Bezoek aan Dordrecht

DORDRECHT OUDSTE STAD VAN HOLLAND.

23 september 2010, begin van de herfst. Einde van een hete en natte zomer.
Het reisseizoen is weer begonnen voor RASPA, dus verzamelen op het Lambertusplein voor een dagje Dordrecht.
48 leden stappen op deze vroege morgen welgemoed in de bus. Van rust is geen sprake, er moet worden bijgepraat, immers het laatste uitstapje naar Huy ligt al ver achter ons, in de tussentijd is van alles gebeurd wat de moeite waard is te vertellen.
Onderweg een kleine file, om tien uur aankomst Dordrecht. Natuurlijk eerst koffie en gebak. Leo brengt ons naar een leuke lunchroom in het centrum van Dordrecht. Hun specialiteit, Appelmarijn. Een heerlijk warm gebakje gevuld met appels en rozijnen. Smullen maar.
Daarna op naar de aanlegsteiger voor een boottocht over de grachten. De boot is te klein om alle
48 Rapa’s in een keer te vervoeren, vele leden hebben geen zwemdiploma, daarom mag groep 2 zich een uurtje content doen in de winkelstraten, voordat ze aan de beurt is.
In een heerlijk najaarszonnetje maken we in een open rondvaartboot(je) een tocht door de grachten van Dordrecht. Er hangen veel schilderijen -of althans kopieën daarvan- bij bruggen en aan gevels. Het museum dat de originele kunstwerken herbergt, ondergaat een grondige verbouwing, en op deze wijze krijgen stadsbezoekers toch een indruk van de collectie. We zien dat het merendeel bestaat uit werken die betrekking hebben op de zeevaart in de 16de en 17de eeuw –uiteraard met zeilschepen- en uit stadsgezichten. Tot de beroemdste kunstschilders uit Dordrecht behoren Aelbert Cuyp, Ferdinand Bol en Jan van Goyen.
Het hoogtepunt van de rondvaart is het gedeelte waar prachtige oude stoomboten zijn afgemeerd, allen gebouwd in de hoogtijdagen van de industriële ontwikkeling van ca 1890-1910. Het merendeel  van de boten is nog in gebruik. Een enkeling weet zéker dat de oude stoomboot van Sinterklaas hier afgemeerd ligt. Sommigen menen hem zelfs herkend te hebben…

Na deze rondvaart over de grachten wandelen we naar het Veerhuis voor de lunch. Een pittige tomatensoep, een overvloed aan broodjes en beleg, er is voldoende, we komen niets tekort. Kortom, we kunnen ons sterken voor de stadswandeling die vanmiddag op het programma staat.
Maar eerst een korte beschrijving Dordrecht. De stad is bijna duizend jaar geleden ontstaan aan het veenriviertje de Thuredrith. Deze naam is verbasterd tot Dordrecht. Als eerste stad in Holland kreeg zij in 1220 stadsrechten. De stad heeft in Holland lang een belangrijke rol gespeeld op het gebied van handel, politiek en religie. De rivieren Oude Maas, Noord en Merwede stromen hier samen en deze driehoek is de drukst bevaren waterroute van Europa.
Binnenvaartschepen, sleepboten, en duwbakken zorgen voor een levendig vaarverkeer op de Dordtse Kil, Oude Maas, Noord en Merwede. Op de kade verveel je je geen moment, er is altijd wat te zien.
Een fenomeen zijn de waterbussen. Zij maken een snelle en comfortabel verbinding mogelijk over water tussen Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht en Sliedrecht. Er is een directe verbinding naar Rotterdam. Deze waterbussen zijn erg populair bij fietsers en voetgangers. Hier kan men terecht spreken van het gezegde “schipper mag ik overvaren”.

Inmiddels staan twee gidsen klaar om een en ander van hun oude stad te laten zien en wordt de grote groep Raspa’s weer voor bepaalde tijd in twee gedeeld. De benaming ‘oudste stad van Holland’ is een beetje misleidend, zo vertelt onze gids alvast, en heeft alleen betrekking op de provincies Noord en Zuid Holland.
De gids leidt ons door de oude kern van Dordrecht. Centraal staat het Achterom, de toegangspoort tot de oude stadskern. Al vanuit de rondvaartboot viel de scheefstand van veel van de eeuwenoude woningen op en nu vragen we naar de oorzaak.
In die tijd was het begrip ‘fundament’ onbekend en aan heien dacht men niet omdat de grond niet moerassig was. Men maakte met behulp van planken een lijnenraster op de bouwgrond, en volgens dit patroon werden de stenen tot muren gemetseld.
Op de begane grond werd de werkplaats of het magazijn gesitueerd. Daarboven het woonhuis, en tenslotte de voorraadzolder. 

De middeleeuwse Grote Kerk is een gebouw met een rijk verleden, waarvan de oorsprong ligt in de
11e eeuw. Niet alleen de imposante architectuur van de buitenkant van de kerk, maar ook de in het gebouw aanwezige monumenten, kapellen en koorbanken maken het gebouw tot een belangrijk gebouw van Dordrecht. De massieve toren moest wegens scheefstand gestabiliseerd worden.
We bezochten een Hofje met een bijzondere geschiedenis, de Arend Maartenshof. Arend Maartenszoon was een echte geldwolf. Bij het ouder worden kreeg hij angst voor de Hiernamaalse straffen voor zijn werelds handelen. Hij besloot op de valreep een goede daad te verrichten en bouwde een Hofje voor de armlastige weduwen van soldaten die voor het vaderland gesneuveld waren. Opdat de Heere zijn goede daad zou herkennen, liet hij een toegangspoort in renaissancestijl bouwen met zijn naam en de spreuken; Naeckt kom ick, naeckt ga ick. En; Vita Vapeur. Het leven is gelijk een damp.
Het Arend Maartenshofje telt 38 woningen. Rechts van de ingang ligt de regentenkamer. In het interieur zijn schilderijen en portretten te zien uit de 16e eeuw.
Dordrecht heeft een keur aan mooie oude gebouwen en woningen en de twee uurtjes vliegen om.

