Wandeling rondje van de Tang 2014

Een grote groep had zich aangemeld voor de wandeling, gelukkig hadden wij twee gidsen en was bij sommigen het parcours al bekend.

Herman Kuipers zou ons door het aan de letste mem hangende dorpje rondleiden, nu wonen er steeds meer collega's in dit mooie wijkje, maar zelfs die hier al jaren woonden en een ander die al zeker 100 keer door het dorp was gefietst kwamen achter zaken die ze nooit gezien of gehoord  hadden.  Het monumentje aan de muur dat de toren van de kerk gebombardeerd was, kazematten, de romeinse uitkijkplaats enz. enz.

Het rondje van de Tang is al iets apart, de tang is een oude boerderij op een terp. Herman heeft de route ontworpen en de vorige bakker heeft er een zelfontworpen broodje naar genoemd en zelfs een prijs mee gewonnen.

Na het vertrek kwamen we respectievelijk langs het monument van de gevallen kerktoren, het perceel dat Berden gekocht heeft en een ieder als monumentaal dorpsaanzicht beschouwd, de tuinderskas die in de top 10 staat van verloederde panden,  de nieuwe brug enz. teveel om op te noemen. Waarin een klein dorp toch groot kan zijn!! En toch aan de letste mem hangen!!!

Over de Tangkoel gelopen, de visvijver lag er verlaten bij, maar als straks, het mooi weer, worden de oevers door vissers bevolkt.
Langs de Watermeule, menigeen heeft hier ooit gegeten. Wat gaat de tijd toch snel. Toen via de kazemat, de uitkijkpost van de Romeinen, ja ja het kon niet op, naar de kudde Galloways. Deze schrokken want in een keer was er nog horde op hun terrein. Er liepen zelfs kalfjes zonder oormerk, zo jong.  Herman, onze gids had Jan bij zich een IVNer met veel kennis van planten. Hij wees ons op de prachtige sleedoorns en hij wist dat ze de naalden vroeger gebruikten bij het maken van de worst, daarmee maakte men de worst dicht op het eind.

Vele vogels lieten horen dat ze het niet eens waren met de tweede kudde, maar prachtig was het wel.

Daarna gingen we richting het Laorbrook ooit het grote terrein vol tuinderskassen langs de Maas. Nu alleen nog maar grasvelden voor de paarden. Op een weiland waren veel schapen, de schaapsherder had de schapen gekenmerkt en zag plots de tweede kudde en zei dat het verschil tussen de twee kuddes de kleur was, de ene wit en de andere grijs.

Om de hoek lag het Rete Kulke,  een moerassig terrein, waar vroeger jonge dieren die teveel waren werden gedumpt. Bij velen een huivering over de rug, maar dat was de praktijk.

Helaas werden wij ook geconfronteerd met de verloedering, langs het mooie bospad richting de Berckt was een grote hoeveelheid afval gedumpt.

Na het laatste stuk door het bos en langs de voetbalvelden ging het tempo omhoog, men rook de koffie en men lustte wel een broodje van de tang. Heerlijk na 2 uur wandelen, lekker op het terras in het zonnetje.

Een geslaagde wandeling, onze dank aan de gidsen en natuurlijk aan alle wandelaars.

Boerderij de Tang


13 maart 2014
Bram Moens

Naar de foto's, klik HIER