BPA op reis  (Den Haag en Scheveningen)

Donderdag 10 april 2014. Het eerste uitstapje van BPA dit jaar. Reisdoel is ditmaal Den Haag en Scheveningen. Voldoende belangstelling en slechts een enkele lege stoel in de bus. Rustig en bekwaam brengt chauffeur Piet van Ghielen Touringcarbedrijf ons naar het centrum van Den Haag.
We zien het bekende Malieveld, een groot grasveld waar demonstraties, militaire parades, kermissen en festivals worden gehouden. In Brasserie Dudok worden we getrakteerd op koffie of thee met appelgebak en daarna staan drie gidsen van Het Gilde klaar om ons rond te leiden door de Residentiestad. Den Haag is al eeuwenlang het centrum van de Hollandse en later de Nederlandse politiek. Den Haag is ontstaan rond het Binnenhof, dat door de geschiedenis heen steeds in veel opzichten het middelpunt van de residentie is geweest. We wandelen langs Nieuwspoort, het perscentrum voor de journalistiek. Door de Grenadierspoort komen we aan bij het Binnenhof, een groot gebouwencomplex met in het midden de bekende fontein.
We worden rondgeleid langs de Ridderzaal, de Trêveszaal, het Keurhuis, de Hofkapel, de vergaderzaal van de Eerste Kamer en de ingang van de Tweede Kamer. Het Torentje is sinds 1982 de werkkamer van de minister-president waar in het verleden menige politieke deal is gesloten.
In het Binnenhof zijn ook diverse Ministeries gevestigd, onder andere de Ministeries van Algemene Zaken, Justitie en Binnenlandse Zaken.  We zien Ivo Opstelten, Minister van Justitie, nog even naar ons zwaaien voordat hij in een grote luxe auto vertrekt.  
We verlaten het Binnenhof en komen aan bij de Hofvijver. Behalve de Hofvijver werd het Binnenhof eeuwenlang omringd door grachten, die ook via het Spui toegang gaven naar Delft. Dat was onder meer belangrijk voor de aanvoer van bier. Daarvan is alleen de Hofvijver en een klein stukje gracht overgebleven. We lopen door het chique winkelcentrum en komen bij Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning. Hier zijn tevens de Koninklijke Stallen gevestigd. Het paleis doet ook dienst voor ontvangst van het corps diplomatique en was het middelpunt bij talrijke belangrijke gebeurtenissen binnen de Koninklijke Familie. Prinses Juliana en Prins Bernard trouwden hier, evenals Prins Constantijn en Prinses Laurentien.  Prinses Juliana, Prins Bernard en Prins Claus lagen in paleis Noordeinde opgebaard.
Op het einde van de rondleiding wijst onze gids naar de Lange Voorhout, een statige laan, omzoomd door oude Lindebomen. In vroeger tijden flaneerde er de Haagse sjiek, knoopte er een gesprekje aan, zat op bankje. Tegenwoordig zouden we ze hangouderen noemen. Zoals het zich betaamt in een nette buurt, kwamen ’s avonds laat de nachtvlinders tevoorschijn; de meisjes van lichte zeden.
Een beetje moe maar voldaan van al het moois dat we gezien hebben gaan we terug naar Brasserie Dudok voor de lunch. Een royale kop pittige Paprikasoep, een kroket, diverse heerlijke soorten brood en uiteraard voldoende beleg. Het smaakte heerlijke en we zijn topfit om Scheveningen te bezoeken.
Chauffeur Piet voert ons bekwaam over de Van Alkemadelaan richting Scheveningen. Statige herenhuizen en saaie flatgebouwen wisselen elkaar af. Dan een groot betonnen gebouw, royaal voorzien van rollen prikkeldraad en camera’s; het is de roemruchte Scheveningse Gevangenis, waar onder andere Radovan Karadzic, voormalig president van de Bosnische Serviërs logeert.
In een nieuwe vleugel van de gevangenis is het Joegoslavië Tribunaal gevestigd, evenals het Internationale Strafhof.
Aangekomen bij het Kurhaus verlaten we de bus en gaan we richting wandelpromenade. Het eerste wat opvalt is de Scheveningse Pier; eens het waarteken, nu echter stil, verlaten en bijna vervallen.
De Pier was laatstelijk een evenementencomplex van de inmiddels failliete De Scheveningse Pier Vastgoed BV, onderdeel van het horecaconcern Van der Valk. Wegens grote tekortkomingen betreffende de brandveiligheidseisen moest de Pier gesloten worden. Sinds een openbare veiling wegens gebrek aan belangstelling geannuleerd moest worden, probeert de curator de Pier onderhands te verkopen, hetgeen gezien de desolate staat waarin ze verkeert, niet mee zal vallen.
We flaneren een eindje over de wandelpromenade, bekijken de Beelden aan Zee, anderen maken een strandwandeling. Een paar nieuwsgierigen willen het Kurhaus ook van binnen wel eens zien en besluiten om er een kop koffie te drinken. Daar zal wel een fors prijskaartje aanhangen, is de algemene mening, maar dat blijkt mee te vallen. Een kop koffie op een van de promenadeterrasjes is duurder!
We amuseren ons opperbest. Enkelen moeten toch even de deels onder de promenade gelegen winkelpassage bezoeken en uiteraard blijkt ter plekke ze iets nodig te hebben….  
Om half zes begint onze terugreis en zodra we op de autobaan zijn gaat Leo rond om de bijdrage te innen. Zoals gewoonlijk moet hij alweer allerlei opmerkingen over zich heen laten gaan! Hij verdient beter; hij had de dag weer perfect georganiseerd.
In mei zien we elkaar weer bij het volgende uitstapje, hopelijk in goede gezondheid.
Het doel is Königswinter.
Tot die tijd oefenen we ijverig het liedje ‘Warum ist es am Rhein so schön…?’
Na 8 mei weten we daarop het antwoord!

