Dagtocht Amersfoort (9 okt. 2014)

Donderdagmorgen 9 oktober 2014. Vanuit Roermond gaan we op weg naar Blerick voor het najaarsuitstapje van BPA. We rijden of proberen de Maastrichterweg op te gaan, de makkelijkste route naar de A73. Echter, wat is hier aan de hand, file, stapvoets naar de A73. Het fenomeen file zal ons de hele dag blijven achtervolgen. Met de nodige vertraging bereiken we het Lambertusplein in Blerick waar de Ghielen bus al klaar staat.
Er volgt de inmiddels bekende ceremonie, elkaar begroeten, instappen. Leo telt 47 deelnemers.
Reisdoel is ditmaal Amersfoort. Allereerst in Grand-cafe Heemels koffie met gebak. Dan opsplitsing in groepen voor de stadswandeling onder leiding van Gilde Amersfoort.
De gemeente Amersfoort telt 151.500 inwoners. Het is in bevolkingsaantal de tweede stad van de provincie Utrecht en de veertiende van Nederland. Amersfoort is een belangrijk spoorwegknooppunt, door de centrale ligging en door de kruising van de lijnen Amsterdam - Deventer en Zwolle – Utrecht en een grote garnizoensstad.
Amersfoort ligt op een vlakke plaats in de vallei van de Eem aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug.
De stad dankt zijn ontstaan en naam aan de doorwaadbare plaats of voorde in de rivier de Eem (vroeger: Amer). Bij die doorwaadbare plaats werd de Eem gekruist door handelsroutes die van Utrecht naar het oosten en noorden liepen.
De historische binnenstad bezit een middeleeuws karakter met grachten. In het centrum zijn zo'n 500 monumenten te vinden. Wat opvalt zijn de prachtige Muurhuizen. De stad heeft een protestants karakter. De Sint Joriskerk en de Elleboogkerk zijn het meest bekend. Verder zijn er nog een aantal stadspoorten, zowel land- als waterpoorten. De meest bijzondere en bekendste is de Koppelpoort. Hier kan zelfs in een rad worden gelopen, waarmee in vroegere tijden het waterschot omhoog en omlaag werd gebracht. Alle moois dat we gezien hebben tijdens de stadswandeling is niet te benoemen. Ik beperk me daarom tot enkele bezienswaardigheden. De Onze Lieve Vrouwetoren (door de Amersfoorters ook Lange Jan genoemd) is een blikvanger. De Plompetoren, de oudste stadsmuur, deze was vroeger een gevangenis. Verder mag niet vergeten worden Bierbrouwerij De Drie Ringen, een voormalige stadsboerderij waar op ambachtelijke wijze sterk bier werd gebrouwen.
De Joodse synagoge is hierachter gelegen. Een natuurlijk Het Mondriaanhuis,  de geboorteplaats van Piet Mondriaan en tegenwoordig een museum. Amersfoort verloor tijdens de Tweede Wereldoorlog relatief weinig bewoners en leed relatief weinig fysieke schade zodat vele monumenten nog in goede staat zijn. De Varkensmarkt is het eindpunt van een prachtige stadswandeling onder leiding van een welbespraakte gids.
Lunchpauze. Zoals altijd vinden we nu ook weer een leuke gelegenheid om de inwendige mens te sterken. Bij een vriendelijke Griek is het goed toeven.
Het middagprogramma. Een aantal BPA's gaat het Cavaleriemuseum bezoeken. We hebben besloten een rondvaart te maken door de grachten van de historische binnenstad. Fluisterbootjes liggen klaar, voorzichtig met instappen, we willen graag droog blijven. De vaarroute voert door de historische grachten: de Kortegracht, de Zuidsingel, de Westsingel en de Langegracht. Door bruggetjes varen we langs bekende monumenten. Waterpoort, Monnikendam, het huis met de Paarse Ruitjes, 't Sprengel en de Onze Lieve Vrouwetoren. Interessant om alles vanuit een ander oogpunt te bekijken.
Een lekker zonnetje draagt bij dat het goed toeven is op het water. Na een uurtje bootje varen terug aan wal. We hebben nog tijd om een terrasje te pikken en het winkelcentrum te bezichtigen.
Bij de Varkensmarkt staat de bus klaar. Op naar het Pelgrimshuis in Smakt. Echter het werd een lange weg ernaar toe. We zaten voorin de bus achter de chauffeur. Hadden een prachtig zicht op alles wat zich op de weg afspeelde. Blik, blik, files, files. Inderdaad, Nederland zit potdicht, de infrastructuur is totaal verouderd.
Om zeven uur aanvallen bij het koude- en warme buffet, zoals altijd overheerlijk. Alles netjes opeten, niets achterlaten, het motto van BPA werd eer aangedaan.
Terug in Blerick. Einde van een prachtige najaarsreis. Het is bijna vanzelfsprekend dat Leo ook nu weer de zaakjes prima in orde had.
Einde ook van het reisseizoen met BPA. Scheveningen, den Haag, Königswinter en vandaag Amersfoort waren onze reisdoelen dit jaar. Mooie uren samen beleefd, veel plezier gehad.
We verheugen ons nu al op volgend jaar. Hopelijk ook dan weer mooie uitstapjes maken.
Wellicht dat we ons nog zien bij andere aktiviteiten van BPA. Allemaal gezond blijven en tot dan.
Oh ja, ik heb mijn verhaal dit keer helemaal alleen moeten schrijven. Marianne heeft geen tijd,
een overvolle agenda en druk druk …..
Hoop dat het toch een leuk verhaaltje is geworden.

