BPA naar Rotterdam en Kinderdijk
Dondermorgen 23 april 2015. 
Het is vroeg verzamelen voor BPA op het Lambertusplein in Blerick. Het voorjaars uitstapje staat op het programma. Reisdoel voor vandaag Rotterdam en Kinderdijk. Leo heeft de grote Ghielen bus besproken welke plaats biedt aan 62 personen. Er zijn enkele last minute afmeldingen, de bus zit toch lekker vol. Onderweg de traditionele files. Om 10.30 uur bereiken we ons eerste reisdoel voor deze dag, het Belasting & Douane Museum in Rotterdam. We worden met koffie en cake begroet door de vrijwilligers. 
Het museum werd in 1937 opgericht door Prof. Dr. J. van de Poel, inspecteur en directeur der invoerrechten en accijnzen. Als oprichter van de Rijksbelastingacademie wilde hij zijn leerlingen aan de hand van objecten en verhalen onderwijzen in de belastinggeschiedenis. Naar zijn idee konden de belastinginspecteurs hun werk niet goed doen zonder kennis van het verleden. Ja ja, de professor was met zijn denkwijze de tijd al ver vooruit !! Op drie etages is de collectie te bezichtigen. Deze bestaat uit schilderijen, zilver, glaswerk, prenten, tekeningen, foto’s, meet- en weeginstrumenten en smokkelobjecten. Verder kan men een spoor vinden naar de oorsprong van de omzetbelasting en de Tiende Penning heffing. Ooit geweten dat je vroeger belasting moest betalen voor je fiets ? Er werd veel gesmokkeld vroeger. Zo zijn er documenten en kunstobjecten te zien die door de douane in beslag werden genomen. Bijzondere verhalen onthullen hoe dit in zijn werk ging. Er zijn stempels te zien in vele maten en soorten. Er werd vroeger wat afgestempeld door de Belastingdienst !! Op de bovenste etage de geschiedenis van het Nederlandse douaneuniform. In de kast hangt onder meer het eerste uniform uit 1928 en het uniform uit 1986 dat modeontwerper Edgar Vos ontwierp. In een aparte ruimte aandacht voor de “Zwarte Bende”. Deze controleerde, gekleed  in knaloranje overalls, de schepen op verboden ladingen. De mensen met een groen douane verleden kunnen in het Belastingmuseum hun hart ophalen. Helaas, voor de tak met een blauw belastingverleden is er minder te zien. Maar ja, ze werkten ook de hele dag en hadden geen tijd om spullen voor het museum te verzamelen. Een mooie tentoonstelling, de moeite waard om gezien te hebben.
Dan lunchpauze. De Markthallen kunnen bezocht worden. Wij vleien ons neer op een zonnig terras en genieten van een smakelijke omelet of heerlijke spaghetti. Dan terug naar de Erasmus brug en de Spido haven waar de bus op ons wacht. Daar genieten we van al het moois dat Rotterdam te bieden heeft. Manhatten aan de Maas wordt Rotterdam wel genoemd. Terecht, enorme wolkenkrabbers van schitterende architectuur. We bewonderen de Erasmusbrug, het symbool van Rotterdam. Wat een vernuft. Een kunstwerk dat in 1996 is voltooid. 
Dan instappen en op weg naar ons middagprogramma. Door de Alblasserwaard naar de molens van Kinderdijk. Bij het binnenrijden van Kinderdijk zien we in de verte al de poldermolens staan. In de filmzaal krijgen we uitleg over de functie van de molens. Deze  zijn gebouwd om het water uit de laaggelegen polder omhoog te pompen. De molens verplaatsen het water in twee trappen. Eerst wordt het water van een polder in een boezemwater gepompd. Van hieruit wordt het water naar de Lek geloosd. Een technisch en ingenieus systeem. Enkele technische details. De lengte van de wieken (de vlucht genoemd) varieert tussen de 27,5 en 28 meter. De schepraderen zitten onderin de romp van de molen. Een molenaar bewoonde met zijn gezin de molen. De molens hadden ook een functie als communicatie. Aan de hand van de stand van de wieken hadden de bewoners onderling contact. Een geboorte, overlijden etc, de molenaars stelden elkaar in kennis door de stand van de wieken. Het molencomplex  in Kinderdijk bestaat uit 19 windmolens. Acht baksteen molens, acht riet bedekte molens, twee achtkante molens en een wipmolen. Er zijn zoveel details, teveel om op te noemen. Alleen dit nog. De molens in Kinderdijk zijn van internationale waarde, niet alleen vanwege zijn windmolens, maar omdat alle technologie van waterbeheer vanaf de middeleeuwen hier dicht bij elkaar te zien zijn. Er zijn dijken, opslagreservoirs,moderne pompstations. 
Na de bezichtiging van de werkplaats en de museum molen terug naar de parkeerplaats. Hier is de chaos uitgebroken. Chinezen, Japanners en vele andere nationaliteiten zijn naar Kinderdijk gekomen om de molens de bezichtigen. Rennen, hollen, schreeuwen en kwetteren om alles binnen een kwartier op foto en film vast te leggen. Tenslotte, zij moeten ook nog naar de Keukenhof vandaag !!
Een bomvolle parkeerplaats met bussen en personenauto,s. Parkeerwachters kijken machteloos toe. Het lukt onze Ghielen chauffeur met veel moeite de bus naar de parkeerplaats te loodsen. Zeker, de molens van Kinderdijk moet je gezien hebben. Echter, het is vooral voor buitenlanders een toeristische trekpleister met alle gevolgen. Grote mensenmassa’s komen er op af.
Dan op weg naar de Platte Vonder in Someren, voor veel BPAers een bekend adres. Genieten van een heerlijk koud en warm buffet met een lekker natoetje.
21.30 uur terug in Blerick. Einde van een zonnig en fijn uitstapje. Genoten van veel mooie dingen. Nu op naar 28 mei a.s. In Kessel hopen we ons dan weer gezond en wel weer te zien. Tot dan.
Ik heb ook ditmaal mijn verhaaltje alleen moeten schrijven. Marianne is al vroeg de natuur in, op zoek naar alles wat groeit en bloeit nu.

