Dagje Leerdam (13 september 2018)

Het moest wel erg schitterend zijn: Glas, glas en nog eens glas. Van wat zand en soda tot schitterende creatieve artikelen. Benieuwd gingen we naar het startpunt van de bus. Klokslag negen uur vertrokken wij met een zeer goed geïnformeerde chauffeur.  Hij ontdekte dat we twee verstekelingen aan boord hadden. Gelukkig geen migranten. Onderweg vertelde hij ook veel van bepaalde zaken die wij passeerden. Grote klasse, schitterend. 

De chauffeur had het ook zo geregeld dat wij niet veel moesten lopen tussen onze afspraken, schitterend. Wij begonnen bij de glasblazerij. Deze was gevestigd in een oude houtloods.

Verschillende glasblazers en glasblaasters waren bezig met diverse artikelen. De belg uit Afflighem (lekker bier) maakte samen met de meesterblazer een geweldige gekleurde vaas.

Weer een ander was bezig met een opdracht van lampekappen. Door de spreker werden wij, gezeten op een tribune,  op de hoogte gehouden van de situaties. Het geblazen glas werd in een koelruimte afgekoeld tot 500 graden Celsius. Gebeurde dit niet dan knalde alles kapot. Ze gebruikten enorm veel gas: tig tiendduizenden euro’s. Wat moet dat als Groningen dicht gaat? 

Wij kregen zin in koffie en de lunch, dus op weg naar de boot.  Tijdens de vaartocht lekker lunchen en naar buiten turen naar het mooie landschap met veel enorme huizen,  tuinen en aanlegplaatsen voor boten. Alleen bij één sluis was het wel erg eng, gelukkig wist de kapitein van wanten. Schitterend. 

Na de twee uur durende boottocht met de bus naar het museum.  Alles wat hier stond schitterde, werkelijk teveel om op te noemen. Na een lange tocht door de vele zalen, aangeschoven bij degenen die al op het terras zaten. De zon schitterde ook, Men zat met de zakdoek op het hoofd en een pet wisselde van eigenaar.  Enorm gezellig. 

Ook de terugreis verliep goed, geen files. Mooi op tijd terug in Blerick.
Kan kort zijn in de mening: gewoonweg een schitterende dag. 

Onze dank voor de goede chauffeur. 

Marb.

Foto 's    Jack aan den Boom:    klik HIER

                Henk Deegens:           klik HIER

                Frans Bouman:            klik HIER