Groetjes uit Roermond,
Marianne en Wim Vos Verhaaltje door Bram Moens

Den Haag en Scheveningen. 

Men kon merken dat het weer goed was, de bus was bijna vol.  Onze chauffeur Piet van Gielen was ook weer present. Dus aanvallen!!!
Geen noemenswaardige files veraangenaamden de reis. Dudok was snel bereikt , heel vlot de bus verlaten want parkeerplaatsen zijn ook in den Haag schaars. Koffie!!! en natuurlijk appelgebak.
Met de gidsen op pad, onze gids was een wandelende encyclopedie, had niet voor niets op het Ministerie van Financiën gewerkt. Hij vertelde zoveel dat wij zelfs in tijdnood kwamen, een echte ambtenaar.  Het goede technische verhaal leest men in het verslag die twee uit Remunj. 

Wat onze voorvaderen allemaal gedaan hebben, ongelooflijk.  Ik kreeg voor een kleine speelse en jeugdige  streek al op mijn sodemieter en niet alleen van de veldwachter maar ook van pa. Hier maakten ze zich onder elkaar gewoon dood in naam van het vaderland en later kregen ze er nog een standbeeld bij cadeau.
Dat den Haag weinig ruimte heeft kan men zien aan gebouwen als de “vulpen“ en de “twee tieten”. Als u naar de site van BPA gaat kunt u op de foto's zien welke gebouwen deze bijnamen van de hagenaars hebben gekregen.
Ook in kelders staan de mooiste objecten tentoongesteld.  Helaas hadden vele gebouwen een opknapbeurt, zoals het Mauritshuis en het binnenhof,  waardoor het of en toe net leek of  het wasdag was.
Na een tussensprint via het Malieveld, bij menig ambtenaar bekend van toffe acties.  Wat was dat toen geweldig, flink schreeuwen en met vlaggen zwaaien en daarna de kroeg in!! Ooit een goeie dag voor de Haagse kroegen.  Vandaag geen tijd wij moesten gaan lunchen.

En toen stond Piet met zijn bus klaar voor Scheveningen, ik kende dit alleen van de gevangenis en ooit (1967) heb ik hier mijn rijvaardigheidstest voor de douane afgelegd.
  Wat een tijden!!  Maar goed dat je toen nog rustig door deze stad rijden.

Wandelen over de boulevard  met het Kurhaus en andere imposante gebouwen. Helaas net als in den Haag te veel reclame.  Gelukkig veel kunst om naar te kijken.  (zie onze site)
De strandhuisjes zijn geweldig in aantal, het ene moment ben je in een westerntent en bij de tent daarnaast loop je Zanzibar binnen.

Na even uitblazen op een terras terug met de bus en stipt op tijd thuis!!  Een mooie dag.  Zoveel gezien dat om alles te vermelden te veel van het goede is, daarom nogmaals kijk op onze site.