NEDERLAND - Friesland

  
Maandag 1 september – 19 gr.

Vooraleer wij ons aanmelden voor het ACSI-inspecteurs-jubileum te Otterlo willen we eerst even rondtoeren in Friesland.

We komen in de vroege namiddag aan op camping De Jerden in Sloten. Deze verzorgde camping zal als uitgangspunt dienen voor onze uitstapjes.
Sloten ligt te midden van de Friese meren in een vlak polderlandschap met veel water. Het is een klein vestingstadje en is tevens ook het kleinste Elfstendenstadje.
Vanaf de camping kunnen wij naar het mooie stadje wandelen. Het stad heeft zijn oorspronkelijke omwalling behouden en er zijn verschillende grachten, twee waterpoorten en mooie 17de en 18de eeuwse huizen. Een blikvanger is de korenmolen “De Kaai”. We wandelen terug naar de camping en hebben met het oude stadje Sloten al een beetje idee van Friesland. We willen als het mogelijk is alle Elfstedenstadjes bezoeken.
  

  

Dinsdag 2 september 20 gr. bewolkt/zonnig

Vandaag bezoeken we enkele van de Elfstedenstadjes. Wij vertrekken reeds in de vroege voormiddag en onze eerste halte is het plaatsje Ijlst. Hier is de houtzaagmolen een van de bijzonderste bezienswaardigheden. Net zoals in Sloten zijn er talrijke grachten en waterlopen. Een deel van Ijlst is een beschermd stadsgezicht.

  

Een 5-tal km verder ligt de stad Sneek, een grotere stad en ons volgende doel. De historische binnenstad bevindt zich volledig binnen de stadsgrachten. Een prachtige waterpoort waarvan nu een toren in de steigers staat, is het handelsmerk van Sneek en staat op elke toeristenfolder. De Martinikerk is dan weer bijzonder omdat naast de kerk een klokkenhuis staat met twee klokken. In Sneek is ook een Fries scheepvaartmuseum dat een goed beeld geeft van de Friese scheepvaart op zee en ook op de binnenwateren.

  

Onze volgende stop is in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Hier is de start en finishplaats van de Elfstedentocht. De stad was voor mij een beetje een mengelmoes van oude en nieuwe architectuur. Oud is de scheve Oldehove, een 40 m hoge scheefstaande toren van een onvoltooide kerk. Verder is er de prachtige Jacobijnerkerk, de St. Bonifatiuskerk met zijn slanke, spitse toren, het oude handelscentrum de Waag, het stadhuis en nog veel meer. We hebben lang niet alles gezien, maar zijn moegeslenterd. 

   

Door het mooie polderlandschap rijden we vervolgens naar Dokkum. Dokkum is gelukkig niet zo groot. Dit bekoorlijke stadje is oude vestingstad met bolwerken en veel grachten. Onze stadswandeling begint bij de St. Martinuskerk en voert ons naar de korenmolen en langs schilderachtige grachten naar de Waag die eeuwenlang het centrum van de handel was in Dokkum.

  

Na deze wandeling zijn we eigenlijk uitgeteld. We rijden nog 10 km verder tot aan de Waddenzee en vandaar terug naar de camping. Het was wel wat veel voor een dag, maar wel de moeite waard.

Reeds vijf van de elf steden bezocht nog 6 te gaan.

Woensdag 3 september – 22 gr.

Er staan drie van de elfstedenstadjes op ons programma.  Als eerste is Franeker aan de beurt. Onze auto staat vlak bij het stadspark van Franeker geparkeerd en we doen eerst een klein rondje door het mooie, rustige park. Daarna beginnen wij aan onze stadstoer. De Martinikerk, een echt mooi stadhuis en het Martena museum zijn de voornaamste bezienswaardigheden en net zoals bij de andere stadjes, de grachten met erlangs de mooie huizen en de bomen.

 

Daarna rijden wij naar Harlingen aan de Waddenzee. Harlingen is een havenstad. Ook hier slenteren we langs de pakhuizen en de kades waar enkele fraaie oude schepen liggen. We eten frietjes op een terras en genieten van de zon.

