PvCF staat voor
Personeelsverening voor Computergebruikers van het Ministerie van Financiën


          Virtueel Particulier Netwerk (VPN). In de laatste CE heeft Otto Slijkhuis daar een artikel over geschreven onder de titel "Veilig het internet op", vanaf pagina 46. Peter Kars kan dat artikel aanvullen en vragen beantwoorden. Hij zal ook laten zien wat NORDVPN doet.

          Een digitale versie van de CE (en ale CE's sinds 2014) kun je downloaden in de webwinkel van de PvCF.


          Tip

          Probleemoplosser
          Windows 10 heeft allerlei tools waarmee je de goede werking van je systeem kunt checken en problemen mee kunt oplossen. Een wellicht wat minder bekende toepassing die kan helpen met het repareren van een computer is de probleemoplosser.
          Open het startmenu en tik ‘probleem oplossen’ in. Het scherm Probleem oplossen duikt op met een reeks probleemoplossers. In Aan de slag staan categorieën als Audio afspelen, Printer, Internetverbindingen en Windows update. Andere problemen detecteren en oplossen geeft meer categorieën met als onderste optie, Zoeken en indexeren,  die een aantal opties en een mogelijkheid heeft om het probleem te omschrijven. Meer info kun je vinden op https://www.windows-helpdesk.nl/probleemoplosser-in-windows/
        Tip

        VLC media player
        Vaak is het stoeien met programma's om audio en video af te spelen op je pc of tablet. VLC is dan een uitermate geschikt programma. Behalve afspelen zijn er nog meer opties zoals CD's rippen, video's van Youtube afhalen en converteren van bestanden.
        Op Wikipedia is er een artikel aan gewijd.
        Let op als je het programma downloadt dat je dat vanaf een betrouwbare site doet en geen troep mee binnenhaalt. De officiële site is https://www.videolan.org en de actuele versie is 2.2.8. Het is een open source programma en dus gratis. Het kan ook geïnstalleerd worden op je tablet of smartphone. Voor elk platform is een versie.


        Tip

       OneDrive-map verwijderen uit Verkenner
       Microsoft heeft natuurlijk het liefst dat je OneDrive gebruikt en niet GoogleDrive of Dropbox. Daarom is OneDrive geintegreerd in Windows 10, toch kun je met een makkelijke aanpassing deze map verwijderen uit Windows Verkenner door onderstaande aanpassing te doen in het register:
       •Ga naar het zoekveld en tik: regedit
       •Klik op regedit
       •Navigeer naar:
       HKEY_CLASSES_ROOT - Wow6432Node - CLSID - {018D5C66-4533-4307-9B53-224DE2ED-1FE6}
       •Dubbelklik op System.IsPinnedToNameSpaceTree
       •Maak van de waarde 1 een 0
       •Start de pc opnieuw op

       Niet onbelangrijk:
       Voor aanpassingen in het register is het belangrijk dat je van te voren een backup maakt en dat doe je als volgt:
       •Ga naar het zoekveld en tik in: Regedit
       •Klik links boven op bestand
       •Kies voor Exporteren
       •Sla het bestand op

       Als je de backup wilt terugzetten, ga je naar Bestand, kies je importeren en dan selecteer je het bestand wat je op een veilige plek hebt opgeslagen.      Tip

        Om je iOS-apparaat te beheren vanaf je Windows-pc gebruik je waarschijnlijk iTunes. Dat werkt, maar Syncios biedt toch meer flexibiliteit dan iTunes en is minstens even gebruiksvriendelijk.     Tip

