoeling te kunnen zoeken in het water.

Donderdag 2 juli – 35 gr.
Ook vandaag gaan we weer op pad. Ons eerste doel is het middeleeuwse dorpje Crestet. Volgens mijn persoonlijke mening is dit stille dorpje nog nog een van de authentiekste dorpjes en niet bedorven door winkeltjes of terrasjes ten behoeve van de toeristen.. Een groot gedeelte van het dorp, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, is alleen te voet bereikbaar, over van die prachtige oude geplaveide straatjes en steegjes, amper een meter breed. Een schattige fontein, overwoekerde gevels, mooie bloemen, de ruines van een oud kasteel uit de negende eeuw, een romaans kerkje, het dorp is zeker een bezoekje waard.

  
  

Slechts 6 km verder ligt het gekende Vaison-la-Romaine. Vooraleer ook hier door de straten te dwalen gaan we eerst lekker lunchen in een van de vele restaurantjes. 
Vaison-la-Romaine is in twee delen verdeeld door de rivier. Langs de rechterover zijn de romeinse opgravingen die getuigen van een rijk verleden en ook een recenter stadsgedeelte waar de vele winkeltjes zijn. Langs de linker oever hoog op de rots staat het oude stadsgedeelte daterend uit de dertiende eeuw alsook de ruines van een kasteel.
   
Door de wijnvelden rijden we terug naar de camping. We stoppen nog even om kort door Seguret te wandelen, dat eveneens behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk.
 

Vrijdag 3 juli – 36 gr

De dagen zijn bloedheet en de nachten zwoel en het valt niet mee om goed te slapen.
We hebben niets gepland voor vandaag. In de voormiddag ga ik naar de markt en in de namiddag gaan we naar het zwembad.

 
Deze avond begint de “Fiesta Bodegas” hier in Carpentras. Tot en met zondagavond zijn er elke avond feesten, voorstellingen en optredens in de stad en ieder pleintje heeft zijn thema. Wij wandelen in de vooravond naar het centrum om de optocht te zien van de Camarguese paarden. Na de optocht slenteren we door het centrum waar overal muziek te horen is door de kleurrijke fanfares die door de stad trekken. Er is een village Camargue waar gipsy's hun gitaren laten klinken en er zigeunerdansen worden opgevoerd. Er is ook een Cuba village waar vooral latino muziek en dans te zien is en waar men een mojito of cuba libre kan drinken. Er is ook een plein waar spaanse muziek is en flamenco dans... De stad is vol leven en we brengen een aangename avond door.
 
  

Zaterdag 4 juli – 36 gr.
In de voormiddag maken wij een wandeling langs het kanaal van Carpentras en door de wijnvelden. Het kanaal is speciaal gebouwd voor de irrigatie van de gronden en heeft verschillende vertakkingen. Wij beginnen de wandeling bij “la chapelle St Martin” een kapel uit de 16de eeuw. Alhoewel het een historisch monument is, is de kapel in erg vervallen staat. We doen ruim 2 h over de 8km lange wandeling en om 12h30 zijn we terug. De rest van de dag blijven we bij het zwembad.
   

's Avonds gaan we opnieuw naar de FiestaBodegas waar we een paardenshow bijwonen met prachtige witte Carmaguese paarden. De show gaat vooral over dressuur van deze vurige dieren. In de stad zijn er net als gisteren muziek en optredens met o.a. Flamenco-dansen.

  

Zondag 5 juli – 37 gr.
Het blijft bijzonder heet en we besluiten dat we hier morgen vertrekken. Vandaag rijden we nog naar Mornas waar Middeleeuwse feesten plaatsvinden. Maar eerst houden we nog een korte stop in Chateau-Neuf-du-Pape.

  

In Mornas zijn de straatjes volledig in een middeleeuws sfeertje gedompeld. Er zijn muziek en spelen en er worden riddergevechten gehouden, wat niet meevalt in deze hitte. Het is er zo warm dat overal watervernevelaars op de terrassen hangen en er regelmatig een steltloper de mensen komt besproeien.

  

   

Het is een mooie afsluiter van ons verblijf hier.


Comments