Galerija‎ > ‎

Vijesti iz učioniceMeđunarodno natjecanje "Dabar"

objavio Mira Čuvidić   [ ažurirano ]Dabar je međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja.  Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Naša škola već nekoliko godina sudjeluje na ovom natjecanje, a također i naš razred.

Natjecanje smo proveli jučer u informatičkoj učionici. Zadatci su bili jako zanimljivi i izazovni, ali ne baš i lagani. Trebalo je zaista puno razmišljati da bismo ih riješili.
Najuspješnija u rješavanju zadataka bila je Tena. Bravo!!!! Ostali učenici nisu puno zaostajali za Tenom. Dorijan, Katarina, Matea i Kristian također su riješili velik broj računalnih izazova.

Dodjela nagrada

objavio 25. lis 2018. 07:35 Mira Čuvidić   [ ažurirano 25. lis 2018. 07:38 ]

Dana 19. listopada 2018. učenici 2. i 3. razreda naše škole te učenici 4. razreda, čiji su likovni radovi izabrani za izložbu u Novskoj povodom Dana grada, sudjelovali su na pčelarskoj radionici i predavanju o pčelama i medu. Svi učenici dobili su za uspomenu malu staklenku meda.
Nakon radionice autori najuspješnijih likovnih radova nagrađeni su velikom staklenkom meda. Za najljepšilikovni rad iz našeg razreda izabran je Petrov likovni rad. Također su nagrađeni i ostali učenici našega razreda koji su nacrtali izvrsne likovne uratke: Luka C., Tena, Lucija, Lana, Petar i Ilija.
Bravo!!! Čestitamo!!!
Za sve sudionike radionice pripremljen je malo domjenak: kruh s medom, medenjaci i mlijeko.
Pčelice

objavio 11. lis 2018. 04:37 Mira Čuvidić   [ ažurirano 11. lis 2018. 04:38 ]

Nekoliko naših likovnih radova na temu PČELICE  izabrano je za izložbu u Novskoj, povodom Dana grada koju organiziraju novljanski pčelari. Autori najuspješnijih radova su: Luka C., Tena, Lucija, Lana, Petar i Ilija.


TVZ Mc2 2018.

objavio 30. ruj 2018. 11:52 Mira Čuvidić   [ ažurirano 30. ruj 2018. 11:53 ]

TVZ Mc2 2018.

U srijedu, 13. lipnja, ekipa sastavljena od profesora i studenata Tehničkog veleučilišta u Zagrebu posjetila je Osnovnu školu Rajić u sklopu TVZ Mc2, natjecanja u izradi mobilnih, web i IoT rješenja. Ovogodišnji su natjecatelji radili na razvoju edukativnih rješenja za učenike razredne nastave. Ekipu organizatora i pobjednika natjecanja dočekala je učiteljica Mira Čuvidić zajedno sa svojim učenicima koji su imali zadaću isprobati rješenja koja su se našla u Finalu održanom 8. lipnja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Učenici su bili oduševljeni aplikacijama koje će im, nadamo se, od sljedeće godine pomoći u svladavanju gradiva raznih predmeta. Učenici su za poklon dobili majice i rasporede sati te će na taj način posebno pamtiti ovaj događaj.

Finalom u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, održanom 8. lipnja, zaključeno je ovogodišnje, šesto po redu, TVZ Mc2 natjecanje. S temom izrade edukativnih rješenja za učenike razredne nastave, a koristeći tehnologije iz mobile, web i IoT područja, sudjelovalo je 25 timova s različitih studija TVZ-a.

Svaki tim surađivao je s mentorom nastavnikom iz jedne od 5 osnovnih škola partnera te mentorom poslodavacem iz više od 20 tvrtki partnera, a pomagalo im je i 7 profesora s Veleučilišta koji su ih vodili kroz natjecanje u sklopu svojih kolegija. Osim aktivnog mentoriranja kroz prošla četiri mjeseca, u suradnji s partnerima organizirano je 8 jednodnevnih radionica iz područja UX/UI dizajna, izrade web aplikacija, izrade Android aplikacija i IoT rješenja, a za upoznavanje s temom natjecanja i potrebama tržišta održana je panel rasprava s gostima iz CARNET-a, osnovnih škola i IRIM-a. Također,  profesori TVZ-a održali su i predavanje na temu freelance programiranja te Raspberry Pi radionicu u trajanju cijelog ljetnog semestra.

