Τομέας δράσης της Ρεφλεξολογίας: η Υγεία!

αναρτήθηκε στις 25 Νοε 2010, 4:07 μ.μ. από το χρήστη Sofia R.   [ ενημερώθηκε 27 Νοε 2010, 2:39 π.μ. ]

Α.  Τα συμπτώματα που βιώνουμε σε κατάσταση σωματικής, ψυχικής ή διανοητικής ασθένειας, μπορούν σε πολύ γενικές γραμμές – και με απλά λόγια - να διακριθούν σε τρείς κατηγορίες. 

1.       Συμπτώματα γνωστής παθολογικής αιτίας

2.       Συμπτώματα άγνωστης παθολογικής αιτίας

3.       Χωρίς παθολογική αιτία.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιο σύμπτωμα μπορεί να προκαλείται

·         από κάποια βλάβη οργάνου ή λειτουργίας και τα αίτια που την προκάλεσαν είναι γνωστά, ή

·         από κάποια βλάβη οργάνου ή λειτουργίας και τα αίτια που την προκάλεσαν είναι άγνωστα, ή

·         χωρίς να υπάρχει κάποια βλάβη οργάνου ή λειτουργίας.

Ο μόνος αρμόδιος να ορίσει τα παραπάνω είναι ο θεράπων ιατρός και συνήθως μετά από κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις.  Άρα λοιπόν για κάποιο σύμπτωμα μπορεί να έχουμε συγκεκριμένη διάγνωση ή να μη μπορεί να υπάρξει τέτοια.  

Στην περίπτωση ύπαρξης διάγνωσης, ο θεράπων ιατρός συστήνει αγωγή αντιμετώπισης του προβλήματος.  Στην περίπτωση που η αιτία δεν είναι γνωστή, ο γιατρός πιθανόν να συστήσει κάποια αγωγή αντιμετώπισης των συμπτωμάτων ή του πόνου, αλλά μπορεί και όχι.  Σε κάθε περίπτωση, κρίνει ανάλογα με την κατάσταση και το συμφέρον του ασθενή.

Πως μπορεί η Ρεφλεξολογία να σχετιστεί με όλα τα παραπάνω;

Στην περίπτωση διαγνωσμένου προβλήματος και χορήγησης κάποιας αγωγής, η Ρεφλεξολογία μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό στην ταχύτερη και καλύτερη ανταπόκριση στην αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός.  Αυτό το επιτυγχάνει με τρείς βασικούς τρόπους.

         i.            Με τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, άρα με την καλύτερη οξυγόνωση και θρέψη του οργανισμού.  Παράλληλα με τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

       ii.            Με τη βαθιά χαλάρωση που προκαλεί στον οργανισμό,  συμβάλλει στην εξισορρόπηση των λειτουργιών του.  Μειώνει έτσι σημαντικά τις επιπτώσεις του στρες  που βιώνει ο καθένας μας  σε κατάσταση ασθένειας και αυξάνει τις πιθανότητες ίασης.  Είναι γνωστό ότι το στρες μειώνει την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

      iii.            Με τη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων και του πόνου.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να βελτιστοποιήσουν τα επιθυμητά και προσδοκώμενα αποτελέσματα της θεραπευτικής αγωγής που έχει συστηθεί από τον θεράποντα ιατρό.  

Β.Υπάρχει όμως πληθώρα συμπτωμάτων – αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής – που δεν μπορούν να διαγνωσθούν ως αποτέλεσμα κάποιου παθογόνου παράγοντα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις  συνήθως δεν  συστήνεται  κάποια φαρμακευτική αγωγή αλλά αντιμετωπίζονται συμπτωματικά και κατά περίπτωση. 

 Για παράδειγμα, πονοκέφαλοι,  πόνοι περιόδου (χωρίς παθολογική αιτία), ανισορροπίες  στη λειτουργία του πεπτικού, αναπνευστικού και  ενδοκρινικού συστήματος, μυοσκελετικοί πόνοι  (από χρήση υπολογιστών και καθιστική ζωή), κ.ά.
Δηλαδή,  όλα αυτά που ονομάζουμε «επιπτώσεις του στρες».

Αυτά τα συμπτώματα στην αρχική τους εμφάνιση είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν με φυσικούς τρόπους.  Η διαρκής όμως έκθεση σε ένταση και στρες - αγνοώντας τα πρώτα συμπτώματα και την αντιμετώπισή τους -  οδηγεί αναγκαστικά τον οργανισμό σε παθογένεια. 

Η Ρεφλεξολογία είναι  μια αξιόπιστη και αποτελεσματική τεχνική στην αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων και στην επαναφορά του οργανισμού σε κατάσταση ομαλής και ισορροπημένης λειτουργίας. 

Στο άμεσο μέλλον θα αναρτηθούν αναλύσεις  επιμέρους  τέτοιων  καταστάσεων και το κατά πόσο η Ρεφλεξολογία έχει αποδειχθεί – με κλινικές μελέτες και έρευνες – αποτελεσματική και σε ποιο βαθμό.  

Ακολουθώντας το συλλογισμό  του ορισμού για την Υγεία,  από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι σημαντικό να τονίσουμε τα οφέλη της Ρεφλεξολογίας, όχι μόνο στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων διαγνωσμένης ή μη αιτιολογίας,  αλλά και στη διατήρηση της καλής ψυχοσωματικής κατάστασης του ατόμου. 

Το αίσθημα ευεξίας που δηλώνουν ότι νιώθουν όσοι δέχονται Ρεφλεξολογία δε μπορεί να αγνοηθεί ως «πολυτέλεια». 

Το αίσθημα ικανοποίησης  και πληρότητας που βιώνουμε από τη σωστή λειτουργία  του οργανισμού, επηρεάζει θετικά όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας.

Η μη ικανοποιητική ανταπόκρισή μας στις προσωπικές μας προσδοκίες για την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και στους κοινωνικούς μας ρόλους, μας οδηγεί σε προσωπική ή κοινωνική απομόνωση με σοβαρές συνέπειες τόσο στην αυτοεκτίμηση όσο και  την κοινωνική αποδοχή ή όχι.

 Κι αυτό γιατί , υγεία είναι  «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας» (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)

 

Συντάκτης κειμένου:  Σοφία Ραπτοπούλου