kyselyt‎ > ‎

Juttua Jyväskylästä      Jyväskylässä mäenlasku tapahtuu monensorttisilla laskukapistuksilla. Sen suosiota tukee ainakin:

  • Seudun mäkisyys: Esimerkiksi Helsingissä, Turussa, Vaasassa ja Oulussa on parhaimmillaan vain pieniä nyppylöitä. Täälläpäin mäenrinteitä riittää laskettavaksi heti kotiovelta lähtien.
  • Kirjava valikoima mm. pulkkia, kelkkoja ja suksia, joista jokainen löytää varmasti omansa
  • Huolletut-, tasoitetut- ja vähemmän tasoitetut mäet

     Alueen parhaita pulkkamäkiä
  1. Laajavuoren pulkkamäet/rinteet
  2. Harju
  3. Halssilanrinteen pulkkamäki ja vanha hyppyrimäki
  4. Lenkkipolut, latu-urat ja metsämäet sekä portaat
                      
     Mäenlaskun historiaa JyväskylässäPieni juttu sota-aikojen jälkeiseltä ajalta Jyväskylän Kypärämäessä

Varsinaisten leikkipaikkojen vähäisyys ei estänyt Kypärämäen lapsia leikkimästä, sillä mäkinen maasto itsessään tarjosi monia mahdollisuuksia. Mäkeä laskettiin monesta kohtaa, kelkan kanssa ja ilman. Liikenne oli autojen vähäisyyden vuoksi 1940-luvulla niin hiljaista, että kelkalla saattoi huoletta laskea Vesangantietä pitkin. Mitä korkeammalta uskalsi lähteä, sitä pidemmälle Savelan pelloille kelkkakyyti vei. Kypärätien ja Vesangantien kulman vesipostia käyttäen tehtiin joinakin talvina 1950-luvun taitteessa lapsille hurjaa kyytiä antanut jäinen kouru vesipostilta metsikköön, Lehtokadun suuntaan.

Lähdeviite
Janne Haikari, Kypärämäki ja sen väki, s.49, Kopijyvä 1999Sotaveteraani muistelee keskustan rekilaskuja ajalta ennen autoja

Harjun laelta pystyi siihen aikaan laskemaan Jyväsjärven rantaan, kun niitä autoja ei vielä ollut
. Toisaalta hevosmiehet saivat aina olla varomassa että sieltä ylämaaston puolelta olisi tulossa taas yksi hurjastellen ronkkelireellä. Nämä reet olivat sellaisia isoja kaksiosaisia, keskeltä kääntyviä parirekiä, joita käytettiin tukkirekinä sen ajan metsätöissä.
   Sitten tuolla keskustassa, muistaakseni Nousukadun ja ja Pitkäkadun tienoilla oli nykyistä jyrkempi tie, joka lähti sen aikaiselta viemäriltä viettämään jäisenä alaspäin. Sitä tietä laskettiin pitkälle sen aikaiselle peltoaukealle asti.