Groetjes uit Remunj ook van Marianne,
Wim Vos


Amersfoort

Een voor een gepensioneerde raar, ongewoon geluid,  verrek de wekker!!  Oh ja  naar de bus, riemen vast en  op weg  naar de varkensmarkt (even schrikken) en boem in de file.  De goede chauffeur bracht ons via een fantastische omleiding, vanwege de natuur,  langs de file naar Amersfoort. Gelukkig haalde hij vanwege de smalle straatjes de varkensmarkt niet.  Te voet naar de Hemelse koffie. Alles was hemels, want we moesten ook naar boven voor de koffie.
Terug op aarde want daar stonden de gidsen klaar om hun mooie stad te laten zien. Met twee muren beschermd tegen indringers en later beschermd door de afsluitdijk tegen het water. Gelukkig dat ze vroeger niet zo`n goeie kanonnen hadden want deze stad is vrij ongeschonden door de oorlogen gekomen. Langs mooie panden van de fam. Cohen, Mondriaan enz. Beide laten indrukken na, vooral de grote joodse gemeenschap en laten wij nu net op Loofhuttenfeest bij de synagoge rond struinen.

De foto's van vele collega's die blijkbaar hun beroep gemist hebben staan op onze website.
Vraag: welke foto hoort niet thuis tussen al die mooie plaatjes?

Na de koppelpoort waar ik 4 jaar geleden mijn raddraaiersdiploma heb gehaald, kwamen we voorbij het brouwerijtje, maar dit keer geen tijd voor een excursie of proeverij, jammer de smaak van weleer kwam weer in de mond.
Terug bij de markt waar een beeld in de vijver voor fontein speelde,  maar geen Manneke Pis, weer naar de koffie en een hapje.  Niet te lang want de bus stond klaar voor de personen die naar het Cavalariemuseum gingen. Wie kent ze niet van vroeger met mooie hoofddeksels en later met de zwarte baret. Hun militaire bijnaam noem ik niet want ik wil volgende keer weer mee.
Onze keuze was de boottocht,  alweer een fantastische gids, langzaam gleden wij over het water langs de panden en zelfs onder de panden door.  Langs de pok, pok pok pokkeboot, schitterende bomen en vele kunstachtige waterafvoerverbeteringsbeelden. Wat een woord!! 
Er bleken nog meer vaarroutes te zijn, misschien een volgende keer.
Wat heeft Amersfoort wat de meeste steden niet hebben?  Een kerktoren zonder kerk!! Je moet er maar op komen om zo toeristen te trekken. 
Terug naar Blerick via het pelgrimshuis in Smakt, smullen. De buikjes rond en na een geweldige dag op tijd thuis, nu moet ik nog schrijven dat ik mijn maatje in de bus heb gemist en gelukkig sta ik een beetje bedroefd op de foto's zodat hij denkt dat ik hem echt gemist heb. Toch hoop ik dat de volgende keer hij en alle andere afmelders er weer bij kunnen zijn. 

Tot op de wandeling van 6 november en denk aan de laarzen. 

Bram

Naar de foto's klik HIER