Milos Raletic
 
 

          Rodjen je 1946 godine u Novom Sadu - Vojvodina, gde je i poceo 1958 godine sa bavljenjem modelarstvom. Ucestvovao je na mnogim takmicenjima, opstinskog, sreskog, pokrajinskog i republickog ranga kao selenit. Posle kraceg boravka u AK Novi Sad, nastavlja sa veoma aktivnim bavljenjem modelarstvom "za svoju dusu" mimo kluba. Tek 1973 godine ponovo postaje clan aerokluba i pocinje sa izuzetno aktivnim takmicarskim bavljenjem modelarstvom.

            Radio je modele gotovo svih kategorija. Najbolje rezultate postize u svojoj najdrazoj kategoriji, jedrilice A-2 ( F1A ). Postaje visestruki prvak Vojvodine, Srbije, prvak SFR Jugoslavije, visestruki reprezentativac Vojvodine na "Kupu bratstva i jedinstva", pobednik dva FAI internacionalna takmicenja u Austriji 1983 i 1985 godine, pobednik dva takmicenja za World cup, ucesnik na 56 internacionalnih takmicenja van zemlje !!!, u tri razlicite kategorije ( F1A, F1E i F1K ),od Svedske, preko Portugala do Turske, visestruki reprezentativac Jugoslavije na Balkanijadi, Evropskim i Svetskim sampionatima.

           Veoma zapazene rezultate je ostvario u kategoriji F1K (CO2), gde je na medjunarodnim takmicenjima u Austriji, Ceskoj i Madjarskoj vise puta ucestvovao u "fly-offu".

           Kao jedini takmicar u Jugoslaviji, u kategoriji F1E tkzv."magnetne jedrilice", na medjunarodnim takmicenjima u Austriji i Ceskoj postize dobre rezultate, 1985 godine u Austriji drugo mesto.

           U kategoriji jedrilica F1H ( A-1 ), osvaja na vecem broju takmicenja u zemlji prva mesta. Na domacem terenu je prvi koristio tkzv."rusku kuku" na modelima ove kategorije.

           U kategoriji RC jedrilica "Club" klase je takodje osvajao prva mesta na takmicenjima u zemlji, dok je RC motorne modele i "control line" modele leteo samo za svoje zadovoljstvo, ne takmicarski. Bio je zacetnik i organizator nekoliko prvih takmicenja u "Club" klasi.

           Takodje je dosta radio na prenosenju svog iskustva drugim modelarima. Njegovi clanci i planovi su objavljeni u mnogim domacim i stranim casopisima i knjigama, kao sto su nemacki "Thermiksense", madjarski "Cavalloni hirado", slovenacki "Letalski modelar", "Leteci modeli" od G.Rancina, "Modelarska revija", "Modelar" itd. Sedam brojeva njegovog "CO2 INFORMATORA" su, verujem, ostavili pozitivan trag na razvoj ove izuzetno interesantne kategorije. Vise godina je bio clan Modelarske komisije Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije, a 1995 i 1996 godine je proglasen za najboljeg vazduhoplovnog modelara Jugoslavije.

           Oktobra 1999 godine se oprostio od takmicarskog bavljenja modelarstvom. Ostaje aktivan u modelarskoj " politici ", prati sva zbivanja u modelarstvu, preko casopisa, Interneta, direktnim prisustvom na velikom broju takmicenja, bilo kao gledalac, bilo kao clan sudijskog zirija, odrzava kontakte sa modelarima iz mnogo zemalja. Krajem 2003 i pocetkom 2004 godine, sa svojim prijateljem Nenadom Miklusevim, organizuje, za ono vreme veoma posecene, susrete " FLY FOR FUN ".

 

            Pocetkom 2003 godine dobija " ZLATNU ZNACKU VAZDUHOPLOVNOG SAVEZA SRBIJE I CRNE GORE ", priznanje za dugogodisnji uspesan rad i postignute rezultate u vazduhoplovnom modelarstvu.

 

          Pocetkom 2004 godine, vraca se aktivnoj izradi modela i letenju. Ovoga puta su to, iskljucivo R/C modeli sa elektro pogonom. Trudi se da razvoju ove kategorije, koja je vec " zarazila " ceo svet, da svoj doprinos.

 

          Od 1999 godine vodi i uredjuje svoj modelarski sajt. Dana 27.06.2009. je posle deset godina aktivnog uredjivanja ugasio svoj sajt.

    Prvog novembra 2017 zavrsava svoju sezdesetu ( 60 ) modelarsku sezonu. Da, dobro ste procitali sezdesetu !!!!