Tammiston arboretum

Tammiston arboretum on perustettu vuonna 1919. Sen perustaja  Gus­tav Komppa (1867−1949) oli Teknil­lisen korkeak­oulun pro­fes­sori ja Turun yliopis­ton kans­leri. Gustav innostui ulkomaisten puiden ja pensaiden viljelyyn vaimonsa Siirin puutarhainnostuksen myötä. 1930-luvulla Suomen Kuvalehti kirjoitti artikkelissaan seuraavasti: 

Tammiston päärakennuksen etelä- ja pohjoispuolelle on rakennettu luonnonkivistä penkereitä, joilla nyt on mitä ihanampia ruusutarhoja. Kivien raoista pistää esiin kaikenlaisia kauniskukkaisia kivikkokasveja. Erilaiset kukkivat pensaat muodostavat ryhmiä ja aitoja. Niidenkin joukossa on paljon suuria harvinaisuuksia. Ulkomaalaiset havu- ja lehtipuut ovat kaiken taustana. Eräässä puutarhan osassa on lammikko ja siinä vesikasveja. Lammikon yläpuolella kiveenlouhitut portaat johtavat jyrkkää kallioseinämää ylös "alpeille", ja mitä moninaisimmat kalliokasvit kurkottautuvat esiin jokaisesta kiven raosta ja kallion halkeamasta. Lammikon seutu rehevine kasvustoineen ja outoine lajeineen tuo eteläiset maat mieleen; se on Tammiston "tropiikki".

Tammiston arboretumissa on aikojen saatossa kokeiltu yli 700 puuvartista kasvilajia ja siellä kasvaa yhä noin 250 erilaista puulajia. Nykyisin niiden joukossa on myös lukuisia lajinsa suurimpia yksilöitä Suomessa. Tammiston arboretum on pinta-alaltaan vain noin kolme hehtaaria, mutta maaston korkeuserojen ja kasvillisuuden runsauden vuoksi se tuntuu huomattavasti suuremmalta. Puuharrastaja voikin käyttää täällä enemmän aikaa puulajien katseluun ja tutkimiseen kuin kävelyyn.

Tammiston arboretum on yleisölle avoin matkailukohde. Arboretum pääsi takavuosina pahasti villiintymään, mutta omistajavaihdosten myötä arboretumia on viime vuosina alettu jälleen hoitamaan ja uusia istutuksiakin on alueella tehty. Nykyisin arboretumin omistaa Olli Muurainen ja sen tulevaisuus näyttää valoisalta. Tammiston arboretum sijaitsee Karjalohjalla. Karjalohjan kirkonkylästä käännytään Tallaantielle, jota pitkin ajetaan noin 1,5 km kunnes eteen tulee Tammistontien risteys. Tammistontietä ajetaan vajaa kilometri ja ollaan perillä.