Puuhapaikka


Tarina mökkipaikan hankkimisesta ja sen ikuisuusprojektista.

2013 TOUKOKUU

30.05.13


Kesä on tullut!

Viime reissulla saatiin jo huristella ruohonleikkurilla! Nurmikko venähti kolmessa päivässä minimaalisesta leikattavaan kuntoon, joten ei muu auttanut kuin herätellä ruohonleikkuri talviunilta. Pihaakin on raivattu niin saunan takaa kuin sivuilta, kohta menee nurmikon leikkaamiseen muutama päivä...

Hirvet tuli kuultua ensimmäistä kertaa tänä keväänä, lähtivät illan hämärissä rytisten vessan takaa liikkeelle. Muutama kuorittu puun runkokin on havaittu!

Saunakin on saanut jo ensimmäiset maalit ikkunoihinsa, sitten vielä kun saadaan päätettyä ulkoverhoilun väri, voi sutiminen tosissaan alkaa!


2013 HELMIKUU

06.02.13

Lunta vaan tupruttelee lisää, mutta onneksi sauna on pitänyt joka mökkeilykerta lämpimänä. Tuli investoitua myöskin uusiin sähköpattereihin, jotka lämmittävät kuin unelma. Tällä mökkeilytahdilla kun ei pysytä muuten puiden tekemisessä perässä!

Saunan oikea sisänurkka ennen...

  

..ja jälkeen remontin!


Ulkopuoli alku tilanteessa...

...ja pienen ehostuksen jälkeen.


Muutama lista vielä puuttu ja ulkolaudoitus, niitä jos puuhastelisi ensi kesänä. Kunhan se sieltä joskus tekee tuloaan!

Jos päästäisiin vielä sellaiseen tilanteeseen, että saisi kokonaisen kuvakollaasin täysin valmiista pihasaunasta!

Sitä odotellessa ihastellaan vielä kauniita talvisia maisemia!2012 JOULUKUU

23.12.12

Hirsissä natisee pakkanen, mutta tuvassa on lämmintä ja pihasaunassakin riitti löylyjä! Lunta on kertynyt lähes puoli metriä, pakkanen hipoi lähes 30 asteen rajaa. 

Tässä vaiheessa vuotta on mukava muistella mitä mökillä on saatu aikaiseksi.


2012 MARRASKUU

30.11.12

Tänä vuonna on saatu paljon aikaan. Pihasauna on vihdoin saatu korjattua, kesällä päästiin ensimmäistä kertaa oman saunan löylyihin! Kesä on ollut myös täynnä vieraita, tutumpia ja hieman tuntemattomampia. Kanadasta kävi tervehtimässä Kaarina, jolta ostimme ensimmäisen tonttimme. Oli mahtavaa kuulla talon ja ympäristön historiaa vanhalta asukilta.

Hirvistä ei ole ollut tänän vuonna juurikaan merkkejä, sen sijaan karhusta kylläkin! Katsotaan josko saataisiin siitä meille oma vahtinalle!

Kesäkausi alkaa väkisinkin kääntymään talveen ja lunta on tuprutellut eteläisessä suomessa jo reilut 20cm. Hyvä sää siis lähteä joulukuusimetsälle!


2011 TAMMIKUU

08.01.11

Vuosi vaihtunut ja uudet remontit mielessä ;)
Viime vuosi olikin suht reipas remonttien suhteen, tai ainakin aloitettu on enemmän mitä piti.
Talon katto sai uuden huovan toiselle harjanpuolikkaalle, toinen puoli sitten tänä vuonna vielä.
Projektista muutama otos alla. Ensimmäisessä kuvassa ensimmäinen rulla huopaa katossa kiinni. Kolmannessa koko toinen puoli valmiina!

         

                                                              

Mies nikkaroi taitavasti telineet seinustalle, samat telineet odottelevat nyt käyttöä talon toisella puolella. 

Sauna sai tosiaan kyytiä enemmän kuin oli tarkoitus...

