REANIMATIENETWERK SIMPELVELD

BOCHOLTZ EN SIMPELVELD HARTVEILIG

Reanimatienetwerk Simpelveld werkt aan een netwerk van 24 uur per dag met 12 bereikbare AED's in het Simpelveldse en Bocholtze straatbeeld. Opgeleide vrijwilligers worden middels een sms vanuit de meldkamer van de ambulancedienst op de hoogte gebracht wanneer hun inzet nodig is. In deze sms staat de locatie van de dichtstbijzijnde AED en de locatie van het slachtoffer. Doelstelling van de stichting is om mensenlevens te redden.

HartslagNu is het alarmeringssysteem voor het inschakelen van burgers bij een reanimatie

Als vrijwilliger ontvang jij een bericht op je telefoon, per app of sms.

Wij zijn tot nu toe 67 keer gealarmeerd via het Hartslag Nu systeem, en we kunnen zeggen dat we goed zijn georganiseerd. Met 200 vrijwilligers in onze gemeente, is er altijd iemand snel ter plaatse met een AED en hebben we binnen 6 minuten gedefibrilleerd. (update 14-08-2018)

De gevolgschade voor de hulpvrager kan worden beperkt en het is een hele geruststelling voor de omgeving.

Een plotselinge hart- of circulatiestilstand kan iedereen overkomen. 78% van alle hartstilstanden vindt thuis plaats.

Omdat een circulatiestilstand meestal wordt veroorzaakt door het onregelmatig samentrekken van het hart, ook wel fibrillatie genoemd, is daarbij het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) aan te bevelen. Alleen met behulp van dit apparaat kan het normale hartritme mogelijk worden hersteld. Een op tijd gestarte reanimatie kan voor het slachtoffer het verschil tussen leven en dood betekenen. Ambulances hebben een defibrillator, maar kunnen in de praktijk, o.a. door het steeds drukker wordende verkeer, meestal niet sneller dan acht tot tien minuten na een melding ter plaatse zijn.

http://www.hartslagnu.nl/


We hoeven alleen de eerste periode te overbruggen totdat deskundige hulp het van ons overneemt.

Keten van overleving

1. Vroegtijdig herkennen en alarmeren

Vroegtijdige herkenning van een (dreigende) hartstilstand en direct 1-1-2 waarschuwen om een hartstilstand te voorkomen dan wel snel te behandelen door professionele hulpverleners.

2. Vroegtijdig reanimeren

Direct starten met reanimatie om zo tijd te winnen tot de overname van de behandeling door professionele hulpverleners.

3. Vroegtijdig defibrilleren

Vroegtijdig defibrilleren door gebruik van een AED, om zo een bestaande hartritmestoornis op te heffen en het hart te 'herstarten'.

4. Post reanimatiezorg

Zo snel mogelijk na het ontstaan van de hartstilstand starten met specialistische reanimatie en de juiste zorg na het bereiken van terugkeer van de circulatie.

Laatste update 23-12-2018