Na deze boeiende stadswandeling blijft nog even tijd over voor een versnapering. Dan instappen en op naar Blerick-City. En ja hoor, achter in de bus weer lol en plezier met Bram als gangmaker. Anekdotes en sterke  verhalen uit een rijk arbeidsverleden worden verteld. We moeten maar eens een boek hierover schrijven, gegarandeerd, het wordt een bestseller.
Moe en voldaan arriveren we veilig in Blerick na een prachtig dagje Dordrecht. Leo, dank je wel, het was zoals altijd een perfect georganiseerde dag.
In oktober gaan we ”de paol uever”. In de tussentijd kan iedereen zijn kennis van de Duitse taal  bijspijkeren.

Allemaal gezond blijven en tot gauw!

Groetjes uit Remunj,


Dordrecht in vogelvluch 


Weej zote weer allemaol in de bus veur ozze culturele daagtoch opwaeg naor Dordrecht.
Elfje en ik ware weer bliej um idderein truuk te zeen. 
Gelökkig ware Paul en Wim weer van de partie, allein ’t laupe van eur ging nog neet zoeë good. En praatjes hadde zeej allebei veur twieë ! 
Van de files onderwaeg hebbe weej weinig gemerk, door de verhaole die allemoal verteld woorte, ik heb die neet opgeschreve, maar gelache det weej hebbe! Veurdet weej ’t wiste stonde weej beej de werme bekker “v.d. Sterre “ op de stoep. 
Os gezelschap paste net in det lokaal en de twieë wecees auk. Waas det de Calvinistishe inslaag van ’t aldste dorp van Nederland? 
’t Gebak det weej krege hoot “ Appelmarijne “ geneump naor de jongste dochter, det waas auk naor femilietraditie gebakke, det gebak dan! ‘ t smaakte erg lekker, ik keek al met ’n schuuns aug naor Elfje , maar die oot ’t gans op! Daonao hadde weej ’n eurke vreeej en spaaide weej ’n stökske door ’t prachtige stedje. 
Taege twelf oor scheepte weej ós in op de fluusterboeët. ’n Paar minse hadde de boeët gemis, det waas sund , umdet det scheep al veur twelf oor waas weggegaon! 
Door ein paar luidspraekers woorte de geschiedenis van de Stad verteld. Van hee oét kos se good zeen wiej scheif al die gebouwe stonde. Auk un huuele rits jaortalle passeerde de revue. 
Verschillende schilderieje van bekinde schilders vertelde ’t verhaol van den tiéd, die ware op de more naeve de brögge opgehange. Ein schilderie met ’n paar moeië maagde ontlokte vuuel commentaar , ein van die vrouwlu had geluif ik neeet vuuel aan! Ik dach, daor kinse baeter taege aan laupe as unne luchtepaol! 
Nao un eurke rondgevare te hebbe ware weej weer gans beejgepraot euver de geschiedenis van Dordrecht en kwame ’n bietje wiebelig weer aan wal! 
Vervolges op naor ‘t “Veerhuis “ det schitterend gelaege waas aan de Merwede. 
Ozze bus paste weer precies in ’t lokaal! Det had Leo good beraekend ! 
Iers ‘n teske koffie , toen tomatesoep, der woort gezag det der balle in zote, maar det had ik slech gehuurd, de soep waas erg pittig, nao allemaol die jaortalle lete weej ós ’t aete good smake! 
Daonao woorte weej in dreej groepe gesplits. En onder leiding van unne gids woort de stad verkind. Waat dae neet allemoal wis euver ziene stad, kin ik neet allemaol opschrieve, det kint geej auk op internet naokiéke. Ein dink veel mich op : “Slag bij Den Briel “, bleek det de “Geuzen “ taege twelf soldaote gevochte hadde. Det veel mich taege, had mich dae slaag vuuel grotter veurgesteld! 
Auk de “Zakkendragersstraat “ had zien eige verhaol ! 
Toen weej allemaol die gegaeves op geslage hadde op ozze harde schief, ware weej wael aan ’n groeët glaas beer toe, of miér ! 
Weej streke neer op ’n terras met parasols, die aope stonde veur ’n raegebuuj en lete ós ’t Brand beer good smake! 
Toen stiefelde weej weer naor de bus en deje de verhaole weer de ronde, de traone stonde ós aaf en toe in de auge van ’t lache, allein daorum zoel se met de bus meigaon! 
Nao un veilige reis lande weej weer in Blierick, waor weej aafschied nome vanein en Leo netuurlik bedankte veur al det schoëns waat weej den daag weer mei hadde gemak. 

Toet de volgende kier haopelik in Essen en de wandeling in Krieckenbeck auk neet vergaete! 

Baer de Wandelaer 

26-09-2010

Naar foto's