Μεταβολές της νεφρικής ροής του αίματος κατά τη διάρκεια ρεφλεξολογίας

αναρτήθηκε στις 23 Νοε 2010, 12:15 μ.μ. από το χρήστη Sofia R.   [ ενημερώθηκε 13 Δεκ 2010, 8:19 π.μ. ]

[Μεταβολές της νεφρικής ροής του αίματος κατά τη διάρκεια ρεφλεξολογίας σε συγκεκριμένο αντανακλαστικό του οργάνου, με χρήση έγχρωμου υπερηχογραφήματος Doppler].

Sudmeier I, Bodner G, Egger I, Mur E, Ulmer H, Herold M.
Universitätsklinik für Innere Medizin, Innsbruck, Austria.

Χρησιμοποιώντας έγχρωμο υπερηχογράφημα Doppler προσδιορίστηκαν αλλαγές της ροής του αίματος των νεφρών κατά τη διάρκεια ρεφλεξολογίας στα πέλματα, σε μία ελεγχόμενη με εικονική αγωγή, διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη.

32 υγιείς νεαροί ενήλικες (17 γυναίκες, 15 άνδρες) επιλέχθηκαν τυχαία για την ομάδα ελέγχου (verum) ή της ομάδας πλασματικής αγωγής (placebo).
Η ομάδα ελέγχου δέχτηκε ρεφλεξολογία σε σημεία του πέλματος που αντιστοιχούν στον δεξιό νεφρό και η ομάδα placebo δέχτηκε ρεφλεξολογία σε άλλες περιοχές των πελμάτων.
Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη ρεφλεξολογία, η ροή αίματος στον δεξιό νεφρό είχε μετρηθεί με έγχρωμο Doppler.
......................................................................................................................................................................

… Η σημαντική μείωση του δείκτη αντίστασης κατά τη διάρκεια ρεφλεξολογίας στην ομάδα ελέγχου, δείχνει μείωση της αντίστασης ροής στα νεφρικά αιμοφόρα αγγεία και αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στους νεφρούς.  Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση/θεωρία ότι η εφαρμογή ρεφλεξολογίας στο πόδι στα σχετικά σημεία, είναι αποτελεσματική στο να αλλάξει την κυκλοφορία του αίματος στους νεφρούς.

Πηγή: Forsch Komplementarmed. 1999 Jun;6(3):129-34

Ελεύθερη μετάφραση: Σοφία Ραπτοπούλου

Σεβόμενοι τα πνευματικά δικαιώματα των ερευνητών και του εκδότη παραθέτουμε μόνο την περίληψη της μελέτης στα Αγγλικά. Αρχικά βλέπετε ελεύθερη μετάφραση στα Ελληνικά,  μόνο των βασικών στοιχείων της περίληψης, δηλαδή τον σχεδιασμό και τα αποτελέσματα της μελέτης. Την περίληψη στα Αγγλικά μπορείτε να τη δείτε στα Συνημμένα αυτού του άρθρου.

Παρατηρήσεις για την έρευνα.

Από την έρευνα αυτή,  πέρα από το προφανές αποτέλεσμα, μπορούμε να διαπιστώσουμε δύο γενικότερα συμπεράσματα για τη Ρεφλεξολογία. 
Πρώτη διαπίστωση είναι ότι η εφαρμογή της Ρεφλεξολογίας σε ένα συγκεκριμένο αντανακλαστικό σημείο ενός οργάνου (νεφρού στη συγκεκριμένη περίπτωση), προκάλεσε αύξηση της ροής του αίματος σε αυτό.

Δεύτερη, εξ ίσου σημαντική διαπίστωση είναι ότι η χαρτογράφηση των πελμάτων έχει σχετική ακρίβεια.  Στο δεξί πόδι, ασκήθηκαν πιέσεις στο αντανακλαστικό του νεφρού και καταγράφηκε αντίδραση στο όργανο.  Στο αριστερό πόδι που οι πιέσεις ήταν γενικές αλλά όχι στο συγκεκριμένο αντανακλαστικό, δεν είχαμε την ίδια αύξηση ροής.  Αυτό μας οδηγεί σε μια ισχυρή βεβαιότητα ότι οι χάρτες ρεφλεξολογίας ισχύουν. 

Είναι βεβαίως αυτονόητο, ότι απαιτούνται κι άλλες μελέτες  ώστε να διερευνηθεί όλο το φάσμα δράσης και αποτελεσματικότητας της Ρεφλεξολογίας αλλά και οι περιορισμοί της.

Ċ
Sofia R.,
13 Δεκ 2010, 8:18 π.μ.