Ensin lähti huono osa katosta ja osa seinää. 
Katto saatiin talveksi paikoilleen ja päällystettyä vielä pressulla että pysyy kevääseen asti kuivana. Nakutellaan siihen sitten talon katosta jäävät huopapalat.

Piippu purettiin kokonaan ja takaseinän vauriot tulivat esiin, tämä siis korjattava vielä.      

            


Ja mitäänhän ei hukkaan heitetä!
Piipun tiilistä emäntä muurasi pihalle roskanpolttopaikan, kyllä nyt kelpaa kesälläkin huoletta poltella laudanpätkiä ja muuta poltettavaksi kelpaavaa roinaa.

Vessa sai myös vihdoin maalin pintaansa ja aurinkokennolla toimivan valon. (valo toimii hyvin myös talvella, kaikista epäilyistä huolimatta). Ja kyllä, vessan huopakatteen reunat kaipaavat edelleen viimeistelyä...
      

Vessan maalauksesta jäänyt maali päätyi pihakeinun ja -pöydän pintaan. Hieman ennen ja jälkeen kuvaa.


      

Ja tietysti viime kesän myrskyt kaatoi meidänkin pihalta puun, mutta vain onneksi yhden kun naapurilta meni monta kymmentä!
Kuusi oli kymmenisen metriä pitkä ja tietysti juurineen kaatunut suoraan pihatien poikki..

      

Piha oli monena kertana päässyt kasvamaan niityksi, kuten yllä näkyy.. Saimme jouluna ruoholeikkurin ja sillä on isäntä huristellutkin tyytyväisenä monet kerrat, jopa niin että pihan pinta-ala on lähes tuplaantunut =)
Vierekkäiset kuvat otettu samasta kohdasta ennen ja jälkeen ruohonleikkauksen!

     

2010 KESÄKUU

09.06
.10

Luvattoman kauan mennyt edellisestä kirjoituksesta.
Tontilla ollaan saatu sentään jotain kuitenkin aikaan ja suunnitelmat sitä mukaan vaan kasvavat ja listalla ei näy loppua, mutta eihän tässä mikään kiirekkään ole minnekkään =)

Grillin edusta pistettiin kuntoon kivillä joita tontilta löytyy loputtoman paljon, klinks, klinks ja klonks, klonk kuuluu vaan jokaisella lapion iskulla.

   Tälläistä jälkeä syntyi, eipähän kengän kärjet lillu enää mutakuopassa ja saatiin muutenkin pahimmat montut pois. Tuota sitten tarvittaessa/jaksaessa muilta puuhilta voi levennellä mihin päin lystää. 

Saunalle ei pitänyt tehdä tänä vuonna vielä mitään, ajatus oli saada vain talon katto korjattua.


Mutta mites kävikään kun vähän katseltiin mitä verhous on imaissut sisäänsä; kaksi täysin ehjää ja käyttökelpoista hirsiseinää, yksi puoliksi hirsiseinä mätä ja yksi täysin kelvoton lautarakenteinen seinä. 


Toisin sanoen yllätyimme positiivisesti ja suunnitelmat alkoivat kasvamaa. Juuri muuta kuin purkamista ei sillä saralla olla saatu aikaiseksi mutta siitähän se pitää aloittaa =)


Ajatuksena on poistaa piippu ja hankkia tilalle kevyt versio, samalla poistetaan ainakin suurin osa väliseinästä ja tehdään siis koko pukuhuoneenkin puolesta saunaa. 2010 HELMIKUU

Ja onpahan hävettävän kauan kulunu viime kirjoituksesta!

Vuosikin jo vaihtunut ja plantaasillakin sentään jotakin tapahtunut, vaikkakin suurin osa ajasta on kulunut tiedon ammentamiseen ensi kesää varten ja tietysti ihan vain mökkielämän nauttimiseen.

Mutta siis asiaan! Huussi tuli kuin tulikin siirrettyä ihan talon tuntumaan, eikä tarvitse enää montaa kertaa päivässä tuntea oloaan festarieläjäksi. Niinpä saimme muistaakseni lokakuussa ystäväpariskuntamme houkuteltua tähän todella voimia vievään koitokseen. Tuosta siis lähdettiin, katto pois ja purettiin "hirret" muutaman nipuissa ja kuljetettiin metsän poikki pihamaalle.

