Europa u srcu

9. svibnja obilježava se Dan Europe.
Naš se razredni odjel tim povodom uključio u eTwinnig projekt "Europa u srcu.

Autorice projekta napisale su:

"Ovim projektom želimo razvijati ljubav prema svojoj domovini, poticati interes za poznavanjem vlastitih prava i dužnosti unutar razreda, škole, lokalne zajednice, svoje domovine, Europe.
Želimo da učenici shvate da u dobro uređenom društvu postoje određena pravila, propisi i zakoni koji jednako vrijede za sve."

Svi, koji smo se uključili u projekt, želimo isto.
U okviru projekta upoznali smo kroz bojanku zanimljivosti o državama članicama EU, njihove zastave, običaje i najvažnije znamenitosti. Vježbali smo snalaženje na zemljovidu Europe, igrali nekoliko kvizova i igrica o EU, pisali sastavke, čitali zanimljivosti o državama, slušali Odu radosti, naučili zanimljivosti o državama i krajevima iz kojih dolaze naši partneri....
 Naš logotip

Za projekt smo nagrađeni oznakom kvalitete.

Pogledajte na ovoj stranici što smo sve radili na projektu.Made with Padlet

Made with Padlet

Iz OŠ Rajić tri su razredna odjela uključena u projekt Europa u srcu. To su četrvrti, šesti i sedmi razred.

Posljednjeg dana projekta suradnju su ostvaraili igrajući kviz o zastavama EU. Bilo je vrlo uzbudljivo do posljednjeg trenutka kada smo proglasili pobjednike.

U zadatku ISTRAŽI istraživali smo narodne običaje našega kraja i predstavili ih našim partnerima na projektu.

Većina učenika 4. razreda OŠ Rajić članovi su folklorne skupine u školi i u Društvu naša djeca "Osmijeh" Rajić, koju vodi njihova učiteljica Mira Čuvidić. Folklorna skupina osnovana je s ciljem očuvanja kulturne baštine i tradicije našega kraja.

Istražili smo kako su se nekada igrale naše bake i djedovi te smo naučili igrati te igre.

To su igre: Ide maca oko tebe, Zdravo care govedare, Ringe ringe raja.

Također smo naučili pjevati i plesati tradicijske dječje pjesme: Mi smo djeca vesela, Bimber, Vrbičica, Igra koloi Rajićki drmeš.

Već 10 godina u Rajiću organiziramo Večer dječjeg folklora, na koje nam dolaze dječje folklorne skupine iz svih krajeva HR.

 

U našem zavičaju njegujemo i pokladne običaje. Osim što maškare idu selom, svake se godine maskiramo u našoj školi i kao skupina nastupamo na raznim pokladnim manifestacijama.

Za Dan kruha i Dan grada Novske običaj je da naše mame i bake peku tradicionalne domaće kolače koje izlažemo na štandu i častimo građane.

 

Igrali smo nekoliko online igrica o Europskoj uniji. Bilo je jako zanimljivo jer smo se međusobno natjecali s učenicima drugih razreda i škola.


Učenici 4. razreda OŠ Rajić napravili su razglednicu grada Novske.


IZVORI IZ KOJIH SMO UČILI - POVEZNICE NA WEB STRANICE