Hattem _ Zwolle (20 april 2017)

Vroeg op weg naar de bus, wat al een drukte, helaas nog enkele lege stoelen, ondanks de wachtlijst. Mooie, grote bus. 

Na de aankomst in Hattem een bakje koffie.  Daarna op weg naar het Museum. Vanwege de grote groep een splitsing in twee groepen, één groep naar Voermans en één groep naar Anton Pieck later wisselen, nu was dat niet zo moeilijk want door de achterdeur van het ene liep je binnen in het andere museum.

De foto's op de site geven een beeld van de musea.

De korte wandeling door Hattem was ook leerzaam, mooi dorpje.

Na een lekkere lunch bij Banka met de bus op weg naar Zwolle, ook hier geen groot probleem. Korte afstand.

Uitstappen op de Friese wal, men dacht het zal wel een frisse wal zijn, maar het zonnetje deed zijn best. 

Hier ook weer twee groepen op weg met de gids, ja wij waren op weg. In een kunstcentrum,  de meningen verschilden hier over wat kunst is, je moet het kunnen uitleggen, dachten ze dat Limburg heel ver weg was, of wij vandaag nog wel  teruggingen. Nee zei iemand we logeren in Nijmegen.  Eerste vraag: Wie was dit??  Een goede fotograaf. 

Onze gids was een geweldige verteller, met leuke woordspelingen.  Bij de straatnaam Korte Jak. De twee vraag: Welk beroep had Kort Jakje?  Altijd was kort Jakje ziek, hoe kwam ze aan een boek vol zilverwerk??  

In de boekenzaak kregen wij het zicht op een skelet in de vloer onder een glasplaat:  Het skelet van Herman.  Vraag drie: Wie was Herman??  Nu is het dan ook zo:  Niet meer zo dood als een pier, maar als Herman. 

Lopend, op weg, door het park, de Suikerberg, onder in de gewelven werd suiker bewaard, vraag vier:  Wie kent het woord met een familielid??  

Het glazen beeld (zie foto's) was dezelfde persoon als degene die boven op de kerktoren stond. 

Verder op weg kwamen wij bij een struikelsteentje, nee deze vraag slaan we over.

Laatste vraag: Waarom waren er boven in de oude gebouwen ronde gaten gemaakt?? Het had met geluk te maken en dat hadden wij deze dag.  Ja, het was een interessante rondleiding. 

Bij oude gebouwen was er een hele grote schoorsteen, als belastingambtenaar moet men weten waarom. In tegenstelling tot andere steden werd hier geen ramenbelasting geheven.

Het lijkt veel op een vroegere toets BOA ??  Buitengewone oudere ambtenaren toets.  

Gelukkig kregen we toen de tijd om wat op het terras te drinken, lekker in het zonnetje en nog wat verder in de stad te toeren. Genieten was het. 

Daarna weer lekker rustig terug naar Venlo, het logeren in Nijmegen ging niet door. Leuke, heel rustige goede chauffeur, geen file 's, alles op tijd.  Wat willen wij nog meer.

Marb