Detaljbeskrivelse

Polyetylen skrog

Valget av polytetylen for skroget er unikt, ingen andre modellbåter er laget av dette materialet.
  • Kostnader. Å produsere skroget i polyetylen medfører at båten kan masseproduserer i et homogent stykke ved å bruke et "blow molding system".
  • Varighet. Ikke bare er skroget "umulig" å ødelegge på vannet, det er også utrolig motstandsdyktig når det blir håndtert og tranportert på land. Hvilken annen båt ville man våge å sjekke inn som bagasje bare pakket i en myk, polstret bag?
  • En del og vanntett. RC Laser (dekk og skrog) er støpt i et stykke. Bortsett fra et lite hull i hekken for trykkutjevning er båten helt vanntett.
  • Overflatefinishen på skroget kunne vært bedre. På nyere båter kan man se striper, nesten som penselstrøk, mens på eldre båter kunne skroget være litt ruglete som en appelsin. Dette skyldes at formene er smurt inn med et stoff for å lette avformingen. Man må imidlertid veldig nært innpå for å se det når båten er rigget og i normal posisjon med bunnen ned.
 

Eletronikkavdelingen


Skroget har en "cockpit" støpt ned i dekket. En dekksplate blir så pemanent limt fast over cockpiten. Resultatet er det tørreste, mest tilgjengelige elektronikkområde i noen RC båt.
 
 


Roret og styringen

Grunnleggende styring er likt som fullskala Laser med hekkmontert ror. Rorkulten er montert på akterdekket med dreiepunkt rett over rorbeslaget.

Styrepinnen på rorbladet skyves opp i rorbeslaget, og når roret snapper seg fast i rorkulten er roret låst.

 
Kjølen

RC Laser har 4 blystykker støpt fast til en 40 cm lang finne.

Kjølen stikkes inn fra undersiden i en gjennomgående kjølkasse og sikres med en vingemutter som vris 90 grader og låser kjølen til båten.
 
 
Mastefoten

Brønnen for mastefoten er støpt inn i dekket. For å gi nok styrke til å holde en ustaget mast er brønnens underside sammenføyet med skroget i støpeprosessen.
 
Selve mastefoten er støpt i et stykke hard plast med et hull i midten slik at masten kan dreie fritt rundt.
Mastefoten presses fast i brønnen. Dette designet er så solid at produsenten oppgir at de aldri har hatt noen problemer eller reklamasjoner på mastefoten.
 
 
 

Kick

RC Laser har ingen kick.
I stedet har den en fast gooseneck og en meget sterk aluminiumsbom.
 
Den vertikale delen av goosenecken limes fast til den hule glassfiber bunnmasten, og fordi masten kan rotere fritt i mastehullet dreier den også masten når seilet blir trimmet med skjøtet.
 
 


Ustaget rigg

Den todelte masten til RC Laser er produsert i glassfiber, med styrke til å seile i all slags vind og fleksibilitet som gir båten god driv gjennom bølgene.
 
RC Lasermasten er ikke bare et rør, den avtar også i diameter mot toppen. Den er unik i modelseilingsverdenen.
 
 

Seilene

De originale seilene til RC Laser er alle laget av ett panel, ett design og av én produsent.  
  • Materialet. Seilene er laget av polyester film laminert med polyster duk. Akterliket er laget av 2 deler av dette materialet, og du får et akterlik som aldri vil strekke seg. Det unike resultat er at du får et seil som aldri blir utslitt eller mister formen. Sannsynligvis vil du aldri behøve å kjøpe et nytt seil med mindre du lar det stå og blafre mye i sterk vind. Da kan delaminering forekomme.
  • Design. Alle som har designet seil for en bøyelig mast vet at det ikke er noen enkel oppgave å få seilet til å passe til masten. Det blir enda vanskeligere når man snakker om en båt i 1 m lengde.  For å få det til å fungere har man valgt en løsning der mastelommen er relativt stor, og når masten står rett opp og ned uten belastning vil man hvis man ser nøye etter se at seilet går langt ut forbi masten omtrent halvveis opp, og stivheten i dukener med på å gi perfekt "vingeprofil".
 

Konklusjon

Godt konstruksjonsarbeid, uslåelige materialegenskaper og fokus på masseproduksjon har skapt en båt ulikt alt annet i verden. Prisgunstig, transportabel, enkel, funksjonsorientert og med gode seilegenskaper.
 
Det finnes ikke maken!
 
 
 
 
 
Comments