Het Zoemhukske 

Mooi weer, dus met de fiets naar Horst, via het Floriadeterrein, door de natuur. Vorig jaar bezochten wij het feest 100 jaar bestaan van de imkersvereniging, dus de route was bekend.
De koffie stond klaar,  Jan Schrage (oud-douane) en Jan Karis (oud-DB) stonden namens de bijenvereniging klaar met de koffie en presentatie.
Allereerst kregen we een uitleg van wat de Imkersvereniging zoal doet, teveel om op te noemen, maar vooral het educatieve voor scholen en bedrijven is lovenswaardig. Het geheel is te omschrijven met het volgende: Als er geen bijen meer zijn is er ook geen leven. De groenteafdeling van de supermarkt zou er dan schamel uitzien en uw tuin waarschijnlijk ook.
Natuurlijk weten wij wat een bij is, maar een Honingbij is toch wel een verhaal apart.  Het begon bij De Klotzbeute,  honderden jaren geleden,  bijenzwermen zaten in een boom, men zaagde het stuk van de stam weg en maakte er een honingkast van. Alleen het uiterlijk werd aangepast met lelijke, kwade gezichten.Kijk maar eens op Internet. Maar waarom?  Tegen de boze geesten!  Later werden de korven gevlochten en daarna kwamen de kasten. Bij de kasten was het gemakkelijker om de honing uit de kast te halen.  Het verhaal hoe ze vroeger de honing uit de korf haalden vertel ik niet, Midsummer murders en Tatort zijn hier qua moord kinderspel bij. Hele bijenvolken werden vernietigd.
Hoe ze bij de naam het Zoemhukske zijn gekomen is mij een raadsel. Blijkbaar maken de jongen in het raat een ander geluid. We hebben het allemaal gehoord en het was ongelooflijk de geluiden klonken als Tuten en Kwaken. De eerste jongen tuten en de volgende kwaken. Met open monden luisterde men vol verbazing naar de uitleg en de geluiden.
Van de ene verbazing in de andere vallen. 


Gelukkig 
werkt het voor de mannen in onze wereld anders. De koningin legt 2 soorten eitjes, een soort voor de jonge werksters en één soort , onbevrucht, voor de darren, de mannetjes. De laatste worden alleen gebruikt als ze ze nodig hebben.
Dansen.
Het volgende verhaal ging over dansende bijen. Ja, het moet niet gekker.  Zodra de werkster pollen of nectar heeft gevonden, komt ze terug naar de kast en begint een dansje op te voeren op de verticale oppervlakte van de bijenraat. Een zeker Karl von Frisch ontdekte dat deze dans dient om soortgenoten te informeren over de plaats en de hoeveelheid van het voedsel. Als het voedsel ver van de korf is voeren ze een andere dans, een waggeldans, op. Kunnen ze beter niet daarheen vliegen, kost teveel aan energie.  Bijen kunnen altijd de zon zien, zodoende kunnen ze de richting bepalen. Ja, je gelooft het bijna niet.

Steken.
Nu waren we wat gewend na de wandeling door het Schuitwater, maar deze honingbijen waren hierbij engeltjes vergeleken met die muggen. Ook bij het honingraat buiten, ze vliegen af en aan, maar doen geen vlieg, laat staan de mens, kwaad.
Bijengif wordt gebruikt in zalven tegen heel veel aandoeningen, daarnaast gebruikt men honing en  bijenwas .
Degene die het aanbod deed voor een pot honing voor € 1,00 moet zijn twee bijen nog veel suiker geven. Gelukkig woont hij tegenover de supermarkt.
Op dezelfde dag als de politieke beschouwingen met veel sprookjes kregen wij , onwetenden, een karrevracht aan informatie, alleen hoefden onze sprekers geen sorry te zeggen, het was waar!  De tijd was omgevlogen en na een lekker bakje werd er een rondleiding door de bijenvriendelijke tuin gedaan. We kregen daarnaast een bijenzwerm te zien tussen glasplaten die een raat aan het vullen waren.
Wat een werk.
Steeds liep als rode draad door het geheel, het belang van de bijen en het instant houden van deze diertjes, zodat wij goed verder kunnen leven. Geen landbouwgif, veel goede bloemen enz.Laten we hopen dat dit gebeurt, zodat wij heel oud worden. Sorry ABP.
Tevens werden wij gewezen op het feit dat  we wespen en dergelijke vliegende diertjes niet moeten  verwarren met bijen. Bijen zijn niet lastig, maar zeer noodzakelijk.
Wij gingen voor een verhaaltje van anderhalf uur maar de tijd vloog om en wij moesten terug naar huis kneden om op tijd te zijn voor de avondafspraak. 
Het verhaal is beknopt, de presentatie en rondleiding brachten zoveel interessante zaken, maar de belangrijkste, voor mij, heb ik hier verwoord.
Jan en Jan, enorm bedankt voor jullie bevlogen uitleg en verhalen. Zelden onthoud ik zoveel van wat mij tijdens rondleidingen verteld wordt. Wij wensen jullie veel succes met jullie zo belangrijke vereniging. 

Kijk op de site: www.bpavenlo.nl voor foto's.

Kijk ook op internet:  Klotzbeute.


3 okt. 2016

Marb