FRANKRIJK Zuid-Frankrijk, sept. 2012

Zondag 2 sept. - donderdag 6 sept.

Op zondag 2 september vertrekken wij naar Frankrijk, naar de Azurenkust. Het moet een gewone, rustige vakantie worden waarin we vooral willen genieten van het mooie weer en zalig nietsdoen.

Onze eerste bestemming is St. Aygulf, camping Le Pont d'Argens, waar we een drietal jaar terug ook als eens verbleven.

We vermijden de autostrade omdat we toch tijd hebben en zo wat uitsparen op het dure tolgeld van de franse autosnelwegen. Althans dat was de bedoeling. Want in de namiddag liggen we al aan een flinke boete (90 Euro) wegens te snel rijden (69 km/h i.p.v. 50).
We overnachten onderweg op een camping en de maandag gaan we verder. Over Lyon rijden we dan toch de snelweg op, want het schiet echt niet op.
Tegen 17h30 komen we aan op onze bestemming. We vinden al vlug ons plaatsje en er staan verschillende mensen op de camping die we hier drie jaar terug ook ontmoetten.

Dinsdag en woensdag blijven wij op de camping, wandelen tot aan het strand, en kunnen we wat bijbabbelen met de bekenden.

   
 
Donderdag doen we een uitstapje met de auto langs de kust tot in La Napoule. Het is prachtig weer en het is nog heel druk langs de kustweg. Maar het is genieten.

   

Vrijdag 7 sept. - zondag 9 sept.

De dagen verlopen rustig in zalig nietsdoen en genieten van het stralende weer. Er is geen wolkje in de lucht en de temperatuur loopt op tot 28 gr. Zondag is er in St. Aygulf “la fête de l'omelette géante”. Dan wordt er op het centrale plein een reuze-omelet gebakken van maar liefst 15.000 eieren in een reusachtige gietijzeren pan op een open vuur. Het is een heel spektakel en er is heel veel volk. De omelet wordt met stukken brood, van reuzenbroden van wel 2 m lang verdeeld onder alle aanwezigen. Dat stukje folklore mochten we niet missen. We zijn te voet de 2 km naar St. Aygulf gewandeld om hiervan mee te proeven.

   
 
Maandag 10 sept. en dinsdag 11 sept.
Maandag wordt er niets speciaals gedaan, maar dinsdag gaan we een bezoekje brengen aan St. Tropez. Er is veel volk in het mondaine St. Tropez en in de haven liggen prachtige jachten. Op de kade stellen schilders hun schilderijen tentoon.
  
 
Als we terug zijn op de camping besluiten wij om morgen te vertrekken naar een andere camping, een andere omgeving.

Woensdag 12 sept en donderdag 13 sept.

We nemen afscheid van de bekenden die hier ieder jaar terugkomen en we vertrekken naar camping La Roquette in Chateaurenard in de Provence. Het is een bescheiden camping met een mooi zwembad en goed gelegen om uitstapjes te doen in de omgeving.

Donderdag trekken we er al op uit met een baguette en een camembert in de rugzak, voor een hele dag.

Na 15 km houden we al halt in l'Isle sur la Sorgue, een schitterend stadje. In de oude binnenstad is er markt en er is erg veel volk.
 
Dan rijden we verder naar Fontaine de Vaucluse, een schilderachtig dorpje, veelvuldig bezocht door toeristen. De grote trekpleister is de bron van de Sorgue die uit een immense onderaardse grot ontspringt. Als we naar de bron wandelen komen wij voorbij het waterrad van de papiermolen. Het is een fantastisch plaatsje.
   
 
 
Ons volgend bezoek is het prachtige Gordes dat volledig gebouwd is op een hoge vooruit springende rots. Enkele km verder ligt de abdij van Senanque, een cisterciënzer abdij. Onze laatste halte is Lourmarin, een prachtig gelegen plaats met een mooi kasteel.
   
Het is laat als we terug op de camping aankomen, maar we hebben genoten van deze prachtige daguitstap.

Vrijdag 14 sept.

Gisteren was er heel veel wind en vandaag is het niet beter. De Mistral waait hevig en doet het stof hoog opwaaien. We gaan opnieuw een dag uitstap maken. Eerst gaan we naar het nabijgelegen St. Rémy de Provence. De bijzonderste bezienswaardigheid van het stadje is de archeologische site van de Latijnse stad Glanum.
   
We vervolgen onze weg door de Alpilles een heuvelachtig gebied met voornamelijk kalkheuvels tot Eygalières waar we de plaatselijke markt bezoeken.
 
 
Even over Eygalières ligt “la chapelle Saint-Sixte” een prachtig Romeins kapelletje uit de 12de eeuw.
 
