PvCF staat voor
Personeelsverening voor Computergebruikers van het Ministerie van Financiën

  Rest mij nog om je een fijne zomerperiode 2017 toe te wensen. 
  In september pakken we de draad weer op.

  Met vriendelijke groet,

  Gerard van Gestel

  Herhaalbericht voor Norton-gebruikers: let op met verlengen als je een melding krijgt. In de laatste PvCF-nieuwsbrief van 30 mei 2017 staat wat je dan moet doen.

  Tip:
  Soms is het wenselijk om een schermafdruk te maken: foutmeldingen, opsturen van gegevens, foto, website, songtekst, verzin het maar.
  Er zijn diverse mogelijkheden om dat te doen.
  Printscreen is de meest eenvoudige met als nadeel dat je alles wat op het scherm staat meekrijgt. Je kunt de afdruk plakken in Word en dan bijsnijden. Via Paint of een ander fotoprogramma kun je er dan een grafisch bestand van maken.
  Met de toetscombinatie Alt-Printscreen kun je een afdruk maken van het actieve venster.

  De combinatie Windows-toets+PrintScreen heeft als resultaat dat je schermopname direct wordt opgeslagen in de map Afbeeldingen / Schermopnamen.

  In de Bureau-accessoires vind je het Knipprogramma. Een eenvoudig programmaatje om een gewenst deel van het   scherm te kopiëren. Je kunt het opslaan als bestand of naar het klembord kopiëren als je het bijvoorbeeld in een mail wilt plakken.

  Als je googelt vind je nog meer mogelijkheden maar ik wil er 2 uitlichten:

Greenshot www.getgreenshot.org is een programma om eenvoudig een schermopname te bewaren als afbeelding. Dit programma heeft een aantal opties. Voor wie regelmatig screenshots maakt is dit een aanrader, omdat je precies kunt aangeven wat er moet gebeuren als je de sneltoets gebruikt. Hierbij heb je veel keuze,
 
Ashampoo snap is een nog uitgebreider programma waarmee je niet alleen foto's maar ook video's kunt maken. Normaal is dit een betaald programma maar op o.a. Ashampoo zelf en diverse andere sites kun je een gratis versie downloaden. Soms werken dan niet alle functies maar als je overweegt om een licentie aan te schaffen kun je een en ander uitproberen.
   


Op 2 mei 2017 is de update van Windows 10 met de naam Creators Update behandeld op de maandelijkse bijeenkomst van PvCF.
Wat merk je er van- en wat kun je er (meer) mee?
Hoewel Microsoft er voor gekozen heeft om de distributie gefaseerd te doen (er wordt gesproken over enkele maanden...) kun je de update wel forceren via de Update Assistent.
Meer informatie over deze assistent vind je hier:  
https://support.microsoft.com/nl-nl/help/3159635/windows-10-update-assistant
   P.S.:
   Geforceerd de update te downloaden en te activeren wordt door veel computerbladen afgeraden.
   Daarom: wacht rustig af totdat je aan de beurt bent om problemen te voorkomen!
Bezoek de site van