Bustocht naar Antwerpen (28 april 2016)

's Morgensvroeg stonden 57 enthousiaste BPA-ers klaar om met de bus erop uit te gaan.  
Het koude voorjaar eist zijn tol, zelfs met de E-bike is het niet leuk meer, hadden wij maar de verwarmde handschoenen van Woutje opgeraapt. In de bus was het lekker, dus werd het rustiger. 

Mooi op tijd, echter het wegrestaurant, echt Belgisch, ging pas na elven open, dan maar uit de automaat. De kleine file was toen al ver opgelost, zodoende op tijd aan de Kaai 19. En wat staat daar een groot mooi gebouw van RAS.  Ik ken wel de  “Panama Papers”, maar dit belastingparadijs kende ik nog niet. En dat wij toch verdacht waren bleek wel dat op het moment dat wij uitstapten vele bootjes met militairen kwamen aangevaren! 

De gidsen stonden te wachten. In kleine groepen vertrokken wij, onze gids was een wandelende encyclopedie, geen jaartal was haar ontschoten.  Tegelijk liepen wij al tegen een geweldig Congo-Entrepôt aan, een mooi gebouw. De douane in Venlo zat vroeger ook bij- en in stoffige entrepôt's maar daar was dit een paleis bij.  Ook de helmen boven de losplaats geven aan wat wij eigenlijk een helden waren.  Onze gids leidde ons door de straatjes en vertelde bijna bij elke huis wat het was. Bijvoorbeeld de Zwarte Panter, de meesten dachten aan een Nederlandse keeper, maar wij zaten fout. Minpuntje.  Daarna ging het gesprek over gekleurde Madonna’s. Er waren veel witte, maar ook één gekleurde, ja wat kleren betreft dan.  Daarna werd duidelijk dat de vrijheid van uiten, momenteel zeer actueel, al eeuwen gelden ook gold. Een muurkunstwerk met het opschrift:
“Den Dondercloot”. Je zal daar maar wonen!

Daarna kwamen wij bij een café, waar de beeldenstorm niet was geweest:  “Het elfde gebod”.
Wat daar binnen een beelden  stonden, je moest er je pilsje staande drinken. Deden we normaal toch al. 

Natuurlijk mag ik meneer Plantin niet vergeten, een oude drukkerij en schitterend oud  complex met oude drukpersen en een mooie binnentuin.   Een enkeling heeft stiekem tussen de oude drukpersen door gelopen. Plantin drukkerij is wereldberoemd, en was een goede werknemer, een van de eersten met een ziektekostenverzekering voor zijn medewerkers. 

Langzaam, door kleine steegjes met ontdekte kapelletjes,  kwamen wij bij de kerk, Onze Lievevrouwekathedraal met een toren van 123 meter hoog.

Een schitterende kerk, bekleed met allerlei symbolen, boven de ingang was de scheiding van goed en kwaad en daarmee van hemel en hel goed te zien. Wat alle andere beelden betekenden was teveel om te onthouden, indrukwekkend was het wel. Alleen daarmee kun je een dag vullen.  Bovenop de enorme toren staat natuurlijk een haan, meer dan 1,50 meter breed en 90 kg zwaar, die haal je er niet zomaar af.  

Aan de andere zijde van het stadhuis waren de gildehuizen, boven op de huizen staan de symbolen afgebeeld van de beroepen.  Het verhaal over (H)Antwerpen is geschiedkundig niet juist, het blijkt heel anders te zijn, ondanks het grote beeld op het stadsplein. Het werd geen hand in de Schelde gegooid, maar gewoon een stukje grond afgegraven om de stroom te verbeteren. Weten wij dat ook weer na bijna 70 jaar voor de gek gehouden te zijn. 

Na de rondleiding werd de binnenstad bestormd door dorstige en hongerige BPA-ers die daarna op eigen gelegenheid nogmaals diverse objecten bezochten.

Enkele leden zijn naar het 10 etage hoge Museum MAS gegaan, waar schitterende expositie 's waren over Machtsvertoon, Scheepvaart, Dood en Leven(religie). Daarnaast werd het panoramadak bezocht. Een blik over de stad Antwerpen.  Van het museum staan enkele foto's op een apart item. 

Om klokslag vijf uur richting de vernieuwde Platte Vonder in Someren en na een lekkere maaltijd kwamen wij laat in Blerick aan.
Een mooie, lange en vermoeiende dag die je niet wil missen. 

Bekijk de foto's op deze site : www.bpavenlo.nl en U zult zien dat bovenstaande lofrede op Antwerpen waar is. 

28 april 2016
Marb

Ga HIER naar de foto's