Bledin raportti

Talviuinnin MM-kisat Slovenian Bledissä 22. – 24.1.2010

 Kisat pidettiin Bledin kaupungin uimarannalla Lidossa aivan Itävallan Habsburgien rakentaman linnan alapuolella. Bled on kylpyläkaupunki termisine vesineen, talviurheilukeskus, golfkeskus, Jugoslavian edesmenneen presidentin Titon yksi kesäpaikka ja monta muuta harrastus- ja lomanviettomahdollisuutta tarjoava. Se sijaitsee n. 500 m merenpinnasta pienehkön Bled-alppijärven rannalla, josta näkyvät Juliaaniset alpit korkeimpana Slovenian pyhä vuori Triglav ja lähellä sijaitsevat mm. hiihtokeskus Granska Gora ja lentomäki Planica. Ovat upeita seutuja ja suosittuja esim. kesällä vaellella.

Järjestelyt sujuivat aivan mainiosti, kun ottaa huomioon kisoihin osallistuneiden määrän sekä eri sarjojen määrän. Osanottajia oli yhteensä yli 700 20 maasta (kuitenkin 17 lippua liuhui saloissa). Suomesta oli yli 400 osanottajaa ja Suomi saavutti kisoissa yhteensä 25 kultamitalia, 21 hopeamitalia ja 22 pronssimitalia. Kolmipäiväisissä kisoissa kilpailtiin +2/+3-asteisessa Bled-järven vedessä, noin -5 C-asteen pakkasessa kostean kylmässä ilmassa, koska ilma oli pilvinen koko ajan ja järvi ei ollut jäässä. Ainoat miinukset järjestäjille mielestäni tulevat pukusuojien kylmyydestä (laattalattia jääkylmä, pukuhuone kylmä, ei lämmitystä, kun on vain kesäkäytössä, lokeroita ei tarpeeksi) ja 8 uintiradalla lähtöpäässä kaikilla portaat, mutta tulopäässä puuttuivat portaat 5 radalta, joka aiheutti suuria vaikeuksia iäkkäämmille kilpailijoille (olisihan puusta saanut nopeasti tehdyksi). Gala-ilta Golfhotellissa n. 1000 ihmiselle oli hienosti myös järjestetty.

Kilpasarjat oli jaettu naisille ja miehille ikäluokkien mukaan seuraavasti:

yli 70 v, sarja J

65-69 v,         I

60-64 v,         H

55-59 v,         G

50-54 v,         F

45-49 v,         E

40-44 v,         D

30-39 v,         C

20-29 v,         B

<20 v,            A

Kilpailuja uitiin 25 m rintauinnissa (pe 22.1.), 25 m vapaauinnissa (lau 23.1.), 50 m vapaauinnissa lau 23.1.), viesteissä (uimaseurat, su 24.1.):

-       rintauinti 4x25 m yhteisikä 150-200 v ja 200 v +

-       vapaauinti 4x25 m              <150 v, 150-200 v ja 200 v +

Lisäksi uitiin lauantaina 23.1. kestävyysuinti (endurance swim) n. 450 m Bledjärven poikki, johon osallistui yhteensä eri sarjoissa (kts. yllä) 39 uimaria (yksi poimittiin pois kesken matkan ja ainakin yksi osallistuja näytti saaneen hypotermian).

Kilpasarjoissa (25 m rintauinti, 25/50 m vapaauinti) aluksi kaikki osallistujat uivat alkuerät (oli jaettu valmiiksi), joista 8 parasta aikaa saanutta pääsi A-finaaliin ja 9-16 seuraavaksi parasta B-finaaliin. Mikäli osanottajia sarjassa vähemmän tai enintään 8 uitiin suoraan A-finaali (sarjojen määrän vuoksi näin olikin useasti). Aikataulu oli tiukka, koska erät uitiin 3 minuutin välein. Kaikki tulokset voi katsoa www-sivulta: www.2010winterswimming.com/results

Seurastamme kisoihin osallistui 4 henkilöä, joista kilpasarjoihin 3. Menestys oli seuraava:

-       Aino Pippuri rintauinti 25 m, sarja H, sijoitus 9. (B-finaalin voittaja), yhteensä         osallistujia sarjassa 30

-       Vesa Pippuri rintauinti 25 m, sarja H, sijoitus 23. (karsiutui A-B-finaaleista), yhteensä osallistujia sarjassa 28

-       Carin Westerholm rintauinti 25 m, sarja C, sijoitus 6. (A-finaalissa paras suomalainen), yhteensä sarjassa 22 osallistujaa. Lisäksi Carin osallistui endurance swim-kilpailuun ollen sarjassaan C 2. sijalla, yhteensä 4 osallistujaa sarjassa.

-       Marjut Nyman osallistui Norppa-sarjaan eli 25 m rintauinti ilman ajanottoa (ei kilpasarja)

                                                                 -2-

Sunnuntaina 24.1. oli vielä ryhmäuintinäytöskilpailu loppukevennyksenä, jossa oli yksi ryhmä Suomesta.

Seuraavat MM-kisat päätettiin pitää kahden vuoden päästä 2012 Latviassa. Näyttää siltä, että talviuintiharrastus leviää yhä laajemmalle ja varsinkin nuoremmissa ikäluokissa tulee kovia kilpailijoita (Latvia, Eesti, Iso-Britannia, Saksa, Venäjä jne.) ja useimmilla heistä on kilpauimaritausta normaalilämpöisessä vedessä. Voihan olla, että tästä lajista voi tulla vielä talviolympialaisten kilpalaji tulevaisuudessa. Suomi näiden lajin MM-kisojen aloittajamaana menettänee hallintaansa lajissa MM-kisoissa, mutta hyvä niin. Kuriositeettina mainittakoon, että osa Venäjän uimareista tuli Amurista, josta matkaan Blediin kului heiltä kokonaista viisi päivää. Innostus täytyy olla todella suuri, kun paluumatkakin kestää saman verran.

Kisoissa oli todella hauskaa, useimmat kävivät tutustumassa myös Slovenian pääkaupungin Llubljanan (n. 300000 asukasta) vanhaan kaupunkiin, esim. korkealla sijaitsevasta Burgista avautuivat upeat näköalat kaupunkiin ja ulkopuolelle.

Hyviä talviuinteja toivottaen!

Vesa Pippuri 1.2.2010

 

TAKAISIN ETUSIVULLE

Comments