Comune di Duino Aurisina


Općina Duino- Aurisina na slovenskom Devin- Nabrežina naziv je zapravo dva mjesta i to Duino i Aurisina. Općina se proteže uz obalu Jadrana unutar krškog okoliša. Najpoznatija je po dvorcu Castello di Duino i turističkom dijelu u Sistiani gdje se nalazi poznata plaža i uvala koja je svrstana među najljepše svjetske uvale. Općina ima svoj prirodni rezervat Riserva naturale delle Falesie di Duino, koji je dobro posjećen jer spaja nekoliko manjih mjesta sa pješačkom stazom uz more kroz rezervat.

Područje je naseljeno još u antičko doba, pogotovo za vrijeme razvoja važnog grada Akvileje (Aquileia). To razdoblje bilo je važno jer je donijelo veliki gospodarski razvoj koji je ostao do danas. Rimljani su otvorili kamenolom koji je i danas u funkciji (Cava Romana), te sagradili luke uz obalu (Sistiana najvažnija) od kuda se vozio kamen za izgradnju Akvileje i Ravenne. Kasnije ovdje je vladala obitelj Duino, vazali patrijarha odbjeglih nakon uništenja Akvileje koji su sagradili dva velika dvorca. Nakon njih nasljedila ih je obitelj pod nazivom Della Torre (Habsburgovci). Od 1850. područje je pretvoreno u veliko ljetovalište. U drugoj polovici 19.st otvorena je važna željeznica koja povezuje Beč- Trst i nastavlja kroz ovo područje a glavno čvorište koje povezuje Italiju i Europu bilo je mjesto Aurisina. Tijekom I.svj.rata područje je bilo poprište teških borbi pod zajedničkim nazivom Battaglie dell'Isonzo (12 bitaka) između talijanskih  i austro-ugarskih trupa. U II.svj.ratu (1943-45) područje je bilo pod njemačkom okupacijom sve dok JNA nije oslobodila područje.

Riserva naturale delle Falesie di Duino
web: http://www.falesiediduino.it/
Map

Prirodni rezervat koji povezuje Duino i Sistianu. Rezervat je osnovan i zaštićen 1996. Glavna karakteristika rezervata je velika vapnenačka stijena koja se spušta u more a pored nje je pješačka staza pod nazivom Sentiere Rilke koja spaja Duino i Sistianu. Ime je staza dobila po austrijskom piscu Rainer Maria Rilke, koji je napisao poeziju Elegie duinesi (Duino elegija) dok je boravio u mjestu Duino. Inspiraciju je pronalazio dok se šetao današnjom stazom. Staza kreće iz Sistiane kroz čitav rezervat a izbija nedaleo od dvorca Duino. Ovaj posjećeni rezervat prepun je zaštićenih životinja i biljaka. U moru uz litice često obitava  dupin kojeg se nerijetko može vidjeti. Zaštitni znak rezervata je gušter algyroides nigropunctatus i zmija mačka. Rezervat se dobro održava kao i pješačka staza sa drvenom ogradom (na opasnijim dijelovima), klupicama i vidikovcima. Na ulazu vas čeka označena karta.


U sklopu rezervata, na početku Sistiane smjestio se kamp Campeggio Mare Pineta 4* (VIDEO). Popularan kamp upravo zbog toga što se nalazi u rezervatu od kuda se pruža prekrasan pogled prema uvali Sistiana. Do centra Sistiane svega je nekoliko minuta hoda a pored kampa prolazi staza Rilke.
Aurisina
Map, Foto- Panoramio

