Dobro je znati


Mala pravila lijepoga ponašanja


Često je vrlo korisno znati kako se ponašati u određenim situacijama. Ako niste sigurni kada nekoga propustiti da prođe prvi, kako se ponašati u restoranu ili kada je ljubazno drugima ponuditi pomoć, pročitajte mala pravila lijepog ponašanja
Mnogi klinci nisu sigurni što napraviti u određenim situacijama – prepustiti mjesto starijima, kako lijepo pozdraviti poznanike, treba li nekoga propustiti preko reda i slično. Kada postupimo krivo, roditelji nas često opominju. Stoga, naučite mala pravila lijepog ponašanja i obradujte roditelje!

Pri ulasku u tramvaj i bus nije lijepo
gurati se. Guranje je vrlo ružno i nepristojno te neugodno. Pri ulasku u bus ili tramvaj popusti prvo starije i majke s malom djecom, jer je njima puno teže ući.

Jako je lijepo
ponuditi pomoć drugima. Tako ako vidiš da je bebi u kolicima ispala igračkica, slobodno je podigni i dodaj bebinoj mami. Isto tako možeš pomoći starijoj baki da lakše prijeđe cestu. Ako primijetiš da je nekome ispao novčanik, obavezno upozori vlasnika.
Vrlo je važno lijepo se ponašati za stolom

Za vrijeme vožnje u autobusu ili tramvaju ustupi mjesto starijima, trudnicama ili mama s malim bebama. Njima je jako teško stajati i bit će ti vrlo zahvalni na ustupljenom mjestu.

Pri
susretu poznanika, susjeda ili obiteljskih prijatelja budi ljubazan. Pitaj ih kako su, a možeš se i rukovati. Tako ćeš ostaviti dobar dojam, a oni će te sigurno pohvaliti roditeljima koji će biti jako ponosni.

Važno je i znati kako se ponašati
u restoranu. Tako na primjer, vodi računa o tome da na krilo staviš ubrus te da vilicu drži u lijevoj, a nož i žlica u desnoj ruci. Nikako nije lijepo razgovarati punih usta, stoga prvo lijepo pojedi, a onda razgovaraj.

 

 

 

Male tajne prijateljstva

 

Svatko treba prijatelje. Ponekad nam se dogodi da se osjećamo usamljeno te da se nemamo s kime igrati i tada smo tužni. No, pridržavajući se malih tajni prijateljstva, bit će te bolji prijatelji

Kako biste bili dobri prijatelji, morate poznavati tajne prijateljstva. Pridržavajući se ovih malih pravila, lakše ćete upoznavati nove i zadržavati stare prijatelje.

* S prijateljima morate provoditi zajedničko
vrijeme.
* Podijelite s njima neke nove ideje za igru, ali poslušajte i što oni imaju reći.
* Zabavljajte se, smijte se i potrudite se da vam nikada ne bude dosadno.
* Budite odani i nikada nemojte odavati zajedničke tajne.

Potrudite se da vam s prijateljima uvijek bude zabavno


Osim malih tajni, postoji i bonton prijateljstva. To su pravila ponašanja koja mora znati svaki pravi prijatelj. Ta pravila pomažu kako bismo bili bolji prijatelji.

* Budite zainteresirani za
novosti što se tiče glazbe, filmova i crtića. Tako ćete uvijek imati o čemu razgovarati s prijateljima.
* Pripazite da ne pričate cijelo vrijeme, već da i drugi stignu reći što žele.
* Pozorno slušajte što vam prijatelji pričaju. Isto kao što oni slušaju vas, tako i vi slušajte njih.
* Jako je lijepo pohvaliti prijatelje kada uspiju u nečemu. Veseli se s njima kada osvoje sportsku nagradu ili dobiju peticu u školi.
* Budite pristojni. Potrudite se što češće koristiti četiri čarobne riječi – molim, hvala, izvoli i oprosti.

 


Podstranice (2): Blagdani RH O svemu ponešto