 
Midden in de Alpilles ligt les Baux de Provence. Het is een schitterend dorp, een echte toeristische trekpleister met hoog tussen de grillige rotsen de resten van een middeleeuwse citadel.
   
Nabij Fontvieille ligt de molen van Daudet. Alphonse Daudet was een franse schrijver uit de 19de eeuw. De molen dankt zijn naam het het werk van Daudet “Les lettres de mon moulin”.
Ons laatste bezoekje is aan de restanten van de romeinse aquaduct nabij Fontvieille. Deze aquaduct voorzag in de 3de eeuw de stad Arles van water.
 
We waren weer de hele dag op pad en onze dag was goed gevuld met boeiende bezoeken.

Zaterdag 15 en zondag 16 sept.

Zaterdag en zondag zijn Europese erfgoeddagen. Heel wat monumenten en musea kunnen op die dag gratis, of met een fikse korting worden bezocht.

Chateaurenard heeft om de erfgoeddagen van hun dorp in de kijker te zetten een heel mooi initiatief genomen. De geïnteresseerden kunnen gratis met een paardenrijtuig (calèche) naar de verschillende te bezoeken plaatsen gaan. Wij stappen dus in de koets en worden eerst naar het kasteel hoog op de heuvel gebracht.
   
 
Ter ere van de erfgoeddag zijn er vandaag figuranten in klederdracht op het kasteel.
   
 
Na ons bezoek van een uurtje worden we weer door de koet opgepikt en naar een likeur destilleerderij gebracht waar de kruidenlikeur Frigolet volgens eeuwenoud recept wordt gemaakt. Om niet telkens op de koets te moeten wachten gaan we te voet verder door de oude binnenstad. Naar o.a. Middeleeuwse dorpsoven. Vandaag worden er kleine ronde broden gebakken op de oude manier. Wij krijgen er eentje mee en vinden het nog lekker ook. Verder is er nog een oude dorpswasplaats te bezichtigen.
 
Zondagvoormiddag gaan we naar een folklore optocht kijken in Chateaurenard. De optocht bestaat vooral uit groepen in klederdracht, koetsen door paarden of ezels getrokken, en heel veel schitterend opgetuigde paarden.
   
   
Het is de tweede dag van de Europese erfgoeddagen en we gaan in de namiddag naar St. Rémy-de Provence waar we een geleid bezoek brengen aan de archeologische site Glanum, een grieks-romeinse stad, die in de 2de en 1e eeuw voor Chr. Onder Griekse invloed tot bloei kwam en later een Latijnse kolonie.
   
Daarna bezoeken we het voormalige klooster-asiel Saint-Paul-de-Mausole waar Vincent van Gogh een tijdje werd opgenomen om te herstellen van zenuwinzinkingen en er verschillende werken maakte. Er hangen dus overal reproducties van werken van Van Gogh die hier in St. Rémy zijn gemaakt. Er is ook een expositie van twee kunstscholen met als thema “Rêves de Provence”.
   
Dit waren twee goed gevulde, intense dagen met interessante bezoeken.

Maandag 17 sept.

Mijn man heeft nog een kleine tocht gepland voor vandaag die ons eerst naar Barentane voert. In Barentane staat een statig 17de eeuws kasteel en er is ook een 28 m hoge toren (Tour Anglica) uit de 14de eeuw, maar het mooist vond ik de molen van Bretoule, knus gelegen tussen de dennenbomen.
   
 
Daarna gaan we een kijkje nemen bij de enkele km verder gelegen abdij van St. Michel de Frigolet.
 
Onze tocht voert ons verder naar Tarascon met zijn grote middeleeuws kasteel. Tarascon ligt aan de Rhone en aan de overkant ligt Beaucaire waar we ook even rondwandelen.
   
Daarna gaan we terug naar de camping. 's Avonds gaan we nog uit eten in het levendige Avignon.

   
Dinsdag 18 en woensdag 19 sept.

We vertrekken van deze camping en verhuizen naar camping Les Sablons in Portiragnes Plage, waar we in de vroege namiddag aankomen. De camping is groot en luxueus, ligt vlak aan zee en heeft een heel mooi uitgestrekt zandstrand. Bovendien zijn er drie verwarmde zwembaden waarvan één met waterglijbanen en er is ook een whirlpool. Naast het zwembad is er een overdekte fitnessruimte.

Woensdag blijven we op de camping. In de voormiddag wandelen we naar de markt vlak naast de camping en in de namiddag amuseren wij ons aan het zwembad.
   

Donderdag 20 sept.