Aurisina je naselje od oko 2200 stanovnika od kojih su većina Slovenci. Leži 15 km sjeverozapadno od centra Trsta na željezničkoj pruzi i cesti Trst - Monfalcone. .Aurisina se do 1927. zvala po svom slovenskom imenu Nabrežina.U doba fašizma i opće talijanizacije promjenjeno ime. Aurisina je od antičkog doba poznata po svom kamenolomu, kojeg su rabili Rimljani za gradnju Aquileae i Targestuma. Naselje se prvi put spominje pod imenom Lebrosina 1308, Nabrežina i njen kamenolom živnuli su 1857. kad je izgrađena željeznička pruga Beč-Trst. Nakon Prvog svjetskog rata, Nabrežina je priključena Kraljevini Italiji. Tada se dobar dio stanovnika slovenske nacionalnosti iselio u Kraljevinu Jugoslaviju ili u prekomorske zemlje. Za Drugog svjetskog rata brojni stanovnici Nabrežine odvedeni su u koncentracijske logore. Nabrežina se nalazi na križanju dviju željezničkih pruga Trst - Venecija i Trst-Ljubljana, rastegnuta na kraškim brežuljcima duž uz autoceste A4 Trst - Venecija. Obalu uz Tršćanski zaljev karakteriziraju strmi klifovi visoki do 110 m, Tu se nalaze tragovi rimskog kamenoloma i jedna manja lučica sa lukobranom. Aurisina je podijeljena u četiri međusobno spojena zaseoka:
Aurisina Cave (slika gore)-  nalazi se u blizini velikog rimskog kamenoloma i sjedište je Aurisine. Tu se nalazi policijska postaja i željeznička stanica Bivio Aurisina.
.
Aurisina Centro
(slika lijevo) - povijesna gradska jezgra sastoji se od malog sela na kojem se nalazi javni trg (" krzada "), u neposrednoj blizini crkve San Rocco, iz 1604.
 Aurisina Stazione -  zaselak u blizini stanice Aurisina, razvijen u drugoj polovici devetnaestog stoljeća, nakon inauguracije željezničke pruge Beč-Trst.

Aurisina Santa Croce
 (slika desno)- Turistički zaseok koji se nalazi na moru. Ima svoju marinu i malenu luku pod nazivom Aurisina Canovella de 'Zoppoli, koja je povezana sa središtem Aurisine tzv.  Ribarski put . Prilikom posjete Aurisini najveća turistička atrakcija je staza Aurisina Sentiero dei Pescatori. Staza se sastoji od 11 postaja na kojima je moguće vidjeti neke tragove iz prošlosti uz pojašnjenje. Druga turistička atrakcija je mramorni kamenolom iz doba Rimljana Le Cave di marmo Aurisina koji je u funkciji i danas te od izuzetne važnosti za ovo mjesto i kraj.
Što se tiče smještaja tu se nalazi Hotel Alla Dolina 2*, Agriturizmi Radovic i Canovela B&B. Što se tiče restorana, na linku Duino Aurisina Ristorante, možete pronaći pet izdvojenih restorana.

Ceroglie- Cerovlje

Map

Maleni zaselak tipičan za krški kraj koji se smjestio na obroncima brda Monte Ermada. Potpuno je bio uništavan tokom oba svjetska rata ali se konstantno obnavljao. Ime potječe od latinske riječi cerrus (hrast), po drvetu koji obiluje u okolici. Selo se razvijalo paralelno sa okolnim mjestima Sistianom i Malchinom. Od znamenitosti tu se nalazi crkva Ćirila i Metoda (1588) .
Odmah iza crkve kreće staza pod nazivom Via del Carso (sentiero n.3). To je jedna od brdskih tematskih staza koja vodi  prema vrhovima Cocusso, Orsario, Lanaro i Hermada. Druga tematska staza je sentiero n.8 do koje dolazite tako da krenete stazom sentiero n.3 koja se u jednom dijelu spaja sa sentiero n.8.
Staza spaja selo Medazza sa Malchinom.
 Druga znamenitost su ostaci dvorca Castelliere di Ceroglie na vrhu brda iznad zaselka. S obzirom da su se ovdje vodila bitke tokom oba rata, nekoliko spilja koje se nalaze na brdu koristile su se za skrivanje. Najpoznatija je Grotta dell’Ospedale, koja je služila kao improvizirana bolnica.