Ja uskomattoman nerokkaalla vipusysteemillä nostimme aina kattoa kun samalla hivutimme hirren kerrallaan paikalleen. Biolanin vessakin saatiin kottikärryillä kaatumatta hinattua uudelle paikalleen, onneksi ;)

Hötäkässä ei valmiista huussista kuvaa tullut otettua, mutta ensimmäisten lumien sadeltua tuli sekin räpsäistyä. Huussi kokolailla etupihalla, mutta jää kuitenkin mukavasti puiden suojaan.

Eiköhän se riitä tuosta huussista ainakin siihen saakka kun se saa maalin niskaansa.

Toivottavasti tämän vuoden puolelta saadan niitä ihka oikeita remppakuviakin ja ehkä pihankin kunnostus kuvia!

Parit lumiset otokset vuoden ensimmäiseltä päivältä vielä tähän loppuun.

 

 

 

 

 

 2009 SYYSKUU

22.09.09

Vihdoin ensi viikonloppuna päästään taas mökkeilemään. Viime kerrasta on ihan liian kauan! 

Päivien viiletessä alkaa mietityttämään pihasaunamme kohtalo. Jotain sille on tehtävä, onhan mökillä nyt sauna oltava! Tässä joitain kuvia kyseisestä murheenkryynistä.

Katto on siis aivan solkenaan vuotanut sisään, ei ole siis mikään yllätys että seinät ovat täysin homeessa. Todennököisesti siis kaikki piipun ympäriltä tullaan purkamaan. Piippu taas itsessään ei myöskään ole aivan uusi, vaan haljennut aika pahan näköisesti. Luulenpa että ainut järkevä vaihtoehto on purkaa tiilet niin pitkälle kuin pahalta näyttää ja latoa uudelleen.

Itse kiuas sekä lauteet taas näyttävät olevan jokseenkin käyttökelvollisia, jos nyt pientä tuunausta kaipaavat. Samoin ikkunat ja ovet ovat täysin käyttökelvollisessa kunnossa.

Saunan lattia on myös piipun tavoin halkeillut jos johonkin suuntaan. Tämän suhteen pitää vielä miettiä mikä on korjauksen tarve, tai lähinnä kannattaako tuota betonilättyä purkaa vai valetaanko samoin tein vain uusi päälle...

Ajatus on ollut kuitenkin että hieman nykyistä isompi saunasta tehtäisiin että kylpemään mahtuu muutama ekstra saunojakin tilanteen tullen.

Mutta ennen purkamisoperaatiota pitää vielä tuumailla kannattaako purkuun lähteä nyt vai vasta ensi keväänä. Tosin ensi kevääksi on jo suunniteltu mökin katon uusiminen, eli hommaa riittää =)

Eikä siinä vielä kaikki! Vanha huussimmehan nököttää edelleen "vanhan" tontin puolella, eli vessamatkaa riittää. Eikä se hirveästi houkuttele syysiltojen pimetessä lähteä tarpomaan huussille hirvien ja hirvikärpästen ja ties keiden johdattelemina. Toistaiseksi hätävarana ollaan käytetty vanhaa pihasta löytynyttä huussia, onhan sekin aika luksus tapetteineen kaikkineen =)

Mutta ennen talven tuloa on siis huussin siirtokin edessä, jos ja kun saadaan huussinkanto porukka kokoon. Ellei tulla siihen tulokseen että se on helpompi siirtää sitten kun lunta on maassa...

 


2009 ELOKUU

12.8 

Vihdoin on kauppakirjaluonnos torpasta nähtävillä ja pienin muutoksin se on meille ihan ok. Eli ensi viikolle yritetään sopia kauppapäivää! Onpa jännittävää, jopa niin jännittävää että olen meinannut ihan täysin stressaantua. Välillä pitää koittaa saada ajatuksia jonnekin muuallekin kuin vaan koko ajan mökki, mökki, mökki.