Er staat een daguitstap op ons programma: een stukje het binnenland in. We volgen de vallei van de Orb in l'Hérault Le Languedoc. Maar eerst gaan we een kijkje nemen bij het Canal du Midi bij de sluizen van Fonserane. Daar moeten de boten niet minder dan 9 opeenvolgende sluizen passeren. Het is een aparte aanblik en er zijn dan ook heel wat kijklustigen.
  
 
Daarna rijden wij naar het bijzonder mooie Roquebrun en het al even mooie Vieussan. En overal onderweg is de druivenpluk volop aan de gang. De St. Chinian-wijnen en de Languedoc-wijnen komen allen uit deze streek.
   
 
De prachtige Gorges d'Héric zijn dan weer iets heel anders. De ruwe witte rotsblokken en de kleine poelen in de rivier waarin kan gezwommen worden zijn een stuk grootse, pure natuur.
   
 
Olargues, onze volgende stopplaats is een geklasseerd dorp, bekend om zijn “duivelsbrug”. Als laatste nemen we nog een kijkje bij de abdij van Fontcaude vooraleer we terugrijden naar de camping.
   

Vrijdag 21 sept. en zaterdag 22 september.

In de middag rijden wij naar St. Tibéry. Daar bevindt zich een oude “moulin à bléd” en de restanten van een heel oude Romeinse brug.
 
 
Daarna rijden wij naar Pézenas. Daar zijn heel wat historische gebouwen die een nieuwe bestemming hebben gekregen, zoals een hotel uit de XV de eeuw, die nu een kunstgalerij is. Het is er ook bijzonder leuk om te winkelen. De boetiekjes en winkels zijn bijzonder en hebben een apart aanbod.
   
Vandaag wordt mijn man 66 jaar en om het te vieren gaan we 's avonds lekker uit eten.
Zaterdag blijven we de hele dag op de camping. Het is erg bewolkt weer. In de voormiddag gaan we boogschieten en in de namiddag nemen we deel aan de bingo in de bar. We hopen op beter weer morgen.
    

Zondag 23 september

We zijn vroeg op pad, we vertrekken rond 9 h 30 naar Palavas-les-Flots, dit is zo een 67 km rijden. Vandaag is de laatste dag van de driedaagse “fêtes camargaises”. Deze feesten hebben hoofdzakelijk met stieren en paarden te maken maar ook andere folkloristische activiteiten staan op het programma. Vandaag gaat om 11 h een “Abrivado” door op het strand. Door opeenvolgende “Manades” (= stierenranch) worden de stieren omringd door paarden over de hele lengte van het strand naar grote vrachtwagens gejaagd. Echt mooi om te zien, vooral de vaardigheid van de ruiters dwingt respect af. Het is een echte volkstoeloop voor dit spektakel, en we zijn er maar net op tijd.
   
Daarna gaan we iets eten in één van de overvolle restaurantjes. Het is bijzonder leuk in de haven: overal zijn er optredens van groepjes die vooral Spaanse gitaarmuziek ten gehore brengen.
 
   
Om 15 h begint het volgende spektakel: “Le tournoi de joute”. Dit zijn eigenlijk steekspelen op het water: twee boten varen elkaar tegemoet met op een platform een ridder met een lans die moet proberen zijn tegenstander in het water te duwen. Ambiance verzekerd. Dit was voor ons echt de moeite waard, het zijn typische feesten die alleen hier in de deze streek worden gehouden.
 
Het spijt ons dat we hier gisteren ook niet waren: toen was er een “Bandido”: dan worden de stieren door de straten naar de arena gejaagd, waar later “Courses Camarguaises” worden gehouden.

Maar het was dus echt een leuke dag vandaag.

Maandag 24 sept. en dinsdag 25 sept.

Maandag blijven we opnieuw de hele dag op de camping: Heerlijk zonnen aan het zwembad en af en toe een baantje zwemmen om af te koelen.

Dinsdag gaan we naar Agde. Daar doen we de toeristische stadswandeling waaronder de ronde sluis aan het kanaal du Midi (rond punt van waterwegen met drie sluizen).
   
 
Dan rijden we naar Cap d'Agde waar we wandeling maken langs het strand en langs de haven.
 
Op de terugweg naar de camping gaan wij kijken bij “les ouvrages du Libron”. Dit is een heel merkwaardige en ingewikkelde manier om boten naar een ander waterniveau te sluizen, totaal anders dan de normale sluizen met deuren wordt hier gewerkt met pontons.

   

Dit was onze laatste uitstap hier in de regio en meteen ook de laatste uitstap van onze vakantie. Morgen vertrekken we naar huis.
 
Alle foto's van deze vakantie staan in ons online-album Zuid Frankrijk 2012Comments