Studenti su osim stručne pomoći mentora na raspolaganju imali i opremu, odnosno tablet računala u sklopu TVZ-ovog Laboratorija za razvoj i primjenu programske podrške u obrazovanju (Edu++), na kojima su mogli testirati i demonstrirati svoja rješenja, a koja će se nakon završetka natjecanja koristiti za izradu završnih i diplomskih radova te projekte u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Dan sigurnosti na internetu

objavio 6. velj 2018. 13:10 Mira Čuvidić   [ ažurirano 15. velj 2018. 07:37 ]

Svake veljače udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Europske Komisije organizira Dan sigurnijeg interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. Svake godine na drugi dan, drugog tjedna, drugog mjeseca tisuće ljudi diljem svijeta udruže se kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu. Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je „Stvaraj poštuj i poveži se! Bolji internet počinje s tobom!“

Učenici 3. razreda bili su vrlo aktivni na svom tjednom projektu: Sigurnost na internetu. Učiteljica im je u online kolegij u Loomen-u Naši projekti postavila brojne materijale iz kojih su mogli puno naučiti o pravilima ponašanja na internetu i dva ispita znanja. Na satu razrednika i hrvatskoga jezika imali su radionicu o sigurnosti na internetu, na kojoj su pisali pravila ponašanja na internetu i izrađivali strip. Najbolji strip nacrtao je Dorijan Ivaštinović. Pravila ponašanja pisali su u skupinama. Nakon toga, odigrali su u razredu kviz o poznavanju pravila sigurnosti na internetu. Pobjednik kviza je Luka Medvedović.

Na sam Dan sigurnijeg interneta, u utorak, 6 .veljače, učenici su svoje znanje o sigurnom korištenju interneta prvo ponovili u Quizizz kvizu koji je za njih izradila njihova učiteljica. Nakon 9 sati pristupili su nagradnom kvizu Centra za sigurniji internet http://www.dansigurnijeginterneta.org, čime su ujedno sudjelovali i u nagradnoj igri. Devet učenika  kviz je riješilo s rezultatom od 80% i više, a najbolji rezultat imala je Lucija Muraja. Bravooo!


Prometna učilica

objavio 29. stu 2017. 06:15 Mira Čuvidić   [ ažurirano 15. velj 2018. 07:16 ]


Ove školske godine svi učenici 3. razreda marljivo su učili prometna pravila na Prometnoj učilici i sudjelovali u natjecanju.
9. državno natjecanje iz poznavanja prometnih propisa provodi se u sklopu preventivnog područja djelovanja Nacionalnog programa „Promjena ponašanja sudionika u prometu“, segment „Edukacija u području sigurnosti prometa“, s ciljem poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti cestovnog prometa i  smanjenje broja stradavanja djece u prometu. Cilj natjecanja je podizanje razine prometne kulture već od najranije dobi, počevši kontinuiranim obrazovanjem djece zabavnim sadržajima primjerenim njihovom uzrastu.
U natjecanju su sudjelovale 243 škole, 1487 razrednih odjela i 460 učenika 3. razreda.
Svi učenici 3. razreda bili su jako vrijedni. 15 ih je riješilo sve poučne sadržaje i vježbe, a preostalih 5 učenika marljivo je rješavalo ispite i riješili su većinu poučnih sadržaja i vježbi.

Od samog početka natjecanja bili su izuzetno vrijedni, npr. nakon 1. ispita bili su najbolji i to im je bila dodatna motivacija u natjecanju.

Na žalost, nitko od njih nije uspio osvojiti nagradu, iako ih je desetak riješilo 3-5 ispita bez ijedne greške.
Samo nekoliko sekundi bili su sporiji od svojih vršnjaka koji su ih u posljednjem krugu natjecanja prestigli. Troje najboljih dobit će diplome i nagrade od svoje učiteljice, a svi učenici koji su riješili sve poučne sadržaje i vježbe dobit će zaslužene diplome.