Mutta kummasti sitä vaan joka toinen hetki selailee netin tarjontaa kaikista sisustusmateriaaleista ja puutarhakoneista =) Ihan kun sitä nyt heti ensimmäisenä tarvitsivat kauhean hienot pelit ja vehkeet =)

Toistaiseksi kuitenkin tullaan toimeen noilla kirveillä ja muilla perustyökaluilla mitä jo on hankittuna ensimmäiselle tontille, mutta raivaussahan kaveriksi pitäisi hankkia kyllä vielä moottorisaha. Ja asiaan kuuluvat turvavarusteet. Tosin talosta löytyi suojamaski kypärällä ja kuulokkeilla, eli se vedetään yli ostoslistasta!

Vanhat verhot tullaan hävittämään ikkunoista ja tilalle näpertelen 


uudet.Alakerrassa ikkunoita on kaksi per huone, eli nopeasti laskien 8 ikkunaa pitäisi verhottaa ja luulenpa että yläkerran kahteen ikkunaan voisi myös ripustaa uudet kankaat vanhojen rispaantuneiden tilalle. 

Kankaita ollaan jo katsottu sen verran että tässä niistä jo kuvia. Ajatuksena kaiketi valita pirteitä värejä, muttei mitään huippu modernin näköistä eikä myöskään älyttömän vanhan näköisiä kuoseja. Minusta nämä valinnat osuivat aivan nappiin!

Enää pitäisi alimmaisista kukallisista kankaista valita se kivoin. Tuo vihreäruskea on ollut kummankin suosikki, mutta myös nuo kaksi muuta ovat kauniita. Erityisesti minua viehättää tuo vaaleanpunainen, vaikken kyseisen värin perään yleensä olekkaan ollut. Kummasti sekin nyt näyttää ihanalta =)

 

 

13.8 

Sisustussuunnittelut jatkuu =) Jonkin verran näin aluksi sisätilojen värityksen määrää vanhat lattiat ja tapetit, sekä vanhan osan (keittiön ja makuuhuoneen) tummaksi tervatut? katot. Jossain vaiheessa toivoisin että saadaan rempattua olohuoneen ja eteisenkin katot ja vähän sellaista suunnitellut että samalla tavalla lankkukatto ja parrut tehtäisiin kuin vanhallakin puolella. Sitten vaan armoton lankkujen ja parrujen metsästys jossain vaiheessa tiedossa...

Ennen sitä kuitenkin haaveilua vielä. Tässä joitakin bongaamiani kuvia joista hieman osviittaa siihen suuntaan mitä mökin sisustuksesta on ehkä tulossa.

Ajatuksena siis vaaleaa mutta silti pirteitä väriläiskiä kankailla ja pienillä esineillä.

Valkoisen lisäksi värit voisivat olla punainen, keltainen ja vihreä. Mutta ei kuitenkaan pelkkiä pastellivärejä vaan myös reippaan kirkkaita, ettei tule ihan piparkakkutalo -fiilis  ;)

Jostain nettikaupasta jo bongailinkin vanhan näköisiä peltipurnukoita teelle, kahville ja sokerille. Nyt kun vielä muistaisi että mikähän puoti se oli...

 

 

25.8

Talo on nyt sitten meidän! \o/ Eli nimet huitastiin papereihin 21.8.09, tämä tänne että muistaa itsekkin =) Kyllä sitä perjantaina tuli ihmeteltyä kun sinne kaksin jäätiin, että mitä ihmettä me nyt tällä tehdään! Mutta mikäs siinä, kyllä ekana lähti verhot vaihtoon ja muiden vanhojen pyyhkeiden ja kolttujen kasaaminen yhteen nurkkaan. Siitä lähti oman pesän rakentaminen sisälle. Sähkötkin toimi moitteetta ja sisälle saatiin yöksi melkeinpä liiankin lämmin...Täytyy koittaa pikimmiten saada nuohooja paikalle että saadaan lämmitettyä puilla eikä sähkölllä...

Grillipaikka raivattiin vesurilla näkyviin ja vanhoista tukeista tehtiin istuin/pöytä, kyllä nyt kelpaa grillailla!