Duino
Map, Foto Panoramio

Dunio, slovenski Devin, romantični je gradić na obali mora sa oko 9000 stanovnika. Područje naseljeno još od bakrenog doba, čemu svjedoče arheološki nalazi. Poznat je po fizičaru Ludwigu Boltzmanu, jednom od najvažnijih osnivača statističke mehanike koji je ovdje proživo zadnje dane svog života i po austrijskom piscu Rainer Maria Rilke, koji je ovdje napisao neka svoja djela. Duino su prije I. i II. svjetskog rata naseljavali Slovenci ali se to tokom rata promijenilo, sada su u manjini ali većina znakovlja je napisano na oba jezika. Poznati starosjedioci su slovenski ekonomist Ivan Ples (1886-1958), skladatelj Andrej Volarić (1863-1895) i talijanski isusovac filolog Gregorio Alasia de Sommaripa (1587-1626), koji je sastavio prvi talijansko-slovenski rječnik u 1601 .

Dvorac Castello di Duino svakako je najpoznatija znamenitost grada, općine ali i regije. Zapravo postoje dva dvorca, stari i novi. Stari dvorac  Castello Vecchio,iz 11.st. nepovratno je uništen i ostale su samo ruševine sa kojih se pruža lijep pogled. Ispod dvorca nalazi se bijela stijena Dama Bianca koja uranja u more. Stijena liči na ženu koja je pokrivena bijelim velom i tu je nastala stara legenda koja govori o ženi viteza iz dvorca Duino koji je svoju ženu mrzio toliko da ju je odlučio ubiti bacivši je s litice u more. Tokom pada njen duh se skamenio u litici i od onda luta po dvorcu u potrazi za kolijevkom svoga djeteta.

Smještaj i restorani Duino

Smještaj
Vila Borgo Duino, Affitacamere Il Veliero, Vila Rilke, Albergo Garni Aurora 2*, Idea Hotel Trieste Duino 4*, Alla Dama Bianca
(poznati restoran s uslugom smještaja), B&B Castello (smještaj unutar samog dvorca), B&B Villa Gruber.
Restorani

Bowling Duino (odmah pored dvorca), od poznatijih Ristorante Al Cavallucio. (Google karta svih restorana Duino).


Novi dvorac Castello Nuovo ili Il Castello di Duino (službeni web)nastao je na ruševinama starog dvorca (Video) Važno turističko odredište koje je iznimno posjećeno uz pomno izrađenu dobrodošlicu vlasnika dvorca Torre e Tasso (von Thurn und Taxis). To je obitelj koja je nekada vladala ovih krajem (Habsburgovci) i koja je naslijedila dvorac od obitelji Duino (nakon propasti Akvileje vazali patrijarha se doseljavaju na ovo područje) koji su dvorac sagradili. U dvorcu su kroz povijest često obitavali Johann Strauss, Franza Liszta, Mark Twain, Pavao Valery, Gabriele D'Annunzio, Hugo von Hofmannsthal, Rainer Maria Rilke. Ostaci starog dvorca još su uvijek vidljivi u obliku kule i bila je to velika i važna utvrda a novi dvorac niknuo je 1400. Dosta je bio uništen tokom oba rata ali je renoviran od strane obitelji Torre e Tasso. Od 2003. otvoren je za javnost (svaki dan osim utorka od 9:30-17:30). Veliki muzej je otvoren u sklopu dvorca a moguće ga je potpuno razgledati. Ovdje se održavaju važne izložbe i koncerti tokom godine. Pored dvorca prolazi već spomenuta staza Rilke.

U centru gradića nalazi se Collegio del Mondo Unito dell'Adriatico (Video) To je nezavisna škola koja prikuplja iznimne studente iz čitavog svijeta, sa ciljem promicanja mira u svijetu. Škola prima 200 studenata, u dobi 17-19 koji imaju punu stipendiju koja pokriva program od 2 g. za završenom međunarodnom maturom. Sva predavanja odvijaju se na engleskom.

