SM-Kisat Kokkolassa

Vesa Pippurin raportti 12.3.2010

Avantouinnin SM-kisat Kokkolassa 5. – 7.3.2010

Kisat pidettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa meressä, aikaisemmin ovat aina olleet makeassa järvivedessä.

Perjantai-iltana Kokkolan (Karleby) kaupunki oli järjestänyt vastaanoton osallistuvien seurojen edustajille (kutsuttu myös) Kokkolan kaupungintalolla, jossa oli hyvä musiikkiesitys, puheita ja pientä purtavaa. Puheista kävi selville, että Kokkolaan on liitetty useita ympäröiviä kuntia ja asukasluku on n. 52000 tällä hetkellä. Erikoisuutena  mainittiin, että Kokkola on Suomen suurin maidontuottajakaupunki.

Kisakanslia sijaitsi kaupungintalolla ja pukeutumistilat/kisoihin valmistautuminen oli järjestetty kaupungin hienossa ja hiljattain kunnostetussa uimahallissa Liikuntakeskus VesiVeijarissa . Täältä tarkan aikataulun mukaan osallistujat kuljetettiin busseilla kilpailun tapahtumapaikalle GSF r.f. Pursiseura Mustakariin, johon oli mereen tehty 8 kpl 25 m:n rataa (joista 7 kilpauimareille ja 1 Kuuteille ja Norpille). Radan todellisuudessa todettiin olevan 27 m pitkä (ammattilaiset uimarit huomasivat sen heti ajoistaan).

Ennen lähtöä odoteltiin armeijan isossa teltassa kahden kaminan lämmittäessä ja uinnin jälkeen toisessa armeijan teltassa ilman kaminan lämpöä tarjottiin kuuma mehu ja mitali osallistumisesta, jonka jälkeen bussilla takaisin uimahallille. Lauantaina 6.3.2010 uitiin pääkilpailut=25 m:n rintauinnit eri sarjoissa n. -5-7 asteen pakkasessa kylmän merituulen puhaltaessa, aurinkokin näyttäytyi silloin tällöin. Järjestelyt toimivat erittäin hyvin, vaikka suuri vapaaehtoisten joukko kertoikin vastoinkäymisistään avannon osalta.

Alkuviikosta oli mottorisahalla sahattu avanto valmiiksi, mutta keskiviikkona oli lumipyry peittänyt kaikki, jolloin 16 vapaaehtoista oli puhdistanut avannon ja laittanut kaiken valmiiksi kisoja varten. Torstaina sitten merivesi nousi puoli metriä, jolloin oli kaikki rakenteet laitettava uusiksi. Lauantaiaamuna sukeltaja vielä juuri ennen kisojen alkua keräsi jäälauttoja altaasta. Suuri  kunnia kuuluu kisojen järjestäjille. Tämä on kokemus ensimmäisestä merialtaasta SM-kisoissa.

Muuten mainittakoon, että tänä vuonna avantouinnin SM-kisat keräsivät yhteensä  800 osallistujaa (kilpasarjat, kuutit ja norpat). Kisat ovat  osallistujamäärältään suurin SM-tason urheilutapahtuma Suomessa.

Seurastamme kisoihin osallistui 3 henkilöä lauantain 25 m:n rintauintiin kilpasarjoissa seuraavin tuloksin:

Aino Pippuri, sarja H (60-64 v), sijoitus 9. , osallistujia yhteensä  30

Vesa Pippuri, sarja H (60-64 v), sijoitus 34., osallistujia yhteensä  51

Carin Westerholm, sarja C (30-39 v), sijoitus 2., osallistujia yhteensä  7

Lauantai-iltana oli vielä hienosti järjestetty  gala-ilta SokosHotel Kaarlessa.

Sunnuntaina 7.3.2010 uitiin vielä viestikisat seurojen välillä 4-henkisin joukkuein (väh. yksi nainen joukkueessa). Ryhmäesitykset päättivät kisat aurinkoisessa säässä.

Seuraavat avantouinnin SM-kisat järjestetään Joensuussa 18. – 20. helmikuuta 2011.

Espoossa 12.3.2010

Vesa Pippuri