Talon seinustalta raivattiin vanha mustaviinimarjapuska ja ruusupuska nokkosineen pois mädättämästä taloa. Ja ikuvanhaa työnnettävää ruohonleikkuria oli pakko testata, siitä tuli kerta heitolla meikäläisen suosikki lelu =D

Marjoja notkui puskissa aivan ennätysmäisen paljon. Nopeasti laskettuna punaviinimarjapuskia on 8, mustaviinimarjoja 3 puskaa ja punaherukkaa 2 pensasta. Pakko oli itsekkin kerätä kotiin pari kipollista jokaista sorttia. Mehuja ei nyt ainakaan tänä vuonna keitellä vaikka mökin kaapista mehumaija löytyikin =)

Ja niin, nyt on sitten tietysti kammottava hinku päästä takaisin ihka omalle plantaasille, mutta ikävä kyllä seuraavaa kertaa joutuu odottelemaan järkyttävät kaksi viikkoa!

Tässä vielä parit kuvat niin puissa kuin pensaissakin köllöttelevistä marjoista.

 

 

 

 

 

 2009 HEINÄKUU

26.7

Nyt on naapurin torpan paperiasiat järjestyksessä ja päästy keskustelemaan myynnistä.

Taitaa se nyt niin olla että se naapurin tontti ja talo vielä ostetaan!  

Oman tontin raivaaminen on vähän tuon kauppahomman takia tyssännyt, mutta ollaan sentään siirrelty koivuntaimia ja sen sellaista. Ja toki vaan ihasteltu oman tontin rauhaa =)

Kuvassa meidän taukopaikka, eli itse kyhätty laavu (kuvassa laavun pressu käärittynä maahan).

Ja kuva vielä tuosta talosta jota havitellaan.

 

 

 

 

 

 

2009 TOUKOKUU

1.5

Nyt on sitten ensimmäinen rakennus tontilla pystyssä!

Saimme vanhemmiltamme syntymäpäivälahjoiksi sekä biolanin kompostoivan käymälän, että itse puuceen. Kyllä nyt kelpaa tontilla puuhastella =)

9.5 

Sain Hämeentiepiiristä selville naapurin joka hoitaa kylässämme tieasioita, ja hänen kanssaan treffattiin siis 9.5. Mukavia naapureita meillä =)

Olivat kovasti jo tulossa meille tietä tekemään, mutta saimme toppuuteltua hieman aikeita. Ei meillä kuitenkaan niin palava kiire sitä omaa haaraa ole saada kun itse tontille kuitenkin se rasitetie tulee.

Saatiin myös ihanaan huussiin musta huopakate nakuteltua. Nyt saa rauhassa sataa vaikka sammakoita...ja koko päivänhän toki siis myöskin satoi...Siitä tulikin sitten oiva ajatus tehdä laavu, ei tarvitse ihan suorassa sateessa seuraavinakaan kertoina sitten seistä.

Ja niin, naapuri myös kertoi että rajallamme oleva talo on kai tulossa myyntiin jossain vaiheessa, kun kukaan ei sitä enää ole pariin vuoteen käyttänyt. Tästähän minä sitten innostuin! Heti seuraavalla viikolla otin selville kuka talon omistaa ja sain kuin sainkin pienien mutkien kautta omistajan langanpäähän.

22.5

Pitkän viikonlopun kunniaksi aloimme purkaa risukkoista plantaasiamme. Pari päivää jaksettiin tontilla riehua ja kyllä sen jälki näkyykin, nyt on joellekin polku jota pitkin pääsee pesulle =) Ja ensimmäinen iso puukin kukistettu ja jopa kuorittu! Mitähän siitä keksisi tehdä...ehkäpä aittaan kurkihirsi tai sitten grillikatokseen kulma tolpat...Saa nähdä.

Kävimme myös ensimmäistä kertaa järvenrannassa. Uimakelpoiselta paikka näytti, eikä paha matkakaan kävellä noin 10 minuuttia taisi metsän läpi rymistellessä mennä...

