Galerija‎ > ‎Vijesti iz učionice‎ > ‎

World Maths Day

objavio 24. lis 2015. 12:56 Mira Čuvidić   [ ažurirano 7. stu 2016. 12:31 ]

Naši učenici sudjelovali su u Svjetskom danu matematike (World Maths Day), koji se odvija u sklopu najmasovnijeg svjetskog učeničkog on-line natjecanja: World Education Games. Od 13. – 15 . listopada u igri je sudjelovalo 6 milijuna učenika iz čitavog svijeta. Svjetski dan matematike se, uz manje prekide, održava od 2007 godine. U događaj je kasnije dodan  World literacy day – WLD -natjecanje u pravilnom pisanju engleskog jezika i World Science day – WSD natjecanje u poznavanju zakonitosti u prirodi.

Događanju se kao partner priključio i UNICEF s ciljem povezivanja nedostupne i udaljene krajeve u rješavanju zadataka napisanih na univerzalnom jeziku matematike koje svaki Zemljanin razumije. Naša škola u ovom natjecanju sudjeluje od 2013. godine. Da bi učenik pristupio igri potrebno mu je računalo i Internet te korisničko ime i lozinka. Kad se učenik prijavi u igru program traži 4 sudionika iz cijelog svijeta da se natječu s njim. Također se mogu natjecati i protiv učenika svoga razreda. Učenik treba pored zadatka upisati točno rješenje i potvrditi ga pritiskom na tipku Enter. Natjecatelji dobivaju iste zadatke i rješavaju ih 60 sekundi. U svakom se trenutku na dijagramu može pratiti napredak suigrača čime igra dobiva na napetosti. Kad istekne 60 sekundi učenik dobije izvještaj o ostvarenom mjestu i rezultatu koji je ostvario u igri, te o zadacima na koje je dao točan odnosno netočan odgovor. Ovo natjecanje izvrstan je način  za izvježbati sposobnost brzog i točnog računanja i stjecanje sigurnosti od koje će učenici imati  velike koristi u rješavanju težih matematičkih zadataka.

Ove godine u igri su sudjelovali učenici prvog razreda naše škole. Osim u informatičkoj učionici zadatke su rješavali i kod kuće. Osim što se učenici natječu u zadatcima iz matematike na različitim razinama, imaju i priliku naučiti nešto o državama u kojima im se nalaze suigrači.