Daniel en Lisette wandelden de MESA mee

 


De Waalse versie van de Vierdaagse vond plaats van 25 juni tot 28 juni in de Ardense bossen en heuvels

Daniel en Lisette Plyson-Mylle hebben een patent op lange-afstandwandelingen. Ze zijn van geen kilometertje vervaard en wandelden de voorbije jaren zowel in binnen- als buitenland een serieus palmares bijeen. Eén van hun klassiekers is de Vierdaagse van de Ijzer die, terloops gezegd, dit jaar ons dorp aandoet. Maar de tweelingsbroer van deze Vierdaagse, de Mesa, was tot op heden nog een blinde vlek in hun logboek. En zo besloten ze om, samen met hun Gistelse wandelvrienden, deze andere paden te bewandelen.

Op 24 juni kwamen ze aan in Bastogne, die de volgende vier dagen hun dagelijkse slaapplaats zou worden. Slapen tijdens een wandelvierdaagse gebeurt niet onder het donsdeken, zoals thuis, maar in een echte legertent, waar onze dorpsgenoten hun slaapzak konden spreiden.

Daniel:

Misschien waren we wel te laat in Bastogne aangekomen, want wie vroeg was, kon in een echt gebouw slapen. Voor ons was het - zoals voor de meeste anderen - de legertent.

Vanuit Bastogne werden we elke dag naar de startplaats van de wandeling gevoerd. Starten konden we vanaf halfacht, en dat betekende dat we omstreeks vijf uur 's morgens al wakker gemaakt werden. Om zes uur konden we ontbijten in een gebouw, en het moet gezegd: ons leger - dat de organisatie in handen heeft -  zorgde ervoor dat we geen honger hoefden te lijden, en dat we tegen een stoot bestand waren. Tegen dat het acht uur was, waren we meestal al tot bij de startplaats gevoerd.

Ramskapelle Leeft: Met welke organisatie valt dit evenement te vergelijken ?

Daniel: als we het parcours buiten beschouwing nemen, is de vergelijking met de Vierdaagse van de Ijzer nooit ver weg. Het zijn dezelfde organisatoren, en net zoals tijdens de Vierdaagse is de organisatie vlekkeloos. Ook het aantal deelnemers is immens: op de eerste dag hoorden we dat er zich zesduizend deelnemers gemeld hadden. Maar er zijn natuurlijk ook verschillen. In tegenstelling tot de Vierdaagse, kunnen de deelnemers tijdens de Mesa dagelijks kiezen tussen een trajectwandeling of een 'boucle' met dezelfde start- en aankomstplaats.

Ramskapelle Leeft: Welke trajecten hebben jullie gestapt ?

Daniel: de eerste dag van Coo naar Vielsalm, een goeie 33 kilometer. Daags daarna deden we de 'boucle' Houffalize-Houffalize. Omwille van het zwaar parcours, het weer, en het vele slijk was deze tocht van 28 kilometer veruit de zwaarste. De vrijdag, of de derde dag, van Vaux sur Sûre naar Martelange, en op zaterdag tenslotte de omloop rond Bastogne.

Ramskapelle Leeft: Wat maakt deze Vierdaagse anders dan de andere ?

Daniel: het parcours op de eerste plaats. Sommige dagen moesten we hoogteverschillen van 500 tot 600 meter overwinnen. En het zijn nu precies ook geen asfaltwegen, waarop we wandelden. Integendeel. Er lag al eens een boom dwars over ons traject. We moesten ook al eens door 'geulen' onze weg zoeken. Het was verdraaid lastig, en het weer speelde ook als eens voor boeman.

Maar anderzijds zijn er de heel mooie momenten en herinneringen die we er aan overhouden. De Ardense Jagers, temidden de velden, tijdens de vele herdenkingsplechtigheden onderweg. Of de inspanningen die jong en oud deden om mindervalide deelnemers ook te laten genieten van de natuur. Deze mensen werden vervoerd in een kar, getrokken door vrijwilligers, door slijk, bergop, bergaf ... Zeer beklijvend. Ook hilarische taferelen: deelnemers die in Schotse kledij de afstand met doedelzak aflegden.

En de bevoorrading onderweg was top ! Om de vijf kilometer was er een stand waar we ons konden te goed doen aan drank, fruit, snoep, ...

Wat anderzijds de Vierdaagse van de Ijzer wél aantrekkelijker maakt, is de ambiance die hier in de Westhoek in elk dorp heerst. In de Ardennen was dit niet echt het geval. Maar het was een fantastische ervaring, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Ramskapelle Leeft: Welke avonturen staan er straks te beleven ?

Daniel: de volgende uitdaging is de Vierdaagse van de Ijzer, die de tweede dag Ramskapelle aandoet. En die is eigenlijk nog maar een voorbereiding van de Ludwigroute in Beieren, die we enkele dagen later aandoen. We zijn bijlange nog niet aan het einde van ons Latijn !

Ramskapelle Leeft: Veel succes !

de foto's van deze unieke ervaring zijn te zien door hier te klikken

 

Klik hier om terug te keren naar de beginpagina van Ramskapelle Leeft