Dubbroek Wandeling

 Het wordt een natte bedoening, het woord Broek geeft dit al aan, maar als er dan de afkorting van Dubbel voor staat wordt het alleen maar erger, veel vocht,  gelukkig zijn er laarzen.  De echte “Diehaerds”  waren daar, een mooie groep BPA-ers die op de verzamelplek bijeenkwamen, waar Jan Geerits ons als op stond te wachten.
Onze gids, je zou bijna zeggen stuurman,  loodste de groep langs vele bezienswaardigheden. Zijn aanvangsspeech ging over de vele soorten bomen die daar stonden en de kenmerken.  De elzentakjes gingen rond, weer wat geleerd. Toch moet hij een engeltje op zijn schouder hebben gehad, of iemand een enorme kaars hebben aangestoken, want naast het mooie weer zagen wij dingen die ik in al die 40 jaar dat ik in de buurt woon niet heb gezien. Daarnaast kreeg hij een enorme groep enthousiaste  spoorzoekers: spitse punt waren reeen, vier rechte tenen waren dassen. Ik vond een ander mooi spoor maar die bleek van Karel te zijn, jammer je hoopt op nog meer. Maar dan plots een ree, die maakte dat hij weg kwam.  Een schitterend succes.

Langs de reuk van vogelkers, je werd er niet high van, de bisschopsmutsjes, de grote hopplanten enkelen proefden het bier al,
  en als hoogtepunt de enorme dassenburcht.  Overal ingangen en de meeste waren schoon, want dat hadden we geleerd de dassen zijn zeer proper.

De zorgboerderij
  gepasseerd en gewaarschuwd voor een zeer gevaarlijke plant, de doornappel.  Zeer giftig en gewoon langs de kant van de weg. De laatste bezienswaardigheid waren twee oude boerderijen, waarvan  één een zogenaamde gevelboerderij was.

Terug op de verzamelplaats met een enthousiaste groep,
  zo dicht bij huis zoiets moois.
En de complimenten en dank aan onze gids, voor herhaling vatbaar.

Een Pluim voor het Limburgs landschap, die enorm veel werk heeft verzet in de laatste jaren om de natuur de natuur te laten zijn, hoe gek dit ook klinkt. Bomen die er niet thuis horen kappen, grasweiden kort houden voor speciale planten
  graanvelden voor de vogels en sloten dichten om het water te behouden. Ik hoop dat U het snapt, ik nu wel.

Kijk op de site van BPA Venlo en U kunt zien hoe mooi het was.


Venlo, 7 november 2014
Bram Moens

Naar de foto's