- Puulajeja -‎ > ‎Pyökkikasvit‎ > ‎Pyökit‎ > ‎

Euroopanpyökki

Euroopanpyökin (Fagus sylvatica) levinnäisyysalue käsittää lähes koko Keski-Euroopan rajoittuen pohjoisessa Etelä-Skandinaviaan ja Englantiin ja idässä Pohjois-Balkanille ja Ukrainaan. Se on metsiä muodostava kliimaksivaiheen laji Euroopassa. Kasvupaikoillaan se syrjäyttää usein muut puulajit ja lopulta metsässä ei juuri muuta kasva kuin pyökkiä. Suomessa vastaava laji on kuusi. 

Euroopanpyökki voi kasvaa lähes 40 m:n korkeaksi. Useimmiten täysikasvuisen puun korkeus on 20-30 metriä. Puu elää noin 150–200 vuotiaaksi, mutta vanhimmat yksilöt ovat olleet jopa 300 vuotiaita. Suomen olosuhteissa puu jää yleensä 10-20 metriä korkeaksi.

Euroopanpyökin ulkomuoto vaihtelee hyvin paljon sen elinympäristön mukaan. Sen lehdet ovat puikeansoikeita, ehytlaitaisia, kiiltävänsileitä. Puun kuori on sileä, harmaa tai harmaanvalkoinen. Lajin kahta n. 1,5 cm pitkää pähkinää ympäröi piikkinen kehto. Pyökinpähkinät ovat tärkeää ravintoa monille linnuille ja jyrsijöille. Pähkinöitä on käytetty ja käytetään yhä myös ihmisravintona, mutta käsittelemättönä ne ovat tanniinien vuoksi lievästi myrkyllisiä suurina määrinä nautittuna. Rasvaisista pähkinöistä saadaan puristamalla hyvin käyttökelpoista ruokaöljyä.

Euroopanpyökin puuaines punertavan ruskeatäpläistä ja suhteellisen kovaa sekä kulutuksenkestävää. Sitä on helppo työstää ja sitä käytetäänkin runsaasti huonekaluteollisuuden raaka-aineena. Pyökki ei sovellu kuitenkaan rakennuspuuksi ulkorakenteisiin runsaan kosteuselämisen ja huonon lahonkestonsa vuoksi. Euroopanpyökkiä käytetään myös mm. jäätelöpuikkojen puutikkujen materiaalina.

Suomessa pyökki on hyvin harvinainen koristepuu eteläisimmässä Suomessa. Suomen komein pyökkimetsikkö kasvaa Riilahden kartanon alueella Raaseporin Bromarvissa. Samalla paikkakunnalla on myös toinenkin metsikkö, joka sijaitsee Metlan Solbölen tutkimusmetsässä. Solbölen pyökit eivät tosin ole yhtä suuria kuin Riilahdessa, vaan ovat jääneet melko kitukasvuisiksi. Espoon Otaniemessä, entisessä Hagalundin kartanon puistossa kasvaa Suomen olosuhteissa harvinaisen kookas euroopanpyökki. Puu on rungon ympäryysmitaltaan noin 180cm ja korkeuttakin sille on kertynyt yli 20 metriä. 


Euroopanpyökin puuaines