Zadovoljni smo svojim rezultatima jer se od 1487 razrednih odjela nalazimo na 11. mjestu, a također je i naša škola na 11. mjestu.
Naših se 9 učenika nalazi među 30 najboljih u RH i ponosni smo na njih.
Među 50 najboljih čak je 15 naših učenika - učenici koji su riješili sve poučne sadržaje i vježbe.
Čestitke svima!!! Bravooo!!!!


Lucija, Matej i Filip nagrađeni u "Čitateljskom izazovu"

objavio 10. stu 2017. 11:53 Mira Čuvidić   [ ažurirano 10. stu 2017. 11:57 ]


Naša Lucija, Matej i Filip sudjelovali su u "Čitateljksom izazovu" Gradske knjižnice i čitaonice "Ante Jagar" i osvojili diplome i nagrade jer su tijekom ljeta pročitali najviše knjiga.

Više o tome možete pročitati na NOVSKA.IN portalu.
 

Dan jabuka

objavio 23. lis 2017. 10:16 Mira Čuvidić   [ ažurirano 23. lis 2017. 10:25 ]

Učenici trećeg razreda obilježili su Dan jabuka kao integrirani nastavni dan, kao dio njihovog razrednog projekta JABUKA.
Na satu razrednika igrali su kviz JABUKA, u kojemu su provjerili svoje znanje o jabukama i pjevali pjesme o jabukama.                           Pobjednik kviza je Ilija Kozić.
Na satu TZK igrali su štafetne igre s jabukama i pojedinačno se natjecali u nošenju jabuke na glavi i na ruci. Pobjednica je Lucija Muraja.
Matematika je, također, bila u znaku jabučnih matematičkih problema i vrlo slatka danas.Rješavali su zanimljive matematičke priče o jabukama. Izvrsno znanje pokazala je Matea Tadić i osvojila prvo mjesto riješivši točno sve zadane zadatke.
Na satu hrvatskoga jezika opisivali su jabuku, nabrajali što se sve može napraviti s jabukama (kolač, sok, sladoled, torta, ocat...) i pisali narodne izreke o jabuci. Najuspješnija je bila Tena Sučić.
Dodatna nastava matematike također je bila u znaku jabuke. Rješavali su u skupinama matematičke zadatke i natjecali se dječaci protiv djevojčica. Djevojčice su pobijedile, a najuspješnija je bila Tena.
Na kraju dana jabuke su poslužile kao ukusan i zdrav zalogaj. Razgovarali su tome koliko je jabuka zdrava i trebali bismo je svaki dan jesti.
Ljetnom razbibrigom do znanja

objavio 10. ruj 2017. 12:50 Mira Čuvidić

Nekoliko učenika našega razreda bilo je jako vrijedno i tijekom ljetnih praznika. Ponavljali su i vježbali matematiku i pravopis te se natjecali s učenicima iz drugih škola, ali i odraslima u okviru projekta IGROM DO ZNANJA.
Ponosni smo što je među pobjednicima tri učenika našega razreda, a Kristian je među najboljima i iz pravopisa i iz matematike.
Rezultati natjecanja su sljedeći:
Hrvatski pravopis
1. mjesto - Luka Š. - Luka Šoše
2. mjesto - Petrić - Kristian Petrić
3. mjesto - Matea - Matea Tadić
Matematika
1. mjesto - Petrić - Kristian Petrić
2. mjesto - Luka Š. - Luka Šoše
3. mjesto - princeza tena - Tena Sučić

Naš eTwinning projekt nagrađen oznakom kvalitete

objavio 12. lip 2017. 14:42 Mira Čuvidić   [ ažurirano 19. lip 2017. 13:49 ]

12. lipnja 2017. naš eTwinning projekt na kojemu smo marljivo radili više od mjesec dana „Narodni običaji tijekom poklada u Republici Hrvatskoj“ nagrađen je oznakom kvalitete. Ponosni smo i ugodno iznenađeni.
Projektom smo upoznali pokladne običaje našega zavičaja i drugih krajeva RH, maskirali se i sudjelovali na manifestaciji Maske do daske u Novskoj i na Samoborskom fašniku, surađivali s drugim školama, puno naučili i dobro se zabavili.

1-10 of 30