Eksempler

Nedenfor ses et eksempel på hvordan en runde i holdquizzen til DM kunne se ud - og så alligevel ikke helt. Normalt bruger vi også spørgsmål relateret til lyd og en masse billeder, men af rettighedsmæssige grunde er disse udeladt her. Spørgsmålene har alle været benyttet ved tidligere års DM.

De bedste firemandshold vil typisk have 75-80 % af svarene rigtige, svarende til ca. 12 ud af 15 spørgsmål per runde.

Topscorerne fra DM 2017.

1) Et dansk varemærke inden for blyanter, en dansk producent af redningsflåder til skibe, et Kohberg-brød og en idrætsklub i byen med postnummer 3700 har alle samme navn. Hvilket navn?


2) Hvilket musikinstrument forbinder man både med afbildninger af den hinduistiske gud Krishna, såvel som den nordirske musiker, James Galway, der bl.a. er kendt for sin medvirken på soundtracket til Ringenes Herre-trilogien?


3) Hvad er det mest almindelige kvindenavn i Danmark? - Navnet er et af de 13, som nævnes i en berømt Otto Brandenburg-sang fra filmen Sømand i knibe fra 1960.


4) Ser man bort fra de to våbenskjolde og flagenes længde, da har Slovenien og Slovakiet faktisk det samme flag bestående af tre horisontale linjer i samme farver og rækkefølge. Nævn de tre farver flagene består af i rækkefølgen fra top mod bund.


5) Det amerikanske NBA-hold Seattle SuperSonics flyttede i 2008 under bulder og brag til Oklahoma City og droppede tilnavnet SuperSonics. Basketholdet tog nyt tilnavn efter et naturfænomen. Navnet dækker også over titlen på et af boybandet East 17͛s mange hit. Hvad er tilnavnet?


6) Hvilket kubiktal er samtidigt året for Hans Egedes grundlæggelse af Nuuk/Godthåb som koloni og året for den første af de to store brande i byen Københavns historie?


7) Hvilket andet navn for planten storkenæb er samtidigt også navnet på Danmarks første trestjernede Michelin-restaurant?


8) Hvilken populær app hed oprindeligt Picaboo? Firmaets maskot hedder Ghostface Chillah efter Ghostface Killah fra rapgruppen Wu-Tang Clan.


9) Vi skal have fat i en vare til husholdningsbrug. Det klassiske navn kommer fra tysk og betyder svømmeblæren fra en stør,da produktet oprindeligt blev udvundet netop herfra. I dag laves det af helt andre dyr. Hvilket vandopløseligt protein udvundet af kollagen er her tale om? (Både det klassiske og det nye navn accepteres)


10) Hvilken engelsk by ved Severn-flodens munding har lagt navn til skalaen man benytter til at kategorisere konsistensen på menneskers afføring? Byen er også kendt for sin flyindustri, for elektronik firmaer og for sin kreative scene, der har fostret graffitikunstneren Banksy og triphop-bands som Massive Attack og Portishead.


11) Megalodon: The Monster ...?... Lives er titlen på et omdiskuteret Discovery-program fra 2013, hvor det blev antydet, at det forhistoriske dyr megalodon måske stadig findes. (dyret der skal gættes er erstattet af ͞?͟) Programmet var mest ment som en joke, men det faldt dog mange for brystet, at den ellers nogenlunde videnskabelige kanal, ville bringe sådan noget. Hvilken gruppe dyr tilhørte arten megalodon?


12) Hvilket ord bruges inden for politik om en aftale mellem modsat orienterede partier om at fraværende medlemmer fra ens eget parti skal modsvares af udeblivende medlemmer fra det andet parti ved en vigtig parlamentarisk afstemning - men leder også tankerne hen på besættelsesmagtens gengældelsesdrab på danskere under 2. verdenskrig?


13) Hvilket land har flest gange (14 i alt) hevet en Oscar for Bedste ikke-engelsksprogede film? Blandt de bedst kendte – og samtidigt ikke så sprogligt afslørende – titler kan nævnes .


14) Hvilket norsk softwarefirma deler navn med det kulturelle felt, hvor man kan støde på navne som Jonas Kaufmann, Natalie Dessay og Jessye Norman?


15) Hvilken Gasolin’-sang blev i sin engelske version til What a Lemon?

Her første vers af den engelske udgave:


I think tomorrow I'm gonna strike

Because I just got a brand new bike

I'm a dig it rock 'n roller,

rollin' on down the line

And I can do the tutti-frutti for you,

if you've got the time

I'm the newborn child of the Western world

Me mommy she's a man and me daddy he's a gal

What a lemon


SVAR: 1) Viking (Klubben er Viking Rønne) - 2) Fløjte - 3) Anne - 4) Hvid, blå, rød - 5) Thunder - 6) 1728 (12*12*12) - 7) Geranium - 8) Snapchat - 9) Husblas / Gelatine - 10) Bristol - 11) Haj (shark) - 12) Clearing - 13) Italien - 14) Opera - 15) Rabalderstræde