Common Space
 

The Urban Courtyard at Quayside Village is an inner crossroads. This is a place where neighbours meet, stop for a chat or greet one another in passing. The design incorporates a water feature and trellised vines that reach to the fourth floor, the top story. The intent of the design throughout the project is child friendly.

Landscaping features native shrubs, vines, berry bushes, fruit trees and flowers. There is a small "kitchen garden" and an area for composting and recycling. The foyer of Common House is a large inviting entry lounge.

A wooden ring of maple for seating surrounds a centrally located, round fireplace. The upper part of the firebox has little memory boxes in which to place special items. Also, in the lounge there are built in wooden benches designed to encourage rest and conversation. Off the foyer are a shared office, a guest bed-sitting room, fully accessible bathroom, a laundry area and craft room, and a large country kitchen and dining area.

On the third level in the southwest corner there is a large deck and an octagonal reading room with a 270-degree city, water and mountain view. This is a place for quiet conversation and reflection. A reproduction of the dome from the old Dome Market building has been incorporated into the roof design of this eight sided room.