Áldás, Békesség!

Köszöntjük a Tököl-Halásztelki Református Egyházközség gyülekezetének honlapján!


2009 - Kálvin év

"Kálvin János 500 éve"
Meghívó


A kiállítás megnyitójára, ami a Kálvin Emlékévek 2009-2014 rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitója is lesz egyben, 2009. március 18-án kerül sor Debrecenben, a Tiszántúli Református Egyházkerületi és Kollégiumi Nagykönyvtárban.
Magyarországi Református Egyház Zsinata 2006-ban hozott határozatával a 2009. évet Kálvin János Emlékévnek nyilvánította és a 2009-2014 közötti aktívabb Kálvin-kutatás előkészítésére létrehozta a Kálvin János Emlékbizottságot. A Bizottság a kiállítás létrehozásával a 21. század magyar emberéhez szeretné közel hozni azt az értékvilágot, amelyet a reformátor és a tanítása szerinti Krisztus-követők 500 éven keresztül adtak e világnak.

A „Kálvin János 500 éve”cím magába foglalja a francia származású genfi reformátor életművének az európai és a magyar kultúrára gyakorolt megtermékenyítő hatását és az évszázadokon át fennmaradt tárgyi emlékek sokaságát. A kiállítás tudatos választás eredményeként a kálvini reformáció megkerülhetetlen központjába, Debrecenbe került megrendezésre, ahol 1567-ben a reformáció magyarországi kálvini ága elfogadta a Heidelbergi Kátét és a II. Helvét Hitvallást, amelyek Kálvin János szellemében fogantak.

A Debreceni Református Kollégium a 16. század közepétől szorosan kötődik a helvét reformációhoz. A Kollégiumi Nagykönyvtár a kiállítás számára méltó helyszínt biztosít 500 év tárgyi emlékeinek bemutatására, amelyek az egyháztörténeti muzeológiai szempontjai szerint történeti forrásértékük szerint kerültek kiválasztásra.

A kiállítás 2009. október 31-ig tekinthető meg.