Prijateljstvo i znanje bez granica


Lora je djevojčica iz Zagreba, koja sa obitelji trenutno živi u Gani (zapadna Afrika). Ide u prvi razred, kao i mi. Pohađa German Swiss International School  http://www.rmsaccra.org/, bilingualnu (njemački i engleski) školu koja, prema modificiranom programu, obuhvaća dijelove britanskog,  njemačkog i švicarskog obrazovnog sustava.
Roditelji su joj željeli omogućiti praćenje gradiva prema našem nastavnom planu i programu kako bi se lakše, kada se vrati iz Gane, mogla integrirati u hrvatski obrazovni sustav.

Po internetu su tražili informacije, putem mailova i telefonskih poziva obraćali se školama, pitali na raznim forumima…Napokon,  za pomoć su se obratili učiteljima na Forumu razredne nastave. Pročitavši njihov poziv u pomoć, bez razmišljanja, odlučila sam im se javiti i ponuditi svoju pomoć.

Lorina mama pitala je postoji li kakva online škola ili sličan program u RH koju bi djeca iz inozemstva, poput Lore, mogla pohađati? Koliko mi je poznato, u sklopu Hrvatskog obrazovnog sustava, nešto takvo ne postoji - odgovorila sam.

Današnja moderna tehnologija, neiscrpan su, a nedovoljno iskorišten potencijal u našim školama, stoga sam odlučila zakoračiti u taj svijet, objediniti ga svojim  dugodišnjim učiteljskim iskustvom i time svojm malim Bistrićima i njihovim roditeljima pružiti nešto vise…Tako sam tijekom 2011. godine, započela projekt-online školu kroz Moodle tečaj “ŽELIM ZNATI VIŠE 1” kojim sam Bistrićima  pružitla mogućnost učenja na zanimljiv način, motivirajući ih i potičući razvoj njihovih perceptivnih, mentalnih i psihomotronih sposobnosti, emocionalne inteligencije, sposobnosti mišljenja, zaključivanja i drugog, kroz igru i učenje i izvan učionice. Ovim projektom, učenicima i roditeljima, trudim se omogućiti raspoloživost kvalitetnih nastavnih materijala te ostvariti kvalitetniju i poptpuniju komunikaciju na relaciji učenik-učitelj-roditelj.

Lorinim roditeljima, prezentirala sam Moodle tečaj “ŽELIM ZNATI VIŠE 1”, kao jedinu, meni poznatu, mogućnost putem koje bi Lora mogla pratiti program prema hrvatskom obrazovnom sustavu iz Gane. Obzirom da Lora redovnu nastavu pohađa u GSIS u Gani, pozorno sam saslušala Loru i roditelje, inzistirajući da me pobliže upoznaju sa programom koji Lora obrađuje u školi, kako bismo na odgovarajući način krenuli u usvajanje novih znanja.

Pribojavala sam se roditeljskih ambicija no kada sam se uvjerila u njihove ispravne motive i Lorine sposobnosti, odlučila sam doprinijeti i podržati ih u njihovim nastojanjima. Na samom početku naše suradnje, gospođa Nada u šali je rekla: „Tko zna, možda će se jednoga dana o nama pisati kao o začetnicima projekta hrvatske on line razredne nastave.“

Bili smo spremni započeti i uključiti Loru u tečaj no naišli smo na problem…Pristup CARNetovom sustavu Moodle omogućen je korisnicima iz akademske i istraživačke zajednice koji imaju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr te učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj koji imaju elektronički identitet u okviru HUSO sustava, stoga Lora nije imala pravo pristupa.

Obratih se administratorima u  CANnet  Moodlu  s pitanjem i zamolbom mogu li Lori dati korisnički identitet. Kroz nekoliko dana problem je bio riješen. Lora je dobila svoj korisnički identitet i istoga dana postala 28. učenica našeg razrednog odjela. Marljivo je pratila naš nastavni plan i program, riješila sve zadatke, igrice i kvizove u našem tečaju. Ali ne samo to, tu se razvilo i divno prijateljstvo, bezbroj zajedničkih sati provedenih na video konferencijama, brojne poruke putem elektroničke pošte, Moodla…

Ova zanimljiva i nesvakidašnja priča privukla je i pozornost naših medija, stoga je 17.05.2012. urednica Sunčica Findak s ekipom HTV-a, u našem razrednom odjelu snimila prilog za DNEVNIK o našoj online nastavi u MOODLU i  Lori  kao 28. učeniku našeg razrednog odjela.

31.05. 2012. prilog je prikazan u središnjem DNEVNIKU HRT na prvom progranu u 19.30. 
Možete ga pogledati ovdje: DNEVNIK
Prilog o nama i Lori inspirirao je i novinara Politike  gospodina Darka Marinca da napiše članak o nama koji možete pročitati klikom na poveznicu:  MALA ŠKOLA.
..

Naša prijateljica, Lora posjetila nas je u srijedu, 25. 07. 2012.

Bio je to nezaboravan doživljaj za Loru i Rajićke bistriće, popraćen smijehom, igrom i suzama.

Ekipa DNEVNIKA nije mogla odoljeti ovome događaju i snimila je nastavak priče o Lori koji je  26.07. 2012. prikazan u središnjem DNEVNIKU HRT-a.

Pogledajte DNEVNIKPrilog o nama je u 20. minuti.

Lora i Tara od tada nas posjećuju svake godine kada su na ljetnim praznicima.

SUSRET 2012.

SUSRET 2015. 

Sada je Tara krenula u školu. I ona, uz sve aktivnosti u školi u Gani, prati hrvatsku nastavu uz Želim znati više, naše kolegije u Loomen-u.

Došlo i do onoga, što je Lorina majka i očekivala. Iznenada su došle živjeti u Hrvatsku. Lora se upisala u četvrti razred u Pojatno, kod Zaprešića. Bez ikakvih problema svadavala je gradivo i razred zavrašila odličnim uspjehom. Nakon završetka 4. razreda, Lora opet odlazi u Ganu. Sada je već velika, ide u 6. razred, a Tara je učenica 3. razreda i s nama je u Želim znati više 3. Ako se jednog dana vrati i nastavi školovanje u RH, neće imati nikakvih problema.

Kod Lore u Pojatnom

UPOZNAJMO GANU

Fotografije iz Gane