Ja niin! Ehdimme jo Ojalan omistajan kanssa puhua jopa naapuritalon vuokrauksesta mutta lopulta siihenkään ei sitten ryhdytty.Odottelemme nyt jännityksellä milloin lainhuudatukset kiinteistöstä on tehty ja talo tulee myyntiin ja ennen kaikkea, mikä on hinta! 
2009 HUHTIKUU

20.4

Pääsiäisenä päästiin jopa kahdesti vierailemaan ikiomalla maatilkulla. Ja naapureitakin nähtiin, kun ajelivat ohitse =) Hirveä hinku on päästä kaivelemaan ja kuopsuttelemaan omaa tonttia, mutta tovi vielä täytyy odotella maan sulamista ja lämpimämpiä ilmoja. Silti jo huhtikuun alussakin aurinko lämmitteli kivasti ja tontti näytti kerrassaan mahtavalle!

Ensimmäisenä on tuumattu rakentaa vessa, olen kolunnut varmasti kaikki netin kolkat, eikä yhtäkään hyvää esimerkkiä ole tullut vastaan. Kun aiempaa rakennuskokemusta ei juurikaan ole, niin tarvitsisi kunnon ohjeet. Jopa vanhoja Meidän Mökki- lehtiä tuli selaitua ja sieltä nyt yksi potentiaalinen ehdokas löytyikin. Tänään kuitenkin vielä kirjakaupan kautta kotiin.

Tontilla kulkevasta rasitetiestä on ollut ajatus tehdä itselle tulevaan pihaan haara. Tähänkin jo nyky päivänä tarvitsee lupahakemuksen, se täytyy lähettää sitten ennen vappua eteenpäin ennen kuin itse taas tontille suunnataan.

Hirvet olivat myös vierrailleet tontillamme, nähtävästi mooonta mooonta vuotta ennen meitä jo, koska useassa puussa oli vuosien takaisia jälkiä vierailuista ja ruokahetkistä. Toivotaan että mahdutaan sulassa sovussa samalle tontille =)

 

Pitkään piti selailla suurpeto aiheisia sivuja, kunnes helpotuksekseni ymmärsin että puiden jäljet olivatkin hirvien hampaista eikä petoeläinten kynsistä =)

(Omenapuita tuskin kannattaa ihan ensimmäisenä tontille istutella) ;)

 

 

 


2.4 pistettiin nimet alle kauppakirjoihin ja metsäplantaasi on nyt virallisesti meidän!Uskomaton tunne, ei tarvitse enää jännittää josko sitä ei saisikaan, vaikka olimmehan jo varausmaksunkin maksaneet...

nyt sitten vaan odottelemaan että loputkin lumet sulaa ja päästään tutkiskelemaan mitä sieltä tontilta oikeastaan löytyykään.
2009 HELMIKUU

Kaikki alkoi suunnilleen kesällä 2007, kun mökkikuume iski.

Tuhansia tunteja on kulunut netin ja hesarin tontti- / mökki-ilmoituksia selaten. Kaikki kiinteistöt ovat tuntuneet joko liian pieniltä tai superkalliilta.

Yhdestä tontista on käyty tarjouskauppa- kilpailua ja sekin hävitty...

Mutta kaikella on aina onnellinen loppunsa, niin myös tällä tarinalla. Vihdoin helmikuussa 2009 sopiva tontti löytyi Hartolasta. Paikan päällä käytiin rämpimässä 20cm lumihangessa ja kuuntelemassa hiljaisuutta. Tontti oli kaikki mitä olimme etsineet; Tarpeeksi suuri, 2,7ha, keskellä ei mitään, ei juurikaan naapureita, sähkö suht lähellä ja tarpeeksi halpa. Plussana vielä tällä tontilla oma puro joka kulkee järvestä toiseen, järviä siis myös lähellä, toiseen tontin rajalta vai 250m. Ainoa miinus oli pitkähkö matka joka kotoa on melkein 150km. Tästä kuitenkin 140km pelkkää moottoritietä, jonka todettiin nopeuttavan matkaa tarpeeksi paljon.