FRANKRIJK, Oz-en-Oisans, maart 2013

 
Op 16 maart vertrekt ons 9-koppig gezelschap verdeeld over 3 auto's naar Oz-en-Oisans voor onze jaarlijkse skivakantie.
Het skioord ligt op 1350 m en behoort tot het skigebied Le Grand Domaine. Rond 16 h kunnen we ons installeren in ons appartement.
 
 
Zondag is het zwaar bewolkt en na de middag begint het te sneeuwen. Maar voor de skiërs is dat geen probleem. De wandelaars onder ons beperken zich tot het verkennen van Oz-en-Oisans.
 
   
De nacht van zondag op maandag heeft het de hele nacht gesneeuwd en er is maar liefst 40 cm verse sneeuw bijgekomen en boven de 2000 m zelfs 70 cm. Het is heel mooi buiten. Vanuit ons appartement hebben we een prachtig uitzicht over de vallei. De takken van de bomen buigen door onder de dikke laag sneeuw.
   
 
Op de parking waar onze wagens staan zie je alleen nog witte heuveltjes, je kan geen enkele auto meer herkennen.
   
Er zijn goede skicondities alhoewel de hoogste pistes gesloten blijven wegens lawinegevaar. Het enige wat nog ontbreekt is de zon. Het is nog steeds zwaar bewolkt en af en toe valt er nog sneeuw.
's Avonds hebben we dolle pret als we na enkele aperitieven, een goede maaltijd en onder het genot van een glaasje wijn het kaartspel Extreme Uno spelen.
Dinsdag is een stralende, zonnige dag. Door de vele verse sneeuw liggen de skipistes optimaal. Ons hele gezelschap trekt naar buiten: om te skiën of zoals wij de oudsten, om te wandelen.
   
Wij kopen een pasje en gaan met de cabineliften naar 2100 m. Vandaar maken wij een mooie wandeling door de dik besneeuwde almen. Door de sneeuwmachine is een wandelpad in de diepe sneeuw getrokken. In de buurt is ook een langlaufspoor en in de verte zien we enkele skipistes. Na twee uur wandelen door het ongerepte witte berglandschap komen wij bij een andere cabinelift (l'Alpette) waarmee we terug naar Oz afdalen. Rond 17 h is iedereen terug en kunnen we de après-ski inzetten met een welverdiende aperitief.
   
Woensdag is het een sombere grijze dag met sneeuwval. In de voormiddag gaan onze skiërs een paar uur op de pistes die nog open zijn. Na de middag blijft iedereen binnen en wij vermaken ons met lezen, spelletjes en een lekker glaasje wijn.
Donderdag is het een ware topdag: van 's morgens vroeg is de zon aanwezig. Iedereen maakt zijn lunchpakket klaar en we trekken er allemaal de hele dag op uit. De skiërs zoeken de hoogste pistes op.
   
   
 
De wandelaars nemen de cabinelift naar 2100 m, dalen dan via een kronkelige weg af naar l'Alpe d'Huez op 1800 m en wandelen vandaar weer de bergen in via een pad dat langs een klein vliegveld loopt. Opnieuw kunnen we genieten van het prachtige, ongerepte witte sneeuwlandschap Het is een vermoeiende en lange wandeling maar zeker de moeite waard.
   
 
Voor die avond hebben wij raclette besteld. Het wordt dan ook een aangename afsluiter van de dag.
 
Vrijdag is het opnieuw een dag met stralend zonnig weer. Enkelen van ons hebben een flinke verkoudheid, maar dat kan ons niet tegenhouden. Op deze laatste dag is iedereen weer de hele dag buiten. De skiërs zijn enthousiast over de goede skicondities en zoeken de verste, nog niet verkende skipistes op en ook de wandelaars genieten opnieuw van een mooie wandeling.
   
   
 
De week is voorbijgevlogen en zaterdagmorgen vertrekken wij met een tevreden gevoel terug huiswaarts.
 
   
 

Comments