  

Ons laatste bezoek van vandaag is het stadje Bolsward. Heel apart is de Broerekerk. Deze 13de eeuwse kerk werd in 1980 verwoest door brand. De ruines werden hersteld en er werd in plaats van een dak een glazen overkapping geplaatst. De kerk heeft nu een sociaal culturele functie. Er is ook hier een heel fraai stadhuis en nog maar eens een Martinikerk en verder levert dit stadje enkele mooie sfeerbeelden op.

   

Als we terug zijn op de camping nemen we nog een kijkje bij het Slotermeer. Door het zonnige weer zijn heel wat boten, vooral zeilboten op het meer. Allemaal heel sfeervol.

 

Donderdag 4 september – 23 gr.

Op deze zonnige dag gaan we de laatste 3 stadjes bezoeken, beginnend bij Workum. Het is een heel gezellig stadje om door te kuieren. De grote St. Gertrudiskerk heeft een losstaande, onafgewerkte toren met alleen een klein koepeltje bovenaan. Aan de achterkant van de kerk staat de 17de eeuwse Latijnse school, die nu als sacristie dienst doet. Wij blijven even toekijken bij de sluis van Workum waar enkele kleine bootjes op doorgang wachten.

   

Hindeloopen ligt aan het Ijsselmeer op een landtong en is langs drie zijden door water omgeven en het heeft een redelijk grote haven. De smalle straatjes en vele kanalen, de bruggetjes en de oude commandeurshuizen geven het plaatsje een heel eigen karakter. Aan de sluis staat een 17de eeuwse sluiswachterswoning (Sylhus) met in de nok een open houten klokkentoren met spits.

   

Het laatste bezoek is aan Stavoren waar vooral het beeldje van het vrouwtje van Stavoren en de daaraan verbonden legende de aandacht trekt.

  

Het is onze laatste dag hier in Sloten en we hebben ons doel bereikt, we hebben de 11 steden van de Elfstedentocht bezocht en daarmee een groot deel Friesland gezien.

Morgen vertrekken we naar Otterlo.

Vrijdag 5 september tot zondag 7 september – 21 gr,

Wij staan nu op camping De Zanding in Otterlo, samen met nog een 200-tal andere ACSI inspecteurs, in totaal zo een 540 mensen. ACSI viert haar 50-jarig bestaan tijdens dit inspecteurs-jubileum weekend. In de reuzentent worden wij vrijdagavond verwelkomd met lekkere soep en wij kunnen al bijbabbelen met de collega-inspecteurs. Zaterdagvoormiddag krijgen wij koffie en panna cottataart terwijl wij naar de openingstoespraak luisteren. De inspecteurs met 10 en 15 jaar dienst worden in de bloemetjes gezet. In de namiddag nemen wij deel aan een jeux-de-boules competitie.

s'Avonds is er een jubileum-dinner-show. We worden verwend met een heerlijk vis-en vlees buffet (o.a. een volledig zwijn aan het spit) en als dessert lekkere ijstaart. Ook de wijn is niet van de minste. De show bestaat uit een optreden van eigen personeel die op een ludieke manier de geschiedenis van ACSI weergeeft, daarna een leuke goochelshow en dan een spetterende dansshow van salsa-dansers, die na hun optreden er wel voor zorgen dat iedereen op de dansvloer komt.

Zondagvoormiddag krijgen wij ontbijtbuffet en opnieuw optredens van een muziekgroep en van een showman die op een soort vuurspuwende duikboot populaire liedjes ten gehore brengt. Als laatste zingen de kinderen van het personeel een lied over ACSI. De 20 – 25 en jawel 30-jarige jubilarissen worden dan in de bloemetjes gezet. Een hiermee is het feestweekend ten einde.

Wij vertrekken direct na de middag  want wij moeten 10 september in Livorno Italie staan waar wij de boot nemen naar Corsica.

Comments