Rondje Kessel (26 mei 2016)

Het weer was geweldig, weinig wind en behoorlijk wat zon. Degenen die hiervoor een kaarsje hadden opgestoken kunnen dit declareren.  Van de zon merkten wij niets in de kelders van het gerenoveerde kasteel, maar op de camping des te meer. 

Het kasteel is een combinatie van het oude bouwwerk uitgebreid met veel glaswerk, waardoor men geweldige uitzichten heeft over de omgeving. De gidsen vertelden ons over de rijke historie van het kasteel, mij blijft natuurlijk het verhaal van de nonnen bij die de kinderen van het internaat van hun slaapkamer naar de kapel brachten. De kinderen werden geblinddoekt, want zij moesten door de vertrekken van de nonnen. Ja en wat was daar dan te zien?  In de kerk werd de blinddoek weer afgedaan. 

Ook de schipperskinderen van het internaat, die af en toe naar hun Pa konden zwaaien als die over de mooie Maas langs kwam stomen met zijn schip. Alleen bij een straf mocht de hele klas niet zwaaien en kijken. Dat waren nog eens tijden! 

Natuurlijk is de historie belangrijk, vooral het verhaal van Baron Frits springt eruit.  Ja, waar was die gebleven na zijn dood, niemand wist het.  Tot kort geleden. Een loden kist was gevonden in de hoek van de tuin. Een shofel stootte er tegen.  Ja, op het kerkhof mocht hij niet komen van pastoor en hij zou zijn lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Echter vanuit Leiden kwamen ze hem niet halen en met paard en kar naar Leiden vond men te gek. Post.nl bestond nog niet.  Dan maar in de hoek van de tuin.

Maar de Baron zijn geest waart nog rond in het kasteel, in de gewelven tikte hij  mij op mijn schouder en zei dat ik moest bukken anders stootte ik mijn bluts. Het was altijd al een sociaal mens geweest.  

De namen Keverberg, Oeverberg,  Graaf van Kessel, Graven van Gelder, van Merwijck en verhalen   over bommen, brand enz. , allemaal benamingen die te maken hebben met het verleden.   Een korte film gaf de historie goed weer. Al met al schitterende verhalen, maar meer geven wij niet prijs want er komt misschien een vervolg??? 

Je zag de oren van de douanemensen groter worden, het kasteel was in eerste instantie een Tolhuis.

De schippers op de Maas moesten betalen, maar ook de mensen die overstaken naar de andere kant. Daar is voor dit moment nog niet veel veranderd, maar als zuinige Zeeuw ga ik niet betalen om naar die kant te gaan. 

De tuinaanleg is fantastisch, wat een werk van de vrijwilligers.  Aangekomen  aan de achterzijde van het kasteel kun je zien hoe hoog het is. 

Na het kasteelbezoek op weg naar de Oud-Hollandse spelen op de bloemencamping De Hazenakker, was ons nationale elftal maar zo fanatiek geweest, dan hadden ze nu zeker op het EK gespeeld.  Nieuw waren de puzzels. Plaatsnamen; Het kleine zusje moest overgeven.
Oh,Oh, wat  ….  ???   

De middag vloog om!

De prijsuitreiking liet even op zich wachten: Matchfixing voor de poedelprijs??  

De 1e prijs was voor het koppel:  Henri Smits met Nell Alaerds.

De poedelprijs was voor :  Sef Bouten en Elke Gitmans.

Als afsluiting een barbecue, en als ik zeg machtig dan is dat ook zo, de vierde gang is niet aangeraakt. Allen hadden het buikje rond. 

De goede sfeer, de tevreden leden die al weer met voorstellen kwamen voor een vervolg. Schitterend wat willen wij nog meer!  

Het begon al te schemeren toen we naar huis terugkeerden, Wat een dag!!!

Heel veel foto's op de site www.bpavenlo.nl geven een indruk van de dag. 

Marb

Ga HIER naar de foto's