Groetjes uit Remunj,
Wim VosBPA uitstapje Rotterdam-Kinderdijk

Het leek wel of we een vroege dienst moesten draaien, zo vroeg op, om op tijd bij de groene bus bij de kerk te zijn. Kun je toch merken dat je een pensionadeo bent, onwennig zo vroeg, maar net buiten Blerick blijkt dit al , een file met allemaal vroege vogels. Richting Rotjeknor is het altijd druk. Langs het stille Feijnoordstadion, blijkt de brug voor de mooie Erasmusbrug open te zijn. Gelukkig niet teveel tijd verloren, zodoende op tijd voor het verdiende bakkie met cake bij het Belasting- en Douanemuseum. 


Een woord van welkom door, Ja wie kent hem niet van de douane (2e etage) aan de Hogeweg: Ton Groenendijk. Daarna een rondgang door het verleden van dienst, waar onze leden vele jaren hebben doorgebracht. Nu konden de eega's eens zien wat wij een zwaar leven hebben gehad. Alleen al het grote boek HBI II, zoals onze man uit Rumunj zei: elders niet genoemd nog onder begrepen!! Dit was de uitleg van een bekende afkorting : e n g n o b. Je moet het maar weten.

De foto van de schietopleiding bij de douaneschool in Groesbeek, je kijkt zomaar 50 jaar terug in je eigen verleden. Natuurlijk waren er ook formulieren en diverse stempels, want daar waren we meesters in. De foto met materiaal voor het opnemen van het wort (bierproductie) bracht tegelijk droge lippen mee, ja want keuren van dit bij (nu) Hertog Jan in Arcen deed je toch niet zonder te proeven. Alleen het parfumflesje met het etiket “ Eau deTranspiration du Functionair” werd gemist. Kunnen we nog schenken.
                                                          

Vrije tijd na het dienstverleden, de vroege dienst zat er op.
 
 

Er was een leuke plattegrond uitgedeeld met allerlei mogelijkheden in de omgeving van de bus. Velen bezocht de nieuwe markthal, geheel gericht op het lekker eten. De prijzen zijn niet zo geschikt voor de gewone man. Enkele anderen zijn vanwege de loopafstand dichterbij gaan rondkijken, mooie dingen van het Maritiemmuseum en na een kleine snack op tijd in de bus gestapt

De bus kronkelde door het drukke verkeer en de smalle wegen naar Kinderdijk. Veel opgestoken in de videohal, maar nog meer in de werkruimte. Een goede uitleg van de grove werking van een molen met allerlei onderdelen. Zelfs het punt dat hout linskom draait en planten ook. Dus mensen zorg ervoor dat uw klimplanten linksom omhoog klimmen.

Ongelooflijk, dat in de molens grote gezinnen woonden, ja met soms wel 12 kinderen en de 13e op komst. Even daarvoor werd gezegd dat de molenaar zeer zwaar werk had en hij dag en nacht moest werken. Soms moest hij wel even de molen stilzetten, ja dat kon dus. Daarom heette het laatste type molen ook Wipmolen.

De 19 molens stonden op ons te wachten , maar verder dan de museummolen zijn we niet gekomen. Gevaarlijke trappen, vrij steil en kleine treden. De kamer was klein en dan nog maar niet te spreken van de bedstee. Van Gaal kon hier wel lepeltje/lepeltje in liggen.

Het was druk en tussen het Italiaans, Engels, Frans, Japans en nog wat moeilijks hoorde ik ook het Venloos. Al die andere hadden haast, ja Keukenhof, Kinderdijk en Floriade op één dag haal je niet.

Wij haalden gelukkig nog wel het buffet in Someren, na lekker gegeten te hebben zijn we teruggekeerd in Blerick.

Wat een toffe dag, mooi weer, maar ook een leuk gezelschap

Bram Moens.