    Back-up maken
    Het kan niet vaak genoeg onder de aandacht worden gebracht: regelmatig een back-up maken kan je in voorkomend geval veel werk besparen en zorgt dat je geen gegevens of foto's kwijt wordt. Verstandig is om voordat je een programma gaat installeren om uit te proberen een back-up maakt zodat je weer terug kunt naar de beginpositie en systeemherstel om welke oorzaak dan ook niet werkt. Ook is het verstandig om een kopie van documenten en foto's te maken. Muziek en films kun je weer opnieuw downloaden maar de vakantiefoto's en brieven krijg je niet meer terug...
    Windows 10 heeft een goede back-upvoorziening maar die moet je dan wel effe aanzetten. Als je in Windows 10 een back-up wilt maken gaat dit via de bestandsgeschiedenis. De bestandsgeschiedenis maakt standaard al een back-up van enkele mappen, bijvoorbeeld: Documenten, Muziek, Afbeeldingen, Contactpersonen en Favorieten. Niet alle mappen van Windows 10 worden daarin meegenomen. Om een back-up te maken in Windows 10 ga je als volgt te werk:
   • Ga via het startmenu naar ‘instellingen’.
   • Ga naar ‘bijwerken en beveiliging’.
   • Klik op ‘back-up’.
   • Sluit een externe harde schijf aan.
   • Zet ‘automatische back-ups maken van mijn bestanden’ aan.
   • Klik op ‘meer opties’.

   Standaard maakt Windows elk uur automatisch een back-up. Mocht je dit te veel vinden, kun je dit altijd aanpassen. Dit doe je bij ‘back-up maken van mijn bestanden’. Je kunt ook aangeven hoe lang de back-up bewaard moet blijven. Dit doe je bij ‘mijn back-ups behouden’. Dan is er nog de optie ‘totdat er ruimte is’. Deze zorgt ervoor dat de oudste back-up automatisch verwijderd wordt. Als je kiest voor ‘nu back-up maken’ begint Windows direct met het maken van een back-up.


   Tip

  Ruim je schijf op zodat je opslagruimte krijgt. Degene die Windows 10 en Creators Update heeft geïnstalleerd kan gebruik maken van de mogelijkheden die Windows Schijfopruiming biedt.  


  Herhaalbericht voor Norton-gebruikers: let op met verlengen als je een melding krijgt. In de laatste PvCF-nieuwsbrief van 30 mei 2017 staat wat je dan moet doen.

  Tip:
  Soms is het wenselijk om een schermafdruk te maken: foutmeldingen, opsturen van gegevens, foto, website, songtekst, verzin het maar.
  Er zijn diverse mogelijkheden om dat te doen.
  Printscreen is de meest eenvoudige met als nadeel dat je alles wat op het scherm staat meekrijgt. Je kunt de afdruk plakken in Word en dan bijsnijden. Via Paint of een ander fotoprogramma kun je er dan een grafisch bestand van maken.
  Met de toetscombinatie Alt-Printscreen kun je een afdruk maken van het actieve venster.

  De combinatie Windows-toets+PrintScreen heeft als resultaat dat je schermopname direct wordt opgeslagen in de map Afbeeldingen / Schermopnamen.

  In de Bureau-accessoires vind je het Knipprogramma. Een eenvoudig programmaatje om een gewenst deel van het   scherm te kopiëren. Je kunt het opslaan als bestand of naar het klembord kopiëren als je het bijvoorbeeld in een mail wilt plakken.

  Als je googelt vind je nog meer mogelijkheden maar ik wil er 2 uitlichten:

Greenshot www.getgreenshot.org is een programma om eenvoudig een schermopname te bewaren als afbeelding. Dit programma heeft een aantal opties. Voor wie regelmatig screenshots maakt is dit een aanrader, omdat je precies kunt aangeven wat er moet gebeuren als je de sneltoets gebruikt. Hierbij heb je veel keuze,
 
Ashampoo snap is een nog uitgebreider programma waarmee je niet alleen foto's maar ook video's kunt maken. Normaal is dit een betaald programma maar op o.a. Ashampoo zelf en diverse andere sites kun je een gratis versie downloaden. Soms werken dan niet alle functies maar als je overweegt om een licentie aan te schaffen kun je een en ander uitproberen.
   

Bezoek de site van