Duino ima dvije plaže uz more: Dama Bianca i Duino. Obje se koriste za kupanje. Također u blizini plaže nalazi se malena luka.Malchina
Map, Foto Panoramio
Malchina je maleno selo sa oko 250 stanovnika koje je udaljeno od Duina oko 4,5km. U selu i okolici postoji veliki broj arheoloških iskopina koje datiraju od 1000.g. Selo se prvi puta spominje 1085. Jače se razvilo nakon II.svj. rata a do tada je bilo uništeno od strane nacista. Od znamenitosti tu se nalazi  crkva Chiesa San Nicola posvećena 1305.
U Malchini se nalazi farma konja Circolo Ipico Alla Luna gdje je moguće jahati konje uz stručni nadzor. Što se tiče smještaja i restorana tu se nalazi Acienda Agrituristica La Mezzaluna i Trattoria Terzoni Di Boris Markovic.
Medeazza

Map,Foto Panoramio
Zaseok sa 90ak stanovnika u kojem se nalazi farma Azienda Agricola Radetic Sidonja, koja je otvorena tokom čitave godine gdje se mogu probati lokalni specijaliteti iz vlastitog uzgoja. Isto tako tu se nalazi Trattoria Da Pino.

Precenico Superiore i Inferiore

Map, Foto Panoramio
To su dva odvojena zaselka nedaleko od sela Malchine i od Slovenije. Ime sela u prijevodu znači nagib, a odnosi se na dva brežuljka koji tvore Precenico kao zajednicu dva zaselka. Zaselak je interesantan samo po tome što tuda prolazi jedna od tematskih pješačkih staza pod nazivom Via Gemina , koja ide sve do Akvileje.

San Pelagio

Map, Foto Panoramio
 Selo sa oko 250 stanovnika, u kojem se nalazi crkva Chiesa di San Pelagio iz 15.st. sa 30 metarskim zvonikom. Pored je župni dvor, jedna od najstarijih zgrada u ovom području. U blizini se nalaze dva restorana Ristorante La Betola i Gruden.San Giovanni di Duino- Štivan

Map
Selo sa oko 150 stanovnika, koje ne postoji na Google karti, poznato je po izvorima rijeke Timavo. Podzemna rijeka koja samo na nekim dijelovima izvire na površinu i to u obliku šikljajućih izvora a ulijeva se u Tršćanski zaljev. Upravo u ovom mjestu izvire na više djelova i predstavlja maleni spektakl, zajedno sa kanalom Locavaz, Selo je također poznato i po gotičkoj crkvi Chiesa di San Giovanni in Tuba( Foto-Panoramio) koja se nalazi malo izvan sela. Datira iz 1483, obnovljena nakon II.svj. rata i stoji na mjestu starokršćanske bazilike od koje je ostao mozaik iz 5.st. Građevina koja je rado posjećena, jer ima nekoliko vrijednih povijesnih detalja (Video).

Slivia

Map, Foto Panoramio
 Šarmantno krško selo okruženo livadama, voćnjacima i vinogradima. Ime dolazi od slovenske rijeći Sliva što znači šljiva. Prvi puta selo se spominje 1319. pod nazivom Scligna. Od znamenitosti tu se nalazi crkva Chiesa di S. Maria Maddalena, koja je kao i sve kuće devastirana tokom oba rata. Nedaleko od sela nalazi se lokacija Breccia di Slivia na kojoj se nalaze fosilni ostaci životinja iz daleke prošlosti. Isto tako izvan sela nalaze se ostaci dvorca Castelliere Carlo De Marchesetti i Castelliere de Slivia.
Dvorac De Slivia jedan je od važnih dvoraca u prošlosti kojeg je nažalost prekrila bujna vegetacija ali još se naziru ostaci (lijepo vidljiva pozicija na Google karti) Datira iz brončanog doba a pronađeni su vrijedno ostaci iz tog vremena.
Još jedna atrakcija krasi okolicu sela. To je špilja Torri di Slivia koju posjećuju speleolozi i avanturisti. Nedaleko do lokacije smjestila se farma Agriturismo Le Torri Di Slivia (Map). Trattoria Sardoc restoran je koji je smješten u središtu sela.

Ternova Piccola
Maleni zaselak sa svega nekoliko kuća dobio je ime po slovenskoj riječi trn. Nalazi se na cesto koja povezuje San Pelagio i Samatorzu, nedaleko od granice sa Slovenijom.

Villagio del Pescatore- Ribiško naselje

Map, Foto Panoramio

Maleno ribarsko selo nekadašnjeg naziva Villaggio San Marco,pod zadnje i turističko naselje, smjestilo se nedaleko do ušća rijeke Timavo i kanala koji vodi do luke Monfalcone. To mlado naselje, izgrađeno nakon II.svj. rata, izgradili su Amerikanci dok su kontrolirali područje. Tu su smjestili izbjeglice iz stradalih ratnih područja. Nedaleko od mjesta bivši je kamenolom Sertubi u kojem su pronađeni ostaci dinosaurusa (1996.) a od svih kostura koje su pronašli najpoznatiji je "Antonio" koji je ostao u komadu. Inače vrlo važno arheološko nalazište.
Ribasko naselje u zadnje vrijeme postalo je i turističko, jer ima slikovitu marinu i luku San Marco pored koje su izgrađeni sportski tereni za razne sportove i najam jedrilica. Tuda prolazi i biciklistička staza koja povezuje Grado i Goriziju. Od smještaja nedaleko od marine nalazi se hotel-restoran Baia degli Uscocchi. U samoj marini nalazi se restoran Ristorante Il Gabiano. Izvan sela (Zona Cava) smjestio se restoran Al Pescaturismo (Map)

Sistiana

Map, Foto Panoramio
Web: http://www.portopiccolosistiana.it/

Sistiana je maleno turističko mjesto sa oko 3000 stanovnika, svega 15km udaljeno do centra Trsta. Marina i plaža Portopiccolo nude yacht marinu, hotelski rizort, beach club, te preuređene kuće, koje sve gledaju prema marini i zaljevu.Čitavo mjesto je restaurirano kako bi dobilo tradicionalan štih ali sa svim modernim novotarijama.
Maleno mjesto Sistiana slovenci nazivaju Sesljan a sastoji se od razbacanih kuća na brdu iznad marine do 70 metara. Ime mjesta dolazi od latinske riječi Sixtilianum. U prapovijesti ovdje su se nalazila tri dvorca gdje su se sukobljavali rimski vojnici Aquileie i stari narodi Histri. Krajem 19.st započeo je turizam tako da su Habsburgovci izgradili hotel Strand hotel, Park hotel. Mjesto živi isključivo od turizma a izvan sezone većina mještana radi u gradu Trstu ili Monfalconeu.
Sistiana tokom ljeti vrijedi za večernju destinaciju izlaska stanovnika Trsta. Uvala ima lijepu malenu promenadu, nekoliko dobrih restorana, disko klub, kafiće i hotelski rizort. Bogataši sa svojim jahtama rado svraćaju u marinu pa tako i jedan od najstarijih jet set jedrenjaka  Pietas Julia ovdje je pronašao svoj dom.U slučaju da nemate osobno vozilo, možete doći i vlakom Zagreb-Venecija, izlaz Sisitiana- Visogliano.
Portopiccolo di Sistiana ima jedinstvenu lokaciju regije Friuli Venezia Giulia. Na obroncima krša, priroda je iskopala prirodnu uvalu koju je ljudska ruka samo nadogradila. Raznoliko maleno ljetovalište,sa lijepim pogledom sa terase kuće ili hotelske sobe. Golf tereni, iznajmljivanje jedrilica i malenih čamaca, kupanje, fitness, restorani, plaže, sve je na okupu. Uz to uvala je nadomak planine pa je šetnja planinskom stazom do dvorca ili obližnjeg mjesta Duomo čisti užitak.Tokom zime Sistiana je skoro jednako živa, jer u blizini na planini postoji skijalište čiji gosti odsjedaju u Sistiani.
Legenda kaže da je ovdje svratio i Virgil s Argonautima dok je bio u potrazi za Zlatnim runom.
Rizort i lokalni restorani nude lokalnu kuhinju koja uključuje ribu granzeviola, lokalne svježe školjke, skuše, sardine i inćune. No isto tako u regiji se uzgaja svinja pa stoga domaći pršut je uvijek na stolu. O izboru vina ne treba niti govoriti pošto je regija Friuli izrazito bogata vrstama vina.
U Sistiani nalazi se 5 hotela i jedan Bed & breakfast. Također moguće je iznajmiti sobu ili kuću u privatnom aranžmanu sa pogledom prema moru i marini. Za smještaj klikni na Google Kartu.