PROGRAMA 2011 / català

Natures estranyes, ecosistemes particulars, mons imaginaris,..
 i a més a més paisatges emocionals de la naturalesa humana.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Pixels
per Patrick Jean
2010, 2' 35"
 
8Bit creatures are invading
 New York City !

ONE MORE PRODUCTION
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Illuminant by Efterklang
per Tobias Stretch
2008, 5'

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bottle
per Kirsten Lepore
2010, 5' 21"

Animated on location at a beach, in snow, and underwater, this stop-motion short details a transoceanic conversation between two characters via objects in a bottle.
kirstenlepore.com
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Forest 
per Eric Leiser
2009, 2' 11"


copyright Albino Fawn Productions 2009
albinofawn.com
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Peripetics
per Zeidguised
2008, 3' 20"
‘Peripetics or The installation of an irreversible axis on a dynamic timeline’. Zeitguised made a piece in six acts for the opening exhibition at the Zirkel Gallery. It entails six imaginations of disoriented systems that take a catastrophic turn, including the evolution of educational plant-body-machine models and liquid building materials.
zeitguised.com
zeitguised.wordpress.com/​
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Babau
per Valerio Terranova,
Giuliano Poretti,
Silvia Zappalà,
Omar Bianco
2010.  4' 46"

Une nature de rêve

CENTROSPERIMENTALE DI CINEMATOGRAFIA.
SCUOLA NACIONALE DI CINEMA.
SEDE DEL PIAMONTE
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Mars
per Joe Bichard i Jack Cunningham 
2010, 3' 13"


A short narrative about human interplanetary exploration.

joebichard.blogspot.com/​
jackcameroncunningham.blogspot.com/​
joebichard.com/​
jack-cunningham.co.uk/​
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Umbra
per Malcolm Sutherland
2010, 5' 35"

An explorer adventures into an unknown world, yet it seems that he 
has been there before.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Rubika
 per Julien Deparis, Gilles Ripstein, 
Marc Rius
Illustración y guión:
Guillaume Plantevin
2010, 4'

LE LABORATOIRE D'IMAGES una collecciion conçue par CHRISTIAN JANICOT
SUPINFOCOM ARLES
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Old Fangs
per Adrien Marigeau
2010, 11'
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
El viaje de Maria
Miguel Gallardo
5' 43"

El viaje de María es una pequeña excursión al mundo interior de una adolescente con autismo, un viaje lleno de color, amor, creatividad y originalidad, que nace en el recorrido de unos padres que ven cómo su hija se comporta de una manera especial hasta confirmar el diagnóstico: 
autismo. FUNDACIÓN ORANGE
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Entre Ciel et Mer
{Contes Célestes}
 per David Gautier y Irene Iborra
2005, 3' 30"

www.ireneiborra.com
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Kolybeln Chukotskaya
The Chukchi Lullaby
{Lullabies of the World}
 per Yelizaveta Skvotsova
2007, 3'

METRONOME FILM

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
The First Step
{Komaneko}
per Tsuneo Goda
2008, 5' 12"
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
U900 - Twist and Shout
Japonese Ukelele Duo
per Yosuke Kihara
2010, 1' 55"
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Sex Roof
 per PES
 1' 10"
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Al final no quedarà més que un pixel cúbic. Això ho explica magistralment Patrick Jean a Píxels, una pel·lícula espectacular que ens fa somriure i ens sorpren. Però el tema que proposa no és inocent. El final de la pel·lícula és graficament contundent i premonitori. El món físic, l'analògic, l'orgànic i material s'enfronten al virtual i digital. En mig d'aquesta baralla, la naturalesa humana, fràgil, emocional i diversa. Aquest seria el resum de la nostra programació.

Potser per aquesta amenaça del Píxel la natura, d'un temps ençà, reclama la nostra atenció.
De diferents maneres la seva presència és important en el treball de molts autors.

Per alguns sembla tenir a veure en la cíclica recerca d'allò natural, en l'autèntic, en el primitiu. En l'era de l'ordinador alguns tenen la necesitat d'enbrutar-se una mica, fugir d'allò asèptic i de la dominació artística del software per buscar l'accident. La cosa natural està en augment, surgueix des de tots els àmbits de l'expressió plàstica, és l'estètica de les coses fetes a ma.

Si a més a més d'embrutar-nos ho fem a cel obert, molt millor. Trepitjar terra o neu i respirar aire lliure. De fet, al final, allò que és real si és natural resulta molt més atractiu que el virtual.
Aquells que surten al camp, i abandonen el seu estudi per animar els seus personatges sota el cel, a la intempèrie, com Tobias Stretch a Il·luminant o Kirsten Lepore a Bottle, semblen haver descobert una realitat paral·lela invisible a tots els mortals. Una realitat que es manifesta als nostres ulls gràcies a l'art de l'animació. Quelcom realment màgic.  
Aquests escenaris naturals són ara els decorats més atractius que un es pot imaginar.Tot es mou i s'anima amb l'energia de la vida. El decorat palpita, els núvols es desplacen, la mar s'agita per les onades i el vent mou les fulles dels arbres.
La Natura és una font inesgotable de motius, formes i lleis. Un geni creador inigualable. 
Una inspiració provocativa per molts artistes. Reinventar-la o recomposar-la és un exercici temptador. Potser ineludible en el món animat. En alguns casos, com en el d'Eric Leiser, alló natural es misteriós i primitiu. Forces i éssers estranys poblen aquest bosc hipnòtic i inquietant. 
D'una manera més experimental, Zeidguised presenta una exposició en forma de pel·lícula d'animació 3D. En diferents espais expositius es mostren una sèrie d'instalacions formades
per elements que recreen a gran escala òrgans humans d'aspecte sintètic conectats a màquines, arquitectures vives i altres coses sorprenents. La seva funció no és clara. Semblen experiments sense sentit d'una ment visionària, però són una experència audiovisual intensa i que ens provoca impacte.
Això no obstant, en Babau la imaginació ha volgut crear un ecosistema que potser habita en una galàxia desconeguda, o potser és el nostre planeta en un nou període prehistòric dins d'un milió d'anys.
Parlant d'altres mons, segurament no ens quedarà més remei que fer mudança. Si més no anar a espoliar les fons d'energia d'allí on puguem. Tot sigui per la nostra subsistència o potser per l'enriquiment injust d'alguns pocs. A Mars, Joe Bichard i Jack Cunningham ens ho deixen molt clar, i és que l'animació no té igual a l'hora d'exposar amb claredat un concepte...i l'exposició d'aquest resulta molt gràfica. 
Però, en el cosmos, les coses poden funcionar d'una altra manera. Totes les lleis que formen la nostra percepció de la realitat poden trastocar-se i confondrens. La realitat pot semblar un somni sense cap ni peus. Com proposa Malcolm Sutherland, la nostra propia ombra pot ser un forat negre ple de sorpreses.


Si això pot passar a l'espai exterior, també a la terra una cosa tan inmutable com és la gravetat, pot sofrir alteracions radicals amb conseqüències perilloses pels seus habitants.
Rubika és un treball en 3D a partir de l'univers gràfic de Guillaume Plantevin, que té un plantejament original i un final sorprenent i ple de sigerències.

De totes maneres la fragilitat de l'ésser humà no es veu solament amenaçada per fenòmens
naturals. Existeixen també el territori de les emocions i els sentiments, i L'Adrien Marigeau els exposa meravellosament. Old Fangs és una obra mestra del 2010. Tant en l'aspecte plàstic com en el narratiu. I si parlem del retorn a la natura aquesta pel·lícula ve carregada de símbols i metàfores, en un viatge per tractar de curar els traumes del pasat, les ferides profundes provocades per desencontres insalvables. Sense cap dubte, ser fill o ser pare (si ets llop), és ple de dificultats.
Sense moure'ns d'allò que ens emociona, podem passar de la història d'un fill traumatitzat, a la d'un pare orgullós. I així ens apropem a la naturalesa humana per mitjà d'un altre tipus de viatge molt diferent, El viaje de Maria de Miguel Gallardo. Aquest és un treball que entendreix perquè forma part d'allò viscut. Aqui l'animació serveix per exposar una realitat de la que sóm uns ignorans. Coneixer i entendre l'autisme per mitjà de la Maria ens fa sens dubte millors.

Aquest és el nostre objectiu, que per això veiem pel·lícules.
Observar el mar i cuidar-lo com fa aquesta lluna, també és un bon exemple d'allò que podem aprendre. Té alguna cosa de maternal aquesta lluna!
Com aquests pobres i sacrificats pares chukchis que canten cançons de bressol disfressats d'esperits. I quant el petit chukqui s'ha adormit, quina pau! Què em dieu de l'aurora boreal, del so de la neu al trepitjar-la i del silènci de la nit siberiana? Natures...
Tothom sap que en la naturalesa del món animat els animalets es comporten i fan coses com les persones. Per exemple, es posen a fer pel·lícules animades romàntiques, com el petit ós Komaneco. O també formen duos musicals, versionant cançons famoses de música pop interpretades amb ukelele. Us deixem amb música. I per tancar el nostre programa, una pel·lícula golfa per a la nostra micro-sessió de cinema eròtic. Que excitant és l'animació que pot obrir-nos els ulls a la veritat. El que tenim davant dels ulls i no sabem veure. I a més a més amb humor.
   
Això és tot amics!!! (Que no és poc)Lleida, dissabte 